Άρθρο 9
Το Σύστημα Πιστοποίησης της Επαγγελματικής Κατάρτισης και των Επαγγελματικών Προσόντων
1. Αποστολή του Συστήματος Πιστοποίησης της Επαγγελματικής Κατάρτισης και των Επαγγελματικών Προσόντων (Σ5) είναι ο προσδιορισμός και καθορισμός επαγγελματικών υποχρεώσεων και δικαιωμάτων ανά ειδικότητα και εξειδίκευση, η πιστοποίηση των επαγγελματικών προσόντων ανεξάρτητα του τρόπου απόκτησής τους και ο προσδιορισμός της αντιστοιχίας των επαγγελματικών τίτλων.
2. Για την εφαρμογή του παρόντος νόμου, βασικές λειτουργίες του Συστήματος Πιστοποίησης της Επαγγελματικής Κατάρτισης και των Επαγγελματικών Προσόντων είναι:
α. Ο προσδιορισμός των επαγγελματικών δικαιωμάτων ανά ειδικότητα ή εξειδίκευση, όπου απαιτείται, και ο καθορισμός των όρων για την απόκτησή τους.
β. Ο προσδιορισμός διαδικασιών απόκτησης των αναγκαίων ανά ειδικότητα ή εξειδίκευση ειδικών γνώσεων, δεξιοτήτων και ικανοτήτων, που οδηγεί στη διατύπωση εναλλακτικών διαδρομών μάθησης, μέσω επαγγελματικής κατάρτισης ή και επαγγελματικής εμπειρίας.
γ. Η αξιολόγηση και η πιστοποίηση των γνώσεων και δεξιοτήτων που αποκτούν οι καταρτιζόμενοι σε σχέση προς το περιεχόμενο των προγραμμάτων επαγγελματικής κατάρτισης, ως προϋπόθεση για την απονομή του τίτλου αντίστοιχων ειδικοτήτων ή εξειδικεύσεων και επαγγελματικού επιπέδου.
δ. Η αξιολόγηση και πιστοποίηση των επαγγελματικών προσόντων, δηλαδή των γενικών και ειδικών γνώσεων, δεξιοτήτων και ικανοτήτων που απαιτούνται για την άσκηση κάθε επαγγέλματος, ειδικότητας ή εξειδίκευσης και η σύν-δεσή της με τη διαδικασία απονομής άδειας άσκησης επαγγέλματος, όπου αυτή απαιτείται, για κάθε ενδιαφερόμενο, ανεξάρτητα του τρόπου απόκτησης των προσόντων αυτών.
ε. Η αξιολόγηση επαγγελματικών τίτλων που έχουν αποκτηθεί σε άλλες χώρες και ο προσδιορισμός της αντιστοιχίας τους προς επαγγελματικούς τίτλους που αποκτώνται στην Ελλάδα μέσω της επαγγελματικής εκπαίδευσης και της επαγγελματικής κατάρτισης και του Συστήματος Πιστοποίησης της Επαγγελματικής Κατάρτισης και των Επαγγελματικών Προσόντων.
στ. Η κατάρτιση Μητρώου επαγγελμάτων, ειδικοτήτων και εξειδικεύσεων για τα οποία μπορεί να γίνεται πιστοποίηση των προσόντων κατά τις διατάξεις του παρόντος.
3. Οι λειτουργίες του Συστήματος Σ5 καλύπτονται από τις δραστηριότητες του Οργανισμού Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (Ο.Ε.Ε.Κ.) και του Εθνικού Κέντρου Πιστοποίησης Δομών Συνεχιζόμενης Επαγγελματικής Κατάρτισης και Συνοδευτικών Υποστηρικτικών Υπηρεσιών (Ε.ΚΕ.ΠΙΣ.). Ειδικότερα:
α. Ο Ο.Ε.Ε.Κ. πιστοποιεί επαγγελματικά προσόντα που αποκτήθηκαν σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε.Ε.) και αντιστοιχούν στις ειδικότητες και εξειδικεύσεις των τυπικών επαγγελματικών επιπέδων, όπως διαπιστώνονται, ανά επάγγελμα, από την αντίστοιχη εφαρμογή της Οδηγίας 92/51/ΕΟΚ, όπως ενσωματώθηκε στο Εθνικό Δίκαιο με το π.δ. 231/1998 όπως ισχύει.
Παράλληλα, ο Ο.Ε.Ε.Κ. πιστοποιεί την επαγγελματική κατάρτιση των αποφοίτων όλων των δημόσιων και ιδιωτικών Ι.Ε.Κ. και απονέμει τίτλους επαγγελματικής κατάρτισης, κατά τις διατάξεις του Ν. 2009/1992.
β. Το Ε.ΚΕ.ΠΙΣ. πιστοποιεί επαγγελματικά προσόντα -πέραν των τυπικών επαγγελματικών επιπέδων που καλύπτει ο Ο.Ε.Ε.Κ. - που απαιτούνται με βάση τις ανάγκες της αγοράς εργασίας, τις ανάγκες επαγγελματικών κλάδων και τις ιδιαίτερες ανάγκες του ανθρώπινου δυναμικού και τα οποία έχουν προκύψει μετά από συμφωνία εργαζομένων και εργοδοτών.
γ. Ο Ο.Ε.Ε.Κ. με τα θεσμοθετημένα όργανά του, την Επιτροπή Ισοτιμιών, το Συμβούλιο Επαγγελματικής Αναγνώρισης Τίτλων Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (Σ.Ε.Α.Τ.Ε.Κ.) και την Επιτροπή Καθορισμού Επαγγελματικών Δικαιωμάτων (Ε.Ε.Κ.Ε.Δ.) μεριμνά, για την απόδοση ισοτιμιών των τίτλων σπουδών σχολών επαγγελματικής εκπαίδευσης και επαγγελματικής κατάρτισης του εξωτερικού και των καταργημένων ελληνικών σχολών του επιπέδου της Δευτεροβάθμιας Τεχνικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, γνωμοδοτεί προς τις αρμόδιες αρχές που χορηγούν την άδεια άσκησης επαγγέλματος περί της αναγνώρισης τίτλων επαγγελματικής εκπαίδευσης και επαγγελματικής κατάρτισης και γνωμοδοτεί για τον καθορισμό στο πλαίσιο της διάταξης της παρ.3 του άρθρου 6 του Ν. 2009/1992, των επαγγελματικών δικαιωμάτων των κατόχων τίτλων επαγγελματικής εκπαίδευσης και επαγγελματικής κατάρτισης ανά ειδικότητα και επίπεδο κατάρτισης, όπου αυτά απαιτούνται.
4. Το Σύστημα Σ5 παρέχει προς τα υπόλοιπα Συστήματα τις ακόλουθες υπηρεσίες:
α. Πληροφόρηση του Συστήματος Σ6 του άρθρου 4 σχετικά με τα επαγγελματικά δικαιώματα ανά ειδικότητα και εξειδίκευση.
β. Πληροφόρηση των Συστημάτων Σ3 και Σ4 του άρθρου 4 σχετικά με τα αποτελέσματα της αξιολόγησης και πιστοποίησης των γνώσεων και δεξιοτήτων που αποκτούν οι καταρτιζόμενοι ως προς τις προδιαγραφές των προγραμμάτων κατάρτισης, ως προϋπόθεσης για την απονομή του τίτλου σπουδών αντίστοιχης ειδικότητας ή εξειδίκευσης.
γ. Πληροφόρηση των Συστημάτων Σ3 και Σ4 του άρθρου 4 σχετικά με τα αποτελέσματα της αξιολόγησης και πιστοποίησης των επαγγελματικών προσόντων για κάθε ενδιαφερόμενο, ανεξάρτητα του τρόπου απόκτησης των προσόντων αυτών.
δ. Πληροφόρηση των Συστημάτων Σ2, Σ3, Σ4 και Σ6 του άρθρου 4 για τη μεθοδολογία απόκτησης των αναγκαίων ανά ειδικότητα ή εξειδίκευση γνώσεων, δεξιοτήτων και ικανοτήτων, που οδηγεί στη διατύπωση εναλλακτικών διαδρομών μάθησης.
5. Με κοινή απόφαση του Υπουργού Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων και του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, ρυθμίζονται τα θέματα που αφορούν στην εξασφάλιση των μέσων και των προϋποθέσεων για την αποτελεσματική και αποδοτική λειτουργία του Συστήματος Σ5, ιδίως δε:
α. Στη βελτίωση των δομών, διαδικασιών και μέσων για τον καθορισμό των επαγγελματικών υποχρεώσεων και δικαιωμάτων ανά ειδικότητα ή εξειδίκευση, όπου αυτά απαιτούνται, και στον καθορισμό των όρων για την απόκτησή τους.
β. Στη βελτίωση των δομών, διαδικασιών και μέσων για την αξιολόγηση και πιστοποίηση των γνώσεων, δεξιοτήτων και ικανοτήτων που αποκτούν οι καταρτιζόμενοι σε σχέση προς τις προδιαγραφές των προγραμμάτων αρχικής επαγγελματικής κατάρτισης, ως προϋπόθεσης για την απονομή του τίτλου σπουδών αντίστοιχης ειδικότητας ή εξειδίκευσης.
γ. Στη βελτίωση των δομών, διαδικασιών και μέσων για την αναγνώριση των επαγγελματικών τίτλων που έχουν αποκτηθεί σε άλλες χώρες και τον προσδιορισμό της αντιστοιχίας τους προς τις ειδικότητες και επαγγελματικούς τίτλους που αποκτώνται στην Ελλάδα μέσω της επαγγελματικής εκπαίδευσης και της επαγγελματικής κατάρτισης και του συστήματος πιστοποίησης επαγγελματικών προσόντων.
6. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων και Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων και στο πλαίσιο της πολιτικής που διαμορφώνεται από το Εθνικό Συμβούλιο της παρ. 2 του άρθρου 11 του παρόντος, μπορεί να διαπιστεύονται και να εντάσσονται στο Σύστημα Σ5 ως φορείς πιστοποίησης και άλλα νομικά πρόσωπα δημοσίου ή ιδιωτικού δικαίου και φορείς των Κοινωνικών Εταίρων που υπογράφουν την Εθνική Συλλογική
Σύμβαση Εργασίας (ΓΣΕΕ, ΣΕΒ, ΕΣΕΕ, ΓΣΕΒΕΕ) και δεν
παρέχουν Επαγγελματική Εκπαίδευση ή Κατάρτιση. Με την ίδια ή όμοια απόφαση καθορίζονται οι δραστηριότητες που αναλαμβάνουν, οι διασυνδέσεις τους με τον Ο.Ε.Ε.Κ. και το Ε.ΚΕ.ΠΙΣ., καθώς και κάθε αναγκαία λεπτομέρεια που σχετίζεται με τα ανωτέρω θέματα.
Με κοινή απόφαση των Υπουργών Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων και Γεωργίας καθορίζεται ο φορέας πιστοποίησης του "Πράσινου Πιστοποιητικού" του άρθρου 12 του Ν. 2520/ 1997 (ΦΕΚ 173 Α').
7. Με προεδρικό διάταγμα μετά από πρόταση των Υπουργών Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων και Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων ορίζονται για τα συστήματα που εφαρμόζονται από τον Ο.Ε.Ε.Κ., το Ε.ΚΕ.ΠΙΣ. και τους φορείς της παραγράφου 6 οι ενιαίες αρχές, οι γενικοί
κανόνες και τα όργανα των συστημάτων πιστοποίησης επαγγελματικών προσόντων, ανεξαρτήτως του τρόπου που αποκτήθηκαν.
8. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων και του κατά περίπτωση αρμόδιου Υπουργού μπορεί να ορίζονται οι ειδικοί κανόνες και η διαδικασία πιστοποίησης και συγκροτούνται τα όργανα πιστοποίησης των επαγγελματικών προσόντων, κατά επάγγελμα ή ομάδα ομοειδών επαγγελμάτων ή ειδικοτήτων ή εξειδικεύσεων, καθώς και τα ειδικότερα και λεπτομερειακού χαρακτήρα σχετικά θέματα.