logo-print

Άρθρο 12 - Νόμος 3191/2003

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΙΣΧΥΟΣ:

27/07/2014

Οι πρόσφατες τροποποιήσεις στον Ποινικό Κώδικας και στον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας
Διεθνής εμπορική διαιτησία - Τόμος Ι -Β έκδοση

Άρθρο 12

Αρμοδιότητες των οργάνων του Ε.Σ.Σ.Ε.Ε.Κ.Α.

1. Οι αρμοδιότητες του Εθνικού Συμβουλίου στο πλαίσιο της πολιτικής, όπως αυτή καθορίζεται από το Υπουργικό Συμβούλιο, είναι οι ακόλουθες:

α. H συμβολή στη διαμόρφωση και αξιολόγηση της δημόσιας πολιτικής για τη σύνδεση της επαγγελματικής εκπαίδευσης και της επαγγελματικής κατάρτισης με την απασχόληση και η διατύπωση κατευθύνσεων προς τα αρμόδια όργανα για τον ανασχεδιασμό ή τροποποίηση της πολιτικής, της στρατηγικής και των αντίστοιχων μέτρων εφαρμογής.

β. Η παρακολούθηση και αξιολόγηση των αποτελεσμάτων από τη λειτουργία των Συστημάτων του Ε.Σ.Σ.Ε.Ε.Κ.Α. σε σχέση με τις παρεμβάσεις τους προς ενίσχυση της απασχόλησης και η διατύπωση κατευθύνσεων προς τα αρμόδια όργανα για τη βελτίωση της λειτουργίας τους αυτής.

γ. Η διαμόρφωση και διατύπωση κατευθύνσεων προς τα αρμόδια όργανα για την αντιμετώπιση προβλημάτων σχετικών με τη διασύνδεση των Συστημάτων του Ε.Σ.Σ.Ε.Ε.Κ.Α. μεταξύ τους.

δ. Η άσκηση συντονιστικού ρόλου μεταξύ των Συστημάτων και των φορέων του Ε.Σ.Σ.Ε.Ε.Κ.Α. σε κάθε περίπτωση που εντοπίζονται επικαλύψεις ή κενά από τη δράση των Συστημάτων και των φορέων αυτών.

ε. Η διαμόρφωση και διατύπωση κατευθύνσεων προς τα αρμόδια όργανα για τη θέσπιση κανονιστικού πλαισίου σχετικού με την πιστοποίηση δομών, φορέων, προγραμμάτων σπουδών, προγραμμάτων εκπαίδευσης εκπαιδευτών και εκπαιδευτών επαγγελματικής κατάρτισης και την πιστοποίηση των επαγγελματικών προσόντων που απαιτούνται για την άσκηση κάθε ειδικότητας και εξειδίκευσης, καθώς και για τη διαπίστευση φορέων πιστοποίησης.

στ. Η διαπίστευση, με βάση το κανονιστικό πλαίσιο του προηγούμενου εδαφίου, των φορέων που έχουν τη δικαιοδοσία της πιστοποίησης δομών, φορέων, προγραμμάτων σπουδών, προγραμμάτων εκπαίδευσης εκπαιδευτών και εκπαιδευτών επαγγελματικής κατάρτισης, καθώς και των φορέων που έχουν την αρμοδιότητα της πιστοποίησης επαγγελματικών προσόντων που απαιτούνται για την άσκηση κάθε ειδικότητας και εξειδίκευσης.

ζ. Η έγκριση και παρακολούθηση εφαρμογής των Προγραμμάτων που απαιτούνται για τη βελτιστοποίηση της διασύνδεσης και της αποτελεσματικότητας των Συστημάτων του Ε.Σ.Σ.Ε.Ε.Κ.Α. και η διατύπωση κατευθύνσεων προς τα αρμόδια όργανα για την εξασφάλιση των αναγκαίων πόρων.

η. Η έγκριση και παρακολούθηση εφαρμογής των Προγραμμάτων που απαιτούνται για την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των αρμόδιων φορέων και της κοινής γνώμης με στόχο την προώθηση της κοινωνικής καταξίωσης των Συστημάτων Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης και η διατύπωση κατευθύνσεων προς τα αρμόδια όργανα για την εξασφάλιση των αναγκαίων πόρων.

θ. Η παρακολούθηση της λειτουργίας των Συστημάτων του Ε.Σ.Σ.Ε.Ε.Κ.Α. ώστε να εξασφαλίζεται ότι ο προγραμματισμός της δράσης τους εναρμονίζεται προς τις ανάγκες της αγοράς εργασίας σε ανθρώπινο δυναμικό, ειδικότητες και εξειδικεύσεις όπως προσδιορίζονται από το Σύστημα Έρευνας των αναγκών της Αγοράς Εργασίας.

ι. Η έκδοση της ετήσιας έκθεσης προόδου των δράσεων

του Ε.Σ.Σ.Ε.Ε.Κ.Α..

2. Οι αρμοδιότητες της Επιτελικής Επιτροπής είναι οι ακόλουθες:

α. Η μέριμνα για τη συγκέντρωση και τεκμηρίωση στοιχείων από τη λειτουργία και τη διασύνδεση των Συστημάτων του Ε.Σ.Σ.Ε.Ε.Κ.Α. σε σχέση με την ενίσχυση της απασχόλησης.

β. Η μέριμνα κατάλληλης επεξεργασίας των στοιχείων του προηγούμενου εδαφίου, η διαμόρφωση της περιοδικής αποτίμησης της αποτελεσματικότητας των Συστημάτων του Ε.Σ.Σ.Ε.Ε.Κ.Α. και η σχετική ενημέρωση του Εθνικού Συμβουλίου.

γ. Η μέριμνα για τη συγκέντρωση στοιχείων και την επισήμανση κάθε είδους προβλημάτων στη λειτουργία και τη διασύνδεση των Συστημάτων του Ε.Σ.Σ.Ε.Ε.Κ.Α. που επιδρούν στην αποτελεσματικότητα και τη δυνατότητα επίτευξης των στρατηγικών στόχων του Εθνικού Συστήματος.

δ. Ο συντονισμός και η διοικητική υποστήριξη των Επιτροπών της παραγράφου 12 του άρθρου 11 του παρόντος.

ε. Η διατύπωση περιοδικών και κατά περίπτωση Εκθέσεων προς το Εθνικό Συμβούλιο με στόχο τη βελτιστοποίηση της λειτουργίας και της διασύνδεσης των Συστημάτων του Ε.Σ.Σ.Ε.Ε.Κ.Α. ώστε να μεγιστοποιείται η επίδρασή τους στην απασχόληση.

στ. Η διατύπωση και η εισήγηση των θεμάτων της ημερήσιας διάταξης των συνεδριάσεων του Εθνικού Συμβουλίου.

ζ. Η προετοιμασία των αποφάσεων και εγκρίσεων του Εθνικού Συμβουλίου για τη διαμόρφωση και τροποποίηση της εθνικής πολιτικής και στρατηγικής που αφορά τη σύνδεση της επαγγελματικής εκπαίδευσης και της επαγγελματικής κατάρτισης με την απασχόληση, το συντονισμό των Συστημάτων του Ε.Σ.Σ.Ε.Ε.Κ.Α., και τη διαπίστευση φορέων πιστοποίησης.

η. Η μέριμνα για την εκπόνηση των αναγκαίων ερευνών, μελετών ή εμπειρογνωμοσυνών για τη διαμόρφωση κάθε είδους προτάσεων και εισηγήσεων που αποβλέπουν στη βελτιστοποίηση της λειτουργίας και της διασύνδεσης των Συστημάτων του Ε.Σ.Σ.Ε.Ε.Κ.Α..

θ. Η εκπόνηση και εισήγηση στο Εθνικό Συμβούλιο του Προγράμματος Δράσης για τη βελτιστοποίηση της διασύνδεσης των Συστημάτων του Ε.Σ.Σ.Ε.Ε.Κ.Α..

ι. Η εκπόνηση και εισήγηση στο Εθνικό Συμβούλιο του Προγράμματος Δράσης για την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των αρμόδιων φορέων και της κοινής γνώμης, με στόχο την προώθηση της κοινωνικής καταξίωσης των Συστημάτων Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης.

κ. Η παρακολούθηση εφαρμογής των Προγραμμάτων των προηγούμενων περιπτώσεων θ' και ι' και η εισήγηση λήψης των αναγκαίων διορθωτικών αποφάσεων κατά την υλοποίησή τους.

3. Οι αρμοδιότητες της Μονάδας Διοίκησης Έργου είναι οι ακόλουθες:

α. Η παροχή κάθε είδους επιστημονικής και τεχνικής υποστήριξης προς την Επιτελική Επιτροπή για την εκτέλεση του έργου της με βάση τις αρμοδιότητές της. Ειδικότερα, η υποστήριξη της Επιτελικής Επιτροπής στη συγκέντρωση και τεκμηρίωση στοιχείων, στην προετοιμασία προτάσεων,

εκθέσεων και εισηγήσεων, στο σχεδιασμό και την παρακολούθηση εφαρμογής προγραμμάτων και στην εκπόνηση προδιαγραφών των ερευνών και μελετών που ανατίθενται σε τρίτους.

β. Η εκτέλεση των διαδικασιών για την ανάθεση σε τρίτους ερευνών, μελετών ή εμπειρογνωμοσυνών και η παρακολούθηση της εκπόνησής τους.

γ. Η παροχή γραμματειακής υποστήριξης προς το Εθνικό Συμβούλιο και την Επιτελική Επιτροπή.

4. Με αποφάσεις του Υπουργού Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων για τα συστήματα Σ2 και Σ3 και του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, για το σύστημα Σ4 και σύμφωνα με το πρόγραμμα εφαρμογής του άρθρου 13, ρυθμίζονται τα θέματα που αφορούν στην εξασφάλιση των μέσων και των προϋποθέσεων για την αποτελεσματική και αποδοτική λειτουργία των Συστημάτων, ιδίως δε τα ειδικά και λεπτομερειακά θέματα που αφορούν:

α) Στη βελτίωση των δομών και των πόρων για την αξιοποίηση των αποτελεσμάτων του Συστήματος Σ1 και το σχεδιασμό και υλοποίηση προγραμμάτων εκπαίδευσης και κατάρτισης, που να λαμβάνουν υπόψη τις ανάγκες της αγοράς εργασίας και να εξασφαλίζουν τη σύνδεσή τους.

β) Στη βελτίωση της αποτελεσματικότητας της διοίκησης των λειτουργιών των Συστημάτων.

γ) Στη βελτίωση της ποιότητας των προσφερόμενων προγραμμάτων εκπαίδευσης και κατάρτισης.

δ) Στη βελτίωση των αναγκαίων μέσων των Συστημάτων για την αποτελεσματική υλοποίηση των προγραμμάτων εκπαίδευσης και κατάρτισης (εκπαιδευτικών και εκπαιδευτών εργαστηρίων, εξοπλισμού και πληροφοριακών συστημάτων).

ε) Στο σχεδιασμό και υλοποίηση συστημάτων αξιολόγησης δομών, προγραμμάτων σπουδών και εκπαιδευτών.

στ) Στη βελτίωση των συστημάτων αξιολόγησης των αποκτώμενων γνώσεων και δεξιοτήτων από τους εκπαιδευόμενους και καταρτιζόμενους.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Ε'

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΤΟΥ Ε.Σ.Σ.Ε.Ε.Κ.Α.

Από τον πολιτικώς ενάγοντα στον παριστάμενο για την υποστήριξη της κατηγορίας

ΠΟΙΝΙΚΗ ΔΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σύχρονα και κρίσιμα θέματα της συνταγματικής νομολογίας του ελεγκτικού συνεδρίου

ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ & ΘΕΜΕΛΙΩΔΗ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ / ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

send