logo-print

Άρθρο 18 - Νόμος 3204/2003

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΙΣΧΥΟΣ:

27/07/2014

Από τον πολιτικώς ενάγοντα στον παριστάμενο για την υποστήριξη της κατηγορίας

ΠΟΙΝΙΚΗ ΔΙΚΟΝΟΜΙΑ

O τόπος παροχής - Συμβολές Αστικού Δικαίου Νο 11

ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΕΝΟΧΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

Άρθρο 18

Κατάλογος συνταγογραφούμενων ιδιοσκευασμάτων.

Οι παράγραφοι 1, 2, 3, 4, 5 και 6 του άρθρου 20 του Ν. 2458/1997 (ΦΕΚ 15 Α'), όπως αντικαταστάθηκαν με το άρθρο 23 του Ν. 2737/1999, τροποποιούνται ως ακολούθως:

«1. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Υγείας και Πρόνοιας, και Εμπορικής Ναυτιλίας καθιερώνεται κατάλογος συνταγογραφού-μενων ιδιοσκευασμάτων για το Δημόσιο και όλους τους φορείς και κλάδους ασφάλισης ασθενείας, ανεξάρτητα από την ονομασία και τη νομική τους μορφή, καθώς και όλους τους δικαιούχους περίθαλψης «οικονομικά αδυνάτου και ανασφαλίστου». Ο κατάλογος μπορεί να αναθεωρείται ανά διετία από της ισχύος του, ύστερα από εισήγηση Ειδικής Επιτροπής, που συνιστάται στον Ε.Ο.Φ. με όμοια απόφαση.

Μέχρι την εκάστοτε αναθεώρηση του καταλόγου μπορεί να εκδίδονται με την ίδια διαδικασία αξιολόγησης και ύστερα από απόφαση των ίδιων Υπουργών συμπληρωματικοί και διορθωτικοί κατάλογοι αυτού. Μέσα σε δεκαπέντε (15) ημέρες από την έκδοση του νέου δελτίου τιμών οι ενδιαφερόμενοι καταθέτουν στην Ειδική Επιτροπή αίτηση συνοδευόμενη από το ειδικό τέλος της υποπερ. ι', που προστέθηκε με το άρθρο 19 παρ. 2 του Ν. 2889/2001 (ΦΕΚ 37 Α') στην περ. β' της παρ. 1 του άρθρου 11 του Ν. 1316/ 1983, με τα απαραίτητα στοιχεία, προκειμένου να αξιολογηθούν τα ιδιοσκευάσματά τους. Ο συμπληρωματικός κατάλογος εκδίδεται εντός ενενήντα (90) ημερών από την επομένη της λήξης της ανωτέρω προθεσμίας. Αν οι πληροφορίες, που συνοδεύουν την αίτηση, κριθούν από την Επιτροπή ανεπαρκείς, αναστέλλεται η έναρξη της ανωτέρω προθεσμίας των ενενήντα (90) ημερών και γνωστοποιείται αμέσως στον αιτούντα ποιες πρόσθετες λεπτομερείς πληροφορίες απαιτείται να προσκομισθούν.

2. Η Ειδική Επιτροπή είναι εννεαμελής και συγκροτείται από πέντε καθηγητές ή αναπληρωτές καθηγητές Σχολών Επιστημών Υγείας των Α.Ε.Ι. ή ιατρούς με βαθμό Διευθυντή Ε.Σ.Υ., εκ των οποίων τουλάχιστον ένας είναι φαρμα-κολόγος και ένας παθολόγος, ένα φαρμακοποιό του

Ε.Σ.Υ. με βαθμό Διευθυντή, καθώς και έναν ιατρό ή φαρμακοποιό του Ε.Ο.Φ., του Ι.Κ.Α. και του Ο.Γ.Α. που προτείνονται από τις Διοικήσεις τους. Για κάθε μέλος ορίζεται αντίστοιχα και αναπληρωτής. Πρόεδρος ορίζεται καθηγητής ή αναπληρωτής καθηγητής. Γραμματέας της Επιτροπής, καθώς και αναπληρωτής του ορίζεται υπάλληλος του Ε.Ο.Φ. ή των θυγατρικών ανωνύμων εταιρειών του.

Έργο της Ειδικής Επιτροπής είναι η κατάρτιση νέου ή αναθεωρημένου ή συμπληρωματικού καταλόγου συντα-γογραφούμενων ιδιοσκευασμάτων για όλους τους ασφαλιστικούς φορείς και το Δημόσιο με αντικειμενικά και επα-ληθεύσιμα κριτήρια, όπως η αποδεδειγμένη θεραπευτική αποτελεσματικότητα, η ανεκτικότητα και ασφάλεια, το κόστος ημερήσιας θεραπείας και η κάλυψή τους από τις κοινωνικές ασφαλίσεις άλλων χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Με απόφαση του Υπουργού Υγείας και Πρόνοιας, μετά από εισήγηση της Επιτροπής, δύναται να ορίζονται πρόσθετα εξειδικευμένα κριτήρια.

3. Μετά την ολοκλήρωση του σχεδίου του καταλόγου από την Ειδική Επιτροπή ενημερώνονται οι ενδιαφερόμενοι παρασκευαστές ή αντιπρόσωποι, προκειμένου να υποβάλουν εντός δεκαπέντε (15) ημερών τις παρατηρήσεις τους, ώστε να ληφθούν υπόψη για την οριστικοποίηση του καταλόγου.

Μέσα σε προθεσμία εξήντα (60) ημερών από τη δημοσίευση του καταλόγου συνταγογραφούμενων ιδιοσκευασμάτων στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως οι παρασκευαστές ή αντιπρόσωποι, των οποίων τα ιδιοσκευάσματα δεν έχουν περιληφθεί σε αυτόν, δύνανται να υποβάλουν αίτηση επανακρίσεως στην ίδια Ειδική Επιτροπή προσκομίζοντας κάθε συμπληρωματικό επιστημονικό στοιχείο, αναγκαίο για την υπεράσπιση των απόψεών τους, με το δικαίωμα να αναπτύξουν αυτές και προφορικά ενώπιον της Επιτροπής. Για τα ιδιοσκευάσματα, τα οποία γίνονται δεκτά μετά την επανάκρισή τους από την Ειδική Επιτροπή, εκδίδεται συμπληρωματικός κατάλογος με την ίδια διαδικασία.

4. Στα μέλη και τους γραμματείς της Επιτροπής της παρ. 2 καταβάλλεται αποζημίωση κατά συνεδρίαση, η οποία δεν υπόκειται στους περιορισμούς των άρθρων 3 του Ν. 1256/1982 και 19 του Ν. 2470/1997 και βαρύνει το Λογαριασμό Βελτίωσης Κοινωνικής Ασφάλισης (Λ.Β.Κ.Α.) και τον προϋπολογισμό του Ε.Ο.Φ.. Το ύψος της αποζημίωσης και η αναλογία της δαπάνης, που βαρύνει το Λ.Β.Κ.Α. και τον Ε.Ο.Φ., καθορίζεται με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομίας και Οικονομικών, Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων και Υγείας και Πρόνοιας.

5. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Υγείας και Πρόνοιας και Εμπορικής Ναυτιλίας ρυθμίζονται ο τρόπος λειτουργίας της Ειδικής Επιτροπής, η διαδικασία εγκρίσεως ή απορρίψεως των ιδιοσκευασμάτων, η γραμματειακή της υποστήριξη και κάθε σχετικό θέμα για τη λειτουργία της.

6. Οι φορείς που αναφέρονται στην παρ. 1 του παρόντος άρθρου δεν εξοφλούν συνταγές με ιδιοσκευάσματα, που δεν συμπεριλαμβάνονται στον κατάλογο συνταγο-γραφούμενων ιδιοσκευασμάτων, εκτός εάν συνοδεύονται από ειδικά αιτιολογημένη γνωμάτευση του θεράποντος ιατρού για την αναγκαιότητα της χορήγησής τους, ως «αναντικατάστατου». Συνταγές, στις οποίες αναγράφονται ιδιοσκευάσματα εκτός καταλόγου, που χορηγούνται ως «αναντικατάσταστα» και η αξία τους ξεπερνά το ποσό των εξήντα (60) ευρώ, δεν εκτελούνται χωρίς θεώρησή τους από τον ελεγκτή ιατρό του Δημοσίου ή του οικείου ασφαλιστικού οργανισμού.»

Ερμηνεία Υπαλληλικού Κώδικα - Κατ

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΥΠΑΛΛΗΛΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΑΝΔΡΟΝΟΠΟΥΛΟΣ
ΜΑΡΙΑ ΑΝΔΡΟΝΟΠΟΥΛΟΥ
 

Αοριστία και Νομική Αβασιμότητα της Αγωγής
send