logo-print

Άρθρο 45 - Νόμος 3204/2003

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΙΣΧΥΟΣ:

27/07/2014

Ερμηνεία κατ΄ άρθρo του ΚΝ 489/1976 περί υποχρεωτικής ασφαλίσεως της εξ ατυχημάτων αυτοκινήτων αστικής ευθύνης"

ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΕΝΟΧΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΚΡΗΤΙΚΟΣ

H διατάραξη της κυριότητας

ΜΑΡΙΑ ΠΕΡΤΣΕΛΑΚΗ

ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΕΜΠΡΑΓΜΑΤΟ ΔΙΚΑΙΟ

Άρθρο 45

Κύρωση τροποποιητικής Σύμβασης του Ελληνικού Δημοσίου με το Ίδρυμα Παπαγεωργίου

Κυρώνεται και έχει ισχύ νόμου η τροποποιητική Σύμβαση που υπεγράφη τη 12η Σεπτεμβρίου 2003 μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και του ιδρύματος που έχει την επωνυμία «ΙΔΡΥΜΑ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ» και έχει ως εξής:

ΣΥΜΒΑΣΗ

Στην Αθήνα σήμερα την 12η Σεπτεμβρίου του 2003 έτους μεταξύ αφ' ενός του ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ που εκπροσωπείται νόμιμα από τους: 1) Νικόλαο Χριστοδουλάκη κάτοχο του με αριθμ. Ρ704533 ΔΤ Λ' Αθηνών ο οποίος παρίσταται εδώ με την ιδιότητα του Υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών , και 2) Κωνσταντίνο Στεφανή κάτοχο του με αριθμ. Τ 126780 ΔΤ Α\Τ Ν. Ερυθραίας ο οποίος παρίσταται εδώ με την ιδιότητα του Υπουργού Υγείας και Πρόνοιας και αφ' ετέρου του στην πόλη της Θεσσαλονίκης (οδός Αριστοτέλους αριθ. 5) εδρεύοντος Κοινωφελούς Ιδρύματος με την επωνυμία «ΙΔΡΥΜΑ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ» που συστήθηκε με την υπ' αριθμ.: 35685/29.8.1990 πράξη της Συμβολαιογράφου Θεσσαλονίκης Ιωάννας Μπιλίση - Χρυσουλά, όπως τροποποιήθηκε με την υπ' αριθ. 36090/12.10.1990 πράξη της ιδίας Συμβολαιογράφου Θεσσαλονίκης, του οργανισμού διοίκησης και διαχείρισης του Ιδρύματος τούτου κυρωθέντος με το από 8.11.1990 Προεδρικό Διάταγμα, που δημοσιεύθηκε νόμιμα στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, (τεύχος Β', αριθμ. Φύλλου 766/5.12.1990) και το οποίο τροποποιήθηκε και συμπληρώθηκε με το από 19.12.2000 Προεδρικό Διάταγμα, που δημοσιεύθηκε νόμιμα στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως (τεύχος Β', αριθμ. Φύλλου 3/5.1.2001), και το οποίο εκπροσωπείται εν προκειμένω νόμιμα από τον πρόεδρο αυτού και εν απουσία του από τον κ. Μ. Παπαγεωρ-γίου, δυνάμει του άρθρου 4 παράγρ. 5 του οργανισμού αυτού (ΦΕΚ 766/5.12.90 τεύχος Β' και της αποφάσεως του Δ.Σ. 156/17.2.95 κάτοχο του με αριθ. Λ. 608061/79 ΔΤ Τ.Α Σιατίστης δυνάμει και της υπ' αριθ. 409/4.9.03 αποφάσεως του Διοικητικού του Συμβουλίου συνεφωνήθη-καν και έγιναν αμοιβαίως αποδεκτές οι κάτωθι τροποποιήσεις και προσθήκες στην από 24.5.1991 σύμβαση που κυρώθηκε με το Ν. 1964/1931, όπως αυτή τροποποιήθηκε και συμπληρώθηκε: α) με την από 3.11.1997 σύμβαση που κυρώθηκε με το Ν. 2618/18.6.1998 και β) με την από 8.7.1999 σύμβαση που κυρώθηκε με το Ν. 2737/ 27.8.1999:

Οι παραγρ. 1, 3, και 4 του άρθρου 1 αντικαθίστανται ως ακολούθως: Ίδρυση Νομικού Προσώπου Ιδιωτικού Δικαίου 1. Ιδρύεται νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου, με την επωνυμία «Γενικό Νοσοκομείο Παπαγεωργίου» και με έδρα τη Θεσσαλονίκη, το οποίο απολαύει οικονομικής και διοικητικής αυτοτέλειας και λειτουργεί με βάση τις αρχές της ιδιωτικής οικονομίας, εκτός από τις περιπτώσεις που ορίζεται διαφορετικά στις διατάξεις της παρούσας σύμβασης.

3. Το Νοσοκομείο διασυνδέεται λειτουργικά με το Β' Πε.Σ.Υ.Π. Κεντρικής Μακεδονίας, στην τοπική αρμοδιότητα του οποίου βρίσκεται, εφαρμοζομένων αναλόγως των διατάξεων της παρ. 2 του άρθρου 5 του Ν. 2889/2001 (ΦΕΚ 37/Α/2.3.2001) και εφημερεύει στα πλαίσια του προγράμματος εφημεριών των Νοσοκομείων του Νομού Θεσσαλονίκης.

4. Όπου στις διατάξεις του Ν. 1964/1991 «Κύρωση Σύμβασης μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και του Ιδρύματος Παπαγεωργίου», όπως τροποποιήθηκε και συμπληρώθηκε, αναφέρεται «Γενικό Περιφερειακό Νοσοκομείο Παπαγεωργίου» αφαιρείται η λέξη «Περιφερειακό».

Τα τρία (3) τελευταία εδάφια της παρ. 5 του άρθρου 14 αντικαθίστανται ως εξής:

Στο Γ.Ν. ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ συνίσταται Ειδικό Πειθαρχικό Συμβούλιο του Ιατρικού Προσωπικού των Τμημάτων και Μονάδων του Ε.Σ.Υ. με απόφαση του Υπουργού Υγείας και Πρόνοιας και αποτελείται από:

Τον Πρόεδρο του Β'Πε.Σ.Υ.Π. Κεντρικής Μακεδονίας ο οποίος και προεδρεύει, τον Διοικητή του Νοσοκομείου στο οποίο ανήκει οργανικά ο γιατρός, τον Πρόεδρο του Γ. Ν. ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ, τον εκάστοτε Πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης και τον Πρόεδρο του Επιστημονικού Συμβουλίου του Γ.Ν. ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ. Κάθε μέλος αναπληρώνεται από το νόμιμο αναπληρωτή του.

Αρμοδιότητες του ως άνω Πειθαρχικού Συμβουλίου είναι οι προβλεπόμενες από τις διατάξεις της παραγράφου 1 του άρθρου 12 του Ν. 2889/2001. Κατά τα λοιπά έχουν εφαρμογή οι διατάξεις των παραγράφων 2,4,5 και 6 του άρθρου 12 του Ν. 2889/2001.

Για τους υπηρετούντες μόνιμους Διευθυντές των τμημάτων και μονάδων του Ε.Σ.Υ. έχουν εφαρμογή οι διατάξεις της παραγρ. 13 του άρθρου 11 του Ν. 2889/2001, όπως αυτές ισχύουν κάθε φορά.

Με απόφαση του Δ.Σ. του Β' Πε.Σ.Υ.Π. Κεντρικής Μακεδονίας ύστερα από εισήγηση του Δ.Σ. του Νοσοκομείου ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ, μπορεί να παραπέμπεται για αξιολόγηση, χωρίς την τήρηση του κριτηρίου της αρχαιότητας, ιατρός Διευθυντής που έχει αξιολογηθεί αρνητικά επί τρία (3) συνεχόμενα έτη, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 36 του Ν. 2519/1997, όπως αυτές ισχύουν κάθε φορά, ή ιατρός Διευθυντής, ο οποίος με την εν γένει συμπεριφορά του παραβιάζει τους κανόνες της ιατρικής ηθικής και δεοντολογίας.

Για τους υπηρετούντες μόνιμους επιμελητές Α', έχουν εφαρμογή οι διατάξεις της παρ. 14 του άρθρου 11 του Ν. 2889/2001, όπως αυτές ισχύουν κάθε φορά, το δε Συμβούλιο αξιολόγησης γίνεται με απόφαση του Προέδρου του Β' Πε.Σ.Υ.Π. Κεντρικής Μακεδονίας που συγκροτείται από:

Τον Διοικητή του Νοσοκομείου στο οποίο ανήκει ο γιατρός οργανικά , ο οποίος και προεδρεύει , ένα μέλος του Δ.Σ. του Γ.Ν. ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ που ορίζεται από αυτό, τον Πρόεδρο του Επιστημονικού Συμβουλίου του Γ.Ν. ΠΑΠΑ-ΓΕΩΡΓΙΟΥ, τον Διευθυντή Ιατρικής Υπηρεσίας του Γ.Ν. ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ, τον πρόεδρο του Επιστημονικού Συμβουλίου του Β' Πε.Σ.Υ.Π. Κεντρικής Μακεδονίας, και έναν Διευθυντή και έναν Αναπληρωτή Διευθυντή της ίδιας ειδικότητας από τους προτεινόμενους από το ΚΕ.Σ.Υ. για τη συγκρότηση αντίστοιχων συμβουλίων αξιολόγησης Επιμελητών Α' Νοσοκομείων Ε.Σ.Υ.. Κάθε μέλος αναπληρώνεται από το νόμιμο αναπληρωτή του.

Με την ίδια διαδικασία και τις ίδιες προϋποθέσεις αξιολογούνται και όσοι επιμελητές ιατροί μονιμοποιηθούν μετά τη δημοσίευση του Ν. 2889/2001. Επίσης το ως άνω

Συμβούλιο είναι αρμόδιο για την εξέλιξη ιατρών Ε.Σ.Υ. σύμφωνα με το άρθρο 35 του Ν. 2519/1997.

Το λοιπό προσωπικό για πειθαρχικά θέματα υπάγεται στο Πρωτοβάθμιο Πειθαρχικό Συμβούλιο του Β' Πε.Σ.Υ.Π. Κεντρικής Μακεδονίας.

Το ιατρικό προσωπικό και λοιπό προσωπικό που μετακινήθηκε από νοσοκομεία του Ε.Σ.Υ., για τη στελέχωση τμημάτων και μονάδων που μεταφέρθηκαν στο Γ.Ν. ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ, δύναται να επανέλθει στην οργανική του θέση και προ της παρέλευσης πενταετίας με απόφαση του Υπουργού Υγείας και Πρόνοιας μετά από αίτησή του και σύμφωνη γνώμη του Δ.Σ. του αρμόδιου Πε.Σ.Υ.Π. και του Δ.Σ. του Γ.Ν. ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ.

Οι παράγραφοι 2, 3, 4 και 5 του άρθρου 15 αντικαθίστανται ως εξής:

2. Το Διοικητικό Συμβούλιο που θα έχει τη διοίκηση και διαχείριση του Γενικού Νοσοκομείου ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ είναι επταμελές (7μέλη) και αποτελείται από τον Πρόεδρο, τον Αντιπρόεδρο και πέντε (5) μέλη , διορίζεται δε με απόφαση του Υπουργού Υγείας και Πρόνοιας με τριετή θητεία, η οποία παρατείνεται μέχρι το διορισμό του νέου Διοικητικού Συμβουλίου.

Από τα επτά (7) μέλη του Δ.Σ. του Νοσοκομείου, τρία (3) υποδεικνύονται από το Ίδρυμα Παπαγεωργίου, ένα (1) υποδεικνύεται από τη Σύγκλητο του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και τρία (3) επιλέγονται από τον Υπουργό Υγείας και Πρόνοιας.

Τα υποδεικνυόμενα από το Ίδρυμα Παπαγεωργίου και τη Σύγκλητο του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης διορίζονται υποχρεωτικά από τον αρμόδιο Υπουργό.

3. Ο Υπουργός Υγείας και Πρόνοιας υποχρεούται δύο (2) τουλάχιστον μήνες πριν λήξει η θητεία του Δ.Σ. του νομικού προσώπου να καλέσει με έγγραφό του το Ίδρυμα Παπαγεωργίου και το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης να ασκήσουν το δικαίωμα τους τούτο. Το Ίδρυμα Παπαγεωργίου και το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης οφείλουν μέσα σε είκοσι (20) ημέρες από τη λήξη της πιο πάνω πρόσκλησης του Υπουργού να προβούν σε έγγραφη γνωστοποίηση των συμβούλων του νομικού προσώπου. Σε περίπτωση που το Ίδρυμα και το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης παραλείψουν να ασκήσουν το δικαίωμά τους τούτο, τα απαρτίζοντα τα μέλη του Δ.Σ. του νομικού προσώπου πρόσωπα, συμπληρώνονται από τον αρμόδιο Υπουργό. Τα μέλη του Δ.Σ. του νομικού προσώπου μπορούν να επαναδιορίζονται.

4. Αν κενωθεί θέση μέλους του Διοικητικού Συμβουλίου του νομικού προσώπου «Γενικό Νοσοκομείο Παπαγεωρ-γίου», πριν τη λήξη της θητείας του, λόγω θανάτου, παραίτησης ή από οποιαδήποτε άλλη αιτία, το Δ.Σ. γνωρίζει αμέσως το γεγονός αυτό στον αρμόδιο Υπουργό Υγείας και Πρόνοιας για να προβεί σε συμπλήρωση του Δ.Σ. με το διορισμό νέου μέλους Διοικητικού Συμβουλίου, η θητεία του οποίου διαρκεί μέχρι πέρατος της θητείας του μέλους Διοικητικού Συμβουλίου που αντικατέστησε. Εφόσον την κενή θέση κατείχε μέλος Δ.Σ. που διορίστηκε μετά από υπόδειξη του Ιδρύματος Παπαγεωργίου ή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, ο διορισμός του αντικαταστάτη γίνεται αναλόγως και στην προκειμένη περίπτωση.

5. Ως μέλη του Δ.Σ. του Νοσοκομείου διορίζονται πρόσωπα με εμπειρία σε θέματα οργάνωσης και διοίκησης και με ιδιαίτερο κύρος, ώστε με τις γνώσεις και την πείρα

τους να συμβάλλουν αποτελεσματικά στην επίτευξη των στόχων του Νοσοκομείου. Η ιδιότητα μέλους του Δ.Σ. είναι ασυμβίβαστη με την ιδιότητα εργαζομένου στο Νοσοκομείο με οποιαδήποτε σχέση.

Επίσης η ιδιότητα μέλους του Δ.Σ. είναι ασυμβίβαστη με την ιδιότητα μέλους Δ.Σ. άλλης μονάδας παροχής υπηρεσιών υγείας ιδιωτικού τομέα, προμηθευτή ή εργολάβου, μέλους Δ.Σ. ή μετόχου ή διευθύνοντος συμβούλου ή εταίρου ή υπαλλήλου εταιρείας που προμηθεύει ή συναλλάσσεται με το Γενικό Νοσοκομείο Παπαγεωργίου. Τα μέλη του Δ.Σ. δεν μπορούν να συνδέονται μεταξύ τους με συγγένεια μέχρι τέταρτου βαθμού εξ αίματος ή εξ αγχιστείας ή να είναι σύζυγοι. Επίσης, πρέπει να μη συντρέχουν στο πρόσωπο τους τα κωλύματα του άρθρου 8 του Ν. 2683/1999 (Υπαλληλικού Κώδικα), όπως αυτό ισχύει εκτός εκείνου του ορίου ηλικίας.

Το εδάφιο ε' της παρ. 3 του άρθρου 16 αντικαθίσταται και προστίθεται εδάφιο στ', ως εξής:

ε. Το σύστημα και η διαδικασία προσλήψεων του προσωπικού:

Ειδικότερα όλο το προσωπικό του Νοσοκομείου προσλαμβάνεται με συμβάσεις ορισμένου χρόνου που μπορούν μετά από κρίση να ανανεώνονται ή να μετατρέπονται σε αορίστου χρόνου σύμφωνα με τα οριζόμενα στον Εσωτερικό Κανονισμό Λειτουργίας του Νοσοκομείου. Η επιλογή του ιατρικού προσωπικού γίνεται από συμβούλιο επιλογής που συγκροτείται κατά τις διατάξεις των παραγράφων 8, 9, 10, 11 και 12 του άρθρου 11 του Ν. 2889/ 2001. Για τη διαδικασία, τα προσόντα, τον τρόπο και τα κριτήρια επιλογής του προσωπικού αυτού εφαρμόζονται οι διατάξεις που ισχύουν κάθε φορά για την πλήρωση θέσεων του κλάδου γιατρών Ε.Σ.Υ.. Όπου στα παραπάνω συμβούλια αναφέρεται ο Διοικητής του Νοσοκομείου για το Γ.Ν. Παπαγεωργίου αναφέρεται στον Πρόεδρο του Δ.Σ. Νοσοκομείου και το νόμιμο αναπληρωτή του.

Οι γιατροί που υπηρετούν στο Γ.Ν. Παπαγεωργίου είναι ισότιμοι με τους γιατρούς νοσοκομείων Ε.Σ.Υ. ως προς τον υπολογισμό της προϋπηρεσίας και το όριο ηλικίας.

Ιατροί, οι οποίοι έχουν αρνηθεί διορισμό σε θέση του Γ.Ν. Παπαγεωργίου, χωρίς να έχει παρέλθει η προθεσμία των δύο (2) ετών από την προθεσμία ανάληψης υπηρεσίας, ή που έχουν παραιτηθεί πριν τη συμπλήρωση ενός (1) έτους από το διορισμό τους, δεν δύνανται να θέσουν υποψηφιότητα για νέο διορισμό σε θέση κλάδου γιατρών Ε.Σ.Υ.

Η επιλογή του λοιπού (νοσηλευτικού, διοικητικού, παραϊατρικού κ.λπ.) προσωπικού του Νοσοκομείου γίνεται σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 18 του Ν. 2190/ 1994, όπως ισχύει εκάστοτε, ύστερα από προκήρυξη του Διοικητικού Συμβουλίου του Νοσοκομείου.

Η προκήρυξη δημοσιεύεται ολόκληρη στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως (Τεύχος Προκηρύξεων ΑΣΕΠ) και περίληψη της σε δύο τουλάχιστον εφημερίδες Αθηνών και της Θεσσαλονίκης. Τόσο η προκήρυξη όσο και ο βάσει αυτής συντασσόμενος, επίσης από το Διοικητικό Συμβούλιο του Νοσοκομείου, πίνακας επιλογής και κατατάξεως των υποψηφίων, αποστέλλεται στο ΑΣΕΠ, το οποίο ασκεί αυτεπαγγέλτως ή κατ' ένσταση των ενδιαφερομένων έλεγχο, κατ' εφαρμογή της νομοθεσίας που ισχύει εκάστοτε γι' αυτό.

Προσωπικό του Γ.Ν. Παπαγεωργίου που προσλήφθηκε σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν. 2190/1994 δεν έχει δικαίωμα να συμμετέχει σε διαδικασία πλήρωσης θέσεων

των φορέων του άρθρου 14 παρ. 1 του Ν. 2190/1994 πριν παρέλθει πενταετία από την ημερομηνία πρόσληψής του.

Κενές θέσεις οι οποίες προκύπτουν μετά από παραίτηση, λήξη της θητείας, απόλυση κ.λπ. πλην της ένταξης σε ανώτερη κατηγορία ή αλλαγής κλάδου και προαγωγής επαναπροκηρύσσονται με απόφαση του Δ.Σ. και έγκριση του Δ.Σ. του Β' Πε.Σ.Υ.Π. Κεντρικής Μακεδονίας.

στ. Οι διατάξεις που ισχύουν για την αναγνώριση Νοσοκομείων Ε.Σ.Υ. ως μετεκπαιδευτικών κέντρων ιατρών Ε.Σ.Υ., εφαρμόζονται αναλόγως και στο Γ.Ν. ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ.

Η παρ. 9 του άρθρου 17 αντικαθίσταται ως εξής:

Ο Πρόεδρος του Δ.Σ. του νομικού προσώπου δύναται να είναι πλήρους απασχόλησης και οφείλει να το δηλώσει προ της ψηφοφορίας για την εκλογή του.

Στον Πρόεδρο, στον αντιπρόεδρο, στα μέλη του συμβουλίου και στους υπαλλήλους που ασκούν καθήκοντα γραμματέα, καταβάλλεται αποζημίωση, το ύψος της οποίας ορίζεται με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομίας και Οικονομικών και Υγείας και Πρόνοιας.

Σε πίστωση των πιο πάνω συντάσσεται η παρούσα σε όσα και τα συμβαλλόμενα μέρη αντίτυπα, η οποία αφού διαβάστηκε και βεβαιώθηκε από τους συμβαλλόμενους υπογράφεται ως ακολούθως:

ΟΙ ΣΥΜΒΑΛΛΟΜΕΝΟΙ

ΓΙΑ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ

Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ Ν. ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΑΚΗΣ

Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ

ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ

Κ. ΣΤΕΦΑΝΗΣ

ΓΙΑ ΤΟ ΙΔΡΥΜΑ

ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ Ν. ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ

Διαδίκτυο & τεχνητή νοημοσύνη στο ελληνικό δίκαιο

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΖΕΚΟΣ

ΝΕΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ & ΔΙΚΑΙΟ

Διεθνής Εμπορική Διαιτησία Τόμος ΙΙ
send