logo-print

Άρθρο 9 - Νόμος 3196/2003

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΙΣΧΥΟΣ:

27/07/2014

Η αοριστία των ανακοπών του ΚπολΔ - Δημοσιεύματα ΕπολΔ Νο 29

ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΑΣΗΜΑΚΟΠΟΥΛΟΥ

ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΕΝΔΙΚΑ ΜΕΣΑ ΚΑΙ ΑΝΑΚΟΠΕΣ ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

Αγωγή περί κλήρου

Άρθρο 9 Υπηρεσιακό Συμβούλιο

1. Το άρθρο 25 του Οργανισμού του Υπουργείου Εξωτερικών, όπως τροποποιήθηκε με την παράγραφο 2 του άρθρου 4 του Ν. 2993/2002 αντικαθίσταται ως εξής:

"Άρθρο 25 Υπηρεσιακό Συμβούλιο

1. Το Υπηρεσιακό Συμβούλιο αποτελείται από πέντε μέλη τα οποία ορίζονται με τους αναπληρωτές τους, με απόφαση του Υπουργού Εξωτερικών, με διετή θητεία, ως

εξής:

- ένας Νομικός Σύμβουλος του Κράτους, ως πρόεδρος,

- τρεις (3) πρέσβεις ή πληρεξούσιοι Υπουργοί Α" ή Β" και

- ένας υπάλληλος, εκπρόσωπος του αντίστοιχου κλάδου που υποδεικνύεται στον Υπουργό από το διοικητικό συμβούλιο της οικείας συνδικαλιστικής οργάνωσης, αν υπάρχει, ως μέλη.

Ο Νομικός Σύμβουλος του Κράτους επιλέγεται σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις περί Νομικού Συμβουλίου του Κράτους. Εξαιρούνται τα μέλη του κυρίου προσωπικού του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους που υπηρετούν στο Γραφείο Νομικού Συμβούλου στο Υπουργείο Εξωτερικών.

Στο Συμβούλιο εισηγείται, χωρίς δικαίωμα ψήφου, ο διευθυντής της Διεύθυνσης Προσωπικού, αναπληρούμενος σε περίπτωση κωλύματος από πληρεξούσιο Υπουργό Α" ή Β" οριζόμενο από τον Υπουργό Εξωτερικών.

Χρέη γραμματέα εκτελεί υπάλληλος του διπλωματικού κλάδου που υπηρετεί στη Διεύθυνση Προσωπικού.

2. Το Υπηρεσιακό Συμβούλιο συγκαλείται από τον πρό-εδρό του ο οποίος ορίζει και τα θέματα προς συζήτηση.

3. Το Υπηρεσιακό Συμβούλιο βρίσκεται σε απαρτία όταν είναι παρόντα τέσσερα από τα πέντε μέλη του. Για τη λήψη αποφάσεων ή την έκδοση γνωμοδοτήσεων απαιτείται πλειοψηφία των παρόντων και, σε περίπτωση ισοψηφίας, υπερισχύει η ψήφος του προέδρου. Εάν υπάρχουν περισσότερες από δύο γνώμες, αυτοί που ακολουθούν την ασθενέστερη οφείλουν να προσχωρήσουν σε μία από τις δύο επικρατέστερες.

4. Το Υπηρεσιακό Συμβούλιο:

α) Γνωμοδοτεί για θέματα τοποθέτησης, μετάθεσης και απόσπασης όλων των υπαλλήλων του Υπουργείου, πλην των υπαλλήλων του διπλωματικού κλάδου με βαθμό πρέσβη, πληρεξούσιου Υπουργού Α" και Β", των υπαλλήλων του κλάδου επιστημονικού προσωπικού της Ε.Ν.Υ. με βαθμό Νομικού Συμβούλου, των υπαλλήλων του κλάδου εμπειρογνωμόνων με βαθμό Εμπειρογνώμονα Πρεσβευτή - Συμβούλου Α" και Β" και των υπαλλήλων του κλάδου Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων με βαθμό Γενικού Συμβούλου Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων Α" και Β".

β) Γνωμοδοτεί για θέματα προαγωγής όλων των υπαλλήλων του Υπουργείου Εξωτερικών. Προκειμένου για υπαλλήλους του διπλωματικού κλάδου μέχρι και της προαγωγής από το βαθμό του Συμβούλου Πρεσβείας Β" στο βαθμό του Συμβούλου Πρεσβείας Α", προκειμένου για υπαλλήλους του επιστημονικού προσωπικού της Ε.Ν.Υ. για την προαγωγή από το βαθμό του εισηγητή στο βαθμό του αναπληρωτή νομικού συμβούλου, προκειμένου για υπαλλήλους του κλάδου Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων μέχρι και της προαγωγής από το βαθμό του Συμβούλου Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων Β" στο βαθμό του Συμβούλου Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων Α" και προκειμένου για υπαλλήλους του κλάδου εμπειρογνωμόνων για την προαγωγή από τον βαθμό του εμπειρογνώμονα Β" στο βαθμό του εμπειρογνώμονα Α".

γ) Αποφασίζει για την προσωρινή απαλλαγή καθηκόντων υπαλλήλου που υπάγεται στην αρμοδιότητά του.

δ) Γνωμοδοτεί για κάθε άλλο θέμα, που αναφέρεται στο προσωπικό και παραπέμπεται σε αυτό από τον Υπουργό.

ε) Επιλαμβάνεται κάθε άλλου θέματος που υπάγεται στην αρμοδιότητά του, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις.

5. Το Συμβούλιο, όταν πρόκειται να αποφασίσει για την απόλυση για λόγους υγείας, οφείλει να καλέσει τον κρινόμενο υπάλληλο να εμφανισθεί αυτοπροσώπως ενώπιόν

του. Ο παραπεμπόμενος δικαιούται να λάβει εγκαίρως γνώση των στοιχείων του οικείου φακέλου και να παρασταθεί και μετά ή δια του δικηγόρου του.

6. Κατά τη διάρκεια της διετούς θητείας δεν επιτρέπεται η αντικατάσταση των μελών του συμβουλίου, εκτός εάν συντρέχουν αποδεδειγμένα σοβαροί υπηρεσιακοί λόγοι που βεβαιώνονται με απόφαση του Υπουργού Εξωτερικών.

7. Με απόφαση του Υπουργού Εξωτερικών καθορίζονται ειδικότερα θέματα λειτουργίας του Υπηρεσιακού Συμβουλίου."

2. Μετά το άρθρο 25 του Οργανισμού του Υπουργείου Εξωτερικών προστίθεται άρθρο 25A ως εξής:

"Άρθρο 25A Υπηρεσιακό Πειθαρχικό Συμβούλιο

1. Το Υπηρεσιακό Πειθαρχικό Συμβούλιο αποτελείται από πέντε μέλη τα οποία ορίζονται με τους αναπληρωτές τους, με απόφαση του Υπουργού Εξωτερικών, με διετή θητεία, ως εξής:

- δύο (2) Σύμβουλοι της Επικρατείας, εκ των οποίων ο αρχαιότερος ως πρόεδρος,

- δύο (2) Πρέσβεις ή Πληρεξούσιοι Υπουργοί Α" ή Β" και

- ένας(1) υπάλληλος, εκπρόσωπος του αντίστοιχου κλάδου, που υποδεικνύεται στον Υπουργό από το διοικητικό συμβούλιο της οικείας συνδικαλιστικής οργάνωσης, αν υπάρχει, ως μέλη.

Στο Συμβούλιο εισηγείται, χωρίς δικαίωμα ψήφου, ο διευθυντής της Διεύθυνσης Προσωπικού, αναπληρούμενος σε περίπτωση κωλύματος από Πληρεξούσιο Υπουργό Α" ή Β" οριζόμενο από τον Υπουργό Εξωτερικών.

Χρέη γραμματέα εκτελεί υπάλληλος του διπλωματικού κλάδου που υπηρετεί στη Διεύθυνση Προσωπικού.

2. Το Υπηρεσιακό Πειθαρχικό Συμβούλιο συγκαλείται από τον πρόεδρό του, ο οποίος ορίζει και τα θέματα προς συζήτηση.

3. Το Υπηρεσιακό Πειθαρχικό Συμβούλιο βρίσκεται σε απαρτία όταν είναι παρόντα τέσσερα από τα πέντε μέλη του. Για τη λήψη αποφάσεων ή την έκδοση γνωμοδοτήσεων απαιτείται πλειοψηφία των παρόντων και, σε περίπτωση ισοψηφίας, υπερισχύει η ψήφος του προέδρου. Εάν υπάρχουν περισσότερες από δύο γνώμες, αυτοί που ακολουθούν την ασθενέστερη οφείλουν να προσχωρήσουν σε μία από τις δύο επικρατέστερες.

4. Το Υπηρεσιακό Πειθαρχικό Συμβούλιο:

α) Επιβάλλει με αιτιολογημένη απόφαση τις πειθαρχικές ποινές που προβλέπονται από τον παρόντα νόμο σε όλους τους υπαλλήλους, εκτός από αυτούς που είναι υπάλληλοι του διπλωματικού κλάδου με βαθμό Πρέσβη και Πληρεξούσιου Υπουργού Α" και Β", υπάλληλοι του κλάδου επιστημονικού προσωπικού της Ε.Ν.Υ. με βαθμό Ειδικού Νομικού Συμβούλου και Νομικού Συμβούλου, υπάλληλοι του κλάδου Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων με βαθμό Γενικού Συμβούλου Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων Α" και Β" και υπάλληλοι του κλάδου εμπειρογνωμόνων με βαθμό Εμπειρογνωμόνων Πρεσβευτών - Συμβούλων Α" και Β".

β) Αποφασίζει για τις εφέσεις υπαλλήλων που υπάγονται στην αρμοδιότητά του, στους οποίους επιβλήθηκε πειθαρχική ποινή από πειθαρχικό προϊστάμενο.

γ) Γνωμοδοτεί για κάθε άλλο θέμα, που αναφέρεται σε πειθαρχικό θέμα υπαλλήλων που υπάγονται στην αρμοδιότητά του και παραπέμπονται σε αυτό από τον Υπουργό.

δ) Επιλαμβάνεται κάθε άλλου θέματος που υπάγεται στην αρμοδιότητά του, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις.

5. Το Συμβούλιο οφείλει να καλεί τον κρινόμενο υπάλληλο να εμφανισθεί αυτοπροσώπως ενώπιόν του και να αναπτύξει και προφορικά τα στοιχεία που εκτίθενται στην απολογία του ή να προσκομίσει νέα προς υπεράσπισή του στοιχεία. Ο παραπεμπόμενος στο Συμβούλιο δικαιούται να λάβει εγκαίρως γνώση των στοιχείων του οικείου φακέλου και να παρασταθεί και μετά ή δια του δικηγόρου του.

6. Κατά τη διάρκεια της διετούς θητείας δεν επιτρέπεται η αντικατάσταση των μελών του Συμβουλίου, εκτός εάν συντρέχουν αποδεδειγμένα σοβαροί υπηρεσιακοί λόγοι που βεβαιώνονται με απόφαση του Υπουργού Εξωτερικών.

7. Με απόφαση του Υπουργού Εξωτερικών καθορίζονται ειδικότερα θέματα λειτουργίας του Υπηρεσιακού Συμβουλίου."

Το δικαίωμα ιδιοκτησίας και η αναγκαστική απαλλοτρίωση -Κατ άρθρο ερμηνεία

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΓΕΝΙΚΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

Αναγκαία Ομοδικία - Δομή και λειτουργία της ομοδικιακής δίκης XXII & 390

ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΓΕΝΙΚΟ ΜΕΡΟΣ