logo-print

Άρθρο 8 - Νόμος 3196/2003

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΙΣΧΥΟΣ:

27/07/2014

Tα πρόδηλα σφάλματα στο κτηματολογικό δίκαιο Βιβλιοθήκη Δικαίου Κτηματολογίου Νο 20

ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΠΑΠΑΧΡΗΣΤΟΥ - ΔΗΜΗΤΡΑΣ

Κώδικας Πολιτικής Δικονομίας - Κατ΄ άρθρο Νομολογία -Δ έκδοση - XII & 1889

ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

Άρθρο 8 Ανώτατο Υπηρεσιακό Συμβούλιο

1. Η παράγραφος 1 του άρθρου 22 του Οργανισμού του Υπουργείου Εξωτερικών, όπως τροποποιήθηκε από την παράγραφο 3 του άρθρου 1 του Ν. 3072/2002, αντικαθίσταται ως εξής:

"1. Στην κεντρική υπηρεσία του Υπουργείου Εξωτερικών λειτουργούν τα εξής συμβούλια και επιτροπές: α. Συμβούλιο Πολιτικών Υποθέσεων β. Ανώτατο Υπηρεσιακό Συμβούλιο γ. Ανώτατο Πειθαρχικό Υπηρεσιακό Συμβούλιο δ. Υπηρεσιακό Συμβούλιο ε. Υπηρεσιακό Πειθαρχικό Συμβούλιο στ. Επιστημονικό Συμβούλιο ζ. Εκπαιδευτικό Συμβούλιο η. Τεχνικό Συμβούλιο θ. Συμβούλιο Ταγμάτων Αριστείας ι. Επιτροπή Ειδικών Δαπανών."

2. Το άρθρο 24 του Οργανισμού του Υπουργείου Εξωτερικών, όπως τροποποιήθηκε με την παράγραφο 1 του άρθρου 4 του Ν. 2993/2002 (ΦΕΚ 58 Α") και με τις παραγράφους 4 και 5 του άρθρου 9 του Ν. 3072/2002 (ΦΕΚ 294 Α"), αντικαθίσταται ως εξής:

"Άρθρο 24 Ανώτατο Υπηρεσιακό Συμβούλιο

1. Το Ανώτατο Υπηρεσιακό Συμβούλιο (Α.Υ.Σ.) αποτελείται από πέντε μέλη που έχουν ψήφο, τα οποία ορίζονται με τους αναπληρωτές τους, με απόφαση του Υπουργού Εξωτερικών, με διετή θητεία, ως εξής:

α) ένας αντιπρόεδρος του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, ως πρόεδρος,

β) ένας νομικός σύμβουλος του Κράτους,

γ) τρεις (3) πρέσβεις ή πληρεξούσιοι Υπουργοί Α".

Τα μέλη του κυρίου προσωπικού του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους επιλέγονται σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις περί Νομικού Συμβουλίου του Κράτους. Εξαιρούνται τα μέλη του κυρίου προσωπικού του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους που υπηρετούν στο Γραφείο Νομικού Συμβούλου στο Υπουργείο Εξωτερικών.

2. Μέλος του Α.Υ.Σ., χωρίς ψήφο, είναι και ένας εκπρόσωπος:

- της συνδικαλιστικής οργάνωσης των διπλωματικών υπαλλήλων, όταν το ζήτημα που επιλαμβάνεται το Α.Υ.Σ. αφορά υπαλλήλους του διπλωματικού κλάδου,

- της συνδικαλιστικής οργάνωσης των επιστημονικού προσωπικού της Ε.Ν.Υ., όταν το ζήτημα που επιλαμβάνεται το Α.Υ.Σ. αφορά υπαλλήλους του κλάδου του επιστημονικού προσωπικού της Ε.Ν.Υ.,

- της συνδικαλιστικής οργάνωσης των εμπειρογνωμόνων, όταν το ζήτημα που επιλαμβάνεται το Α.Υ.Σ. αφορά υπαλλήλους του κλάδου εμπειρογνωμόνων,

- της συνδικαλιστικής οργάνωσης του κλάδου οικονομικών και εμπορικών υποθέσεων, όταν το ζήτημα που επιλαμβάνεται το Α.Υ.Σ. αφορά υπαλλήλους του κλάδου οικονομικών και εμπορικών υποθέσεων.

Ο εκπρόσωπος κάθε συνδικαλιστικής οργάνωσης υποδεικνύεται από το διοικητικό συμβούλιο του οικείου συλλόγου και ορίζεται μέλος του Α.Υ.Σ. με απόφαση του Υπουργού Εξωτερικών.

3. Στο Συμβούλιο εισηγείται, χωρίς δικαίωμα ψήφου, ένας πρέσβης ή πληρεξούσιος Υπουργός Α" ή Β", αναπληρούμενος από άλλον ομοιόβαθμό του διπλωματικό υπάλληλο, οι οποίοι ορίζονται από τον Υπουργό Εξωτερικών, με διετή θητεία. Στην περίπτωση εξέτασης θεμάτων της Ειδικής Νομικής Υπηρεσίας χρέη εισηγητή εκτελεί ο ειδικός νομικός σύμβουλος. Στην περίπτωση του διορισμού ειδικού νομικού συμβούλου στο συμβούλιο εισηγείται πρέσβης ή πληρεξούσιος υπουργός Α" ή Β".

Χρέη γραμματέα εκτελεί υπάλληλος του διπλωματικού κλάδου.

4. Με την απόφαση της παραγράφου 1 ορίζονται επίσης, πέντε πρέσβεις επί τιμή, με διετή θητεία, οι οποίοι καλούνται, κατά τη σειρά του διορισμού τους, προς αναπλήρωση εκείνων των μελών του Α.Υ.Σ. που είναι κατώτεροι σε βαθμό ή νεότεροι στην επετηρίδα του κρινόμενου διπλωματικού υπαλλήλου.

5. Το Συμβούλιο συγκαλείται από τον πρόεδρό του και επιλαμβάνεται των θεμάτων της αρμοδιότητάς του μετά από ερώτημα του Υπουργού Εξωτερικών. Η ημερήσια διάταξη, ο χρόνος και ο τόπος πραγματοποίησης των συνεδριάσεων και κάθε άλλο σχετικό ζήτημα ορίζονται από τον πρόεδρο.

6. Το Ανώτατο Υπηρεσιακό Συμβούλιο:

α) Γνωμοδοτεί για τα θέματα προαγωγής στο βαθμό του πληρεξούσιου Υπουργού Β", στο βαθμό του νομικού συμβούλου, στους βαθμούς των εμπειρογνωμόνων πρεσβευτών - συμβούλων Α" και Β" και στους βαθμούς του γενικού συμβούλου οικονομικών και εμπορικών υποθέσεων Α" και Β".

β) Αποφασίζει για την οριστική παύση διπλωματικού υπαλλήλου, υπαλλήλου του κλάδου επιστημονικού προσωπικού της Ε.Ν.Υ. με το βαθμό του ειδικού νομικού συμβούλου και νομικού συμβούλου, υπαλλήλου του κλάδου εμπειρογνωμόνων με βαθμό εμπειρογνώμονα πρεσβευτή - συμβούλου Α" και Β" και του κλάδου οικονομικών και εμπορικών υποθέσεων με βαθμό γενικού συμβούλου οικονομικών και εμπορικών υποθέσεων Α" και Β", ο οποίος κρίνεται ανίκανος για την εκτέλεση των καθηκόντων του.

γ) Γνωμοδοτεί για τις μεταθέσεις ή αποσπάσεις των υπαλλήλων του διπλωματικού κλάδου με βαθμό πρέσβη, πληρεξούσιου Υπουργού Α" και Β", των υπαλλήλων του κλάδου εμπειρογνωμόνων με βαθμό εμπειρογνώμονα πρεσβευτή - συμβούλου Α" και Β", των υπαλλήλων του κλάδου οικονομικών και εμπορικών υποθέσεων με βαθμό γενικού συμβούλου οικονομικών και εμπορικών υποθέσεων Α" και Β" και των νομικών συμβούλων της Ε.Ν.Υ. και για κάθε συναφές ερώτημα που του απευθύνει ο Υπουργός Εξωτερικών.

δ) Γνωμοδοτεί για το διορισμό του ειδικού νομικού συμβούλου και αποφασίζει για τον ορισμό προϊσταμένων των τμημάτων της Ε.Ν.Υ..

ε) Γνωμοδοτεί για κάθε άλλο θέμα που αναφέρεται στο προσωπικό των ανωτέρω περιπτώσεων και παραπέμπεται σ' αυτό από τον Υπουργό.

στ) Επιλαμβάνεται κάθε άλλου θέματος που υπάγεται στην αρμοδιότητά του, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις.

7. Το Α.Υ.Σ. βρίσκεται σε απαρτία όταν είναι παρόντα τέσσερα από τα πέντε μέλη του με δικαίωμα ψήφου. Για τη λήψη αποφάσεων ή την έκδοση γνωμοδοτήσεων απαιτείται πλειοψηφία των παρόντων και, σε περίπτωση ισοψηφίας, υπερισχύει η ψήφος του προέδρου. Εάν υπάρχουν περισσότερες από δύο γνώμες, αυτοί που ακολουθούν την ασθενέστερη οφείλουν να προσχωρήσουν σε μία από τις δύο επικρατέστερες.

8. Η γνώμη της τυχόν μειοψηφίας πρέπει να καταγράφεται στο οικείο πρακτικό του Α.Υ.Σ..

9. Το Συμβούλιο, όταν πρόκειται να αποφασίσει για την απόλυση για λόγους υγείας, οφείλει να καλέσει τον κρινόμενο υπάλληλο να εμφανισθεί αυτοπροσώπως ενώπιόν του. Ο παραπεμπόμενος δικαιούται να λάβει εγκαίρως γνώση των στοιχείων του οικείου φακέλου και να παρασταθεί και μετά ή δια του δικηγόρου του.

10. Οι αποφάσεις του Α.Υ.Σ. αιτιολογούνται πλήρως και είναι υποχρεωτικές για τον Υπουργό. Όπου προβλέπεται η έκδοση προεδρικού διατάγματος, ο Υπουργός οφείλει να προκαλέσει την έκδοσή του εντός δύο μηνών από την απόφαση του Α.Υ.Σ..

11. Κατά τη διάρκεια της διετούς θητείας δεν επιτρέπεται η αντικατάσταση των μελών του συμβουλίου, εκτός εάν συντρέχουν αποδεδειγμένα σοβαροί υπηρεσιακοί λόγοι που βεβαιώνονται με απόφαση του Υπουργού Εξωτερικών.

12. Με απόφαση του Υπουργού Εξωτερικών καθορίζονται ειδικότερα θέματα λειτουργίας του Ανώτατου Υπηρεσιακού Συμβουλίου."

3. Μετά το άρθρο 24 του Οργανισμού προστίθεται άρθρο 24Α ως εξής:

"Άρθρο 24Α Ανώτατο Πειθαρχικό Υπηρεσιακό Συμβούλιο

1. Το Ανώτατο Πειθαρχικό Υπηρεσιακό Συμβούλιο (Α.Π.Υ.Σ.) αποτελείται από πέντε μέλη που έχουν ψήφο, τα οποία ορίζονται με τους αναπληρωτές τους, με απόφαση του Υπουργού Εξωτερικών, με διετή θητεία, ως

εξής:

α) ένας αντιπρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας, ως πρόεδρος, β) ένας Σύμβουλος της Επικρατείας, γ) δύο (2) πρέσβεις ή πληρεξούσιοι Υπουργοί Α", δ) ένας υπάλληλος του διπλωματικού κλάδου με βαθμό πρέσβη, πληρεξούσιου Υπουργού Α" και Β", αρχαιότερος του κρινόμενου υποδεικνυόμενος από τη συνδικαλιστική οργάνωση του διπλωματικού κλάδου.

2. Όταν το Α.Π.Υ.Σ. επιλαμβάνεται πειθαρχική υπόθεση υπαλλήλου του κλάδου του επιστημονικού προσωπικού της Ε.Ν.Υ., ή του κλάδου οικονομικών και εμπορικών υποθέσεων ή του κλάδου εμπειρογνωμόνων, ως μέλος ορίζεται υπάλληλος του οικείου κλάδου με βαθμό νομικού συμβούλου, γενικού συμβούλου οικονομικών και εμπορικών υποθέσεων Α" ή Β", και εμπειρογνώμονα πρεσβευτή - συμβούλου Α" ή Β", υποδεικνυόμενος από το διοικητικό συμβούλιο της οικείας συνδικαλιστικής οργάνωσης, αρχαιότερος του κρινομένου.

3. Στο Συμβούλιο εισηγείται, χωρίς δικαίωμα ψήφου, ένας πρέσβης ή πληρεξούσιος Υπουργός Α" ή Β", αναπληρούμενος από άλλον ομοιόβαθμό του διπλωματικό υπάλληλο, οι οποίοι ορίζονται από τον Υπουργό Εξωτερικών, με διετή θητεία. Στην περίπτωση εξέτασης θεμάτων της Ειδικής Νομικής Υπηρεσίας χρέη εισηγητή εκτελεί ο ειδικός νομικός σύμβουλος. Στην περίπτωση του ειδικού νομικού συμβούλου στο συμβούλιο εισηγείται πρέσβης ή πληρεξούσιος Υπουργός Α" ή Β".

Χρέη γραμματέα εκτελεί υπάλληλος του διπλωματικού κλάδου.

4. Με την απόφαση της παραγράφου 1 ορίζονται επίσης πέντε πρέσβεις επί τιμή, με διετή θητεία, οι οποίοι καλούνται, κατά τη σειρά του διορισμού τους, προς αναπλήρωση εκείνων των μελών του Α.Π.Υ.Σ. που είναι κατώτεροι σε βαθμό ή νεότεροι στην επετηρίδα του κρινόμενου διπλωματικού υπαλλήλου.

5. Το Συμβούλιο συγκαλείται από τον πρόεδρό του και επιλαμβάνεται των θεμάτων της αρμοδιότητάς του μετά από ερώτημα του Υπουργού Εξωτερικών. Η ημερήσια διάταξη, ο χρόνος και ο τόπος πραγματοποίησης των συνεδριάσεων και κάθε άλλο σχετικό ζήτημα ορίζονται από τον πρόεδρο.

6. Το Ανώτατο Υπηρεσιακό Συμβούλιο:

α) Αποφασίζει για τις εφέσεις διπλωματικών υπαλλήλων με βαθμό πρέσβη, πληρεξούσιου Υπουργού Α" και Β", υπαλλήλων του κλάδου οικονομικών και εμπορικών υποθέσεων με βαθμό γενικού συμβούλου οικονομικών και εμπορικών υποθέσεων Α" και Β", υπαλλήλων του κλάδου επιστημονικού προσωπικού της Ε.Ν.Υ., υπαλλήλων του κλάδου εμπειρογνωμόνων με βαθμό εμπειρογνώμονα πρεσβευτή-συμβούλου Α" και Β" και υπαλλήλων του κλάδου επιστημονικού προσωπικού της Ε.Ν.Υ. με βαθμό ειδικού νομικού συμβούλου και νομικού συμβούλου στους οποίους επιβλήθηκε πειθαρχική

ποινή από πειθαρχικό προϊστάμενο, εκτός από τον Υπουργό.

β) Επιβάλλει, με αιτιολογημένη απόφαση, τις πειθαρχικές ποινές που προβλέπονται από τον παρόντα νόμο στους διπλωματικούς υπαλλήλους με βαθμό πρέσβη και πληρεξουσίου Α" και Β", στους υπαλλήλους του κλάδου επιστημονικού προσωπικού της Ε.Ν.Υ. με βαθμό ειδικού νομικού συμβούλου και νομικού συμβούλου, στους υπαλλήλους του κλάδου οικονομικών και εμπορικών υποθέσεων με βαθμό γενικού συμβούλου οικονομικών και εμπορικών υποθέσεων Α" και Β" και στους υπαλλήλους του κλάδου εμπειρογνωμόνων με βαθμό εμπειρογνώμονα πρεσβευτή - συμβούλου Α" και Β".

γ) Γνωμοδοτεί για κάθε άλλο θέμα που αναφέρεται πειθαρχικό ζήτημα του προσωπικού των ανωτέρω περιπτώσεων και παραπέμπεται σε αυτό από τον Υπουργό.

δ) Επιλαμβάνεται κάθε άλλου θέματος που υπάγεται στην αρμοδιότητά του, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις.

7. Το Α.Π.Υ.Σ. βρίσκεται σε απαρτία όταν είναι παρόντα τέσσερα από τα πέντε μέλη του με δικαίωμα ψήφου. Για τη λήψη αποφάσεων ή την έκδοση γνωμοδοτήσεων απαιτείται πλειοψηφία των παρόντων και, σε περίπτωση ισοψηφίας, υπερισχύει η ψήφος του προέδρου. Εάν υπάρχουν περισσότερες από δύο γνώμες, αυτοί που ακολουθούν την ασθενέστερη οφείλουν να προσχωρήσουν σε μία από τις δύο επικρατέστερες.

8. Η γνώμη της τυχόν μειοψηφίας πρέπει να καταγράφεται στο οικείο πρακτικό του Α.Π.Υ.Σ..

9. Το Συμβούλιο οφείλει να καλεί τον κρινόμενο υπάλληλο να εμφανισθεί αυτοπροσώπως ενώπιόν του και να αναπτύξει και προφορικά τα στοιχεία που εκτίθενται στην απολογία του ή να προσκομίσει νέα προς υπεράσπισή του στοιχεία. Ο παραπεμπόμενος στο Συμβούλιο δικαιούται να λάβει εγκαίρως γνώση των στοιχείων του οικείου φακέλου και να παρασταθεί και μετά ή δια του δικηγόρου του.

10. Οι αποφάσεις του Α.Π.Υ.Σ. αιτιολογούνται πλήρως και είναι υποχρεωτικές για τον Υπουργό.

11. Κατά τη διάρκεια της διετούς θητείας δεν επιτρέπεται η αντικατάσταση των μελών του συμβουλίου, εκτός εάν συντρέχουν αποδεδειγμένα σοβαροί υπηρεσιακοί λόγοι που βεβαιώνονται με απόφαση του Υπουργού Εξωτερικών.

12. Με απόφαση του Υπουργού Εξωτερικών καθορίζονται ειδικότερα θέματα λειτουργίας του Ανώτατου Πειθαρχικού Υπηρεσιακού Συμβουλίου."

Δίκαιο πληροφορικής - E έκδοση
Εγχειρίδιο Πολιτικής Δικονομίας - 4η έκδοση

ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΓΕΝΙΚΑ​

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΝΙΚΑΣ

send