logo-print

Άρθρο 6 - Υπουργική Απόφαση 3004/15.7.2016 - Συνεδριάσεις των Επιτροπών Προσφυγών και διαδικασία λήψης απόφασης

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΙΣΧΥΟΣ:

15/07/2016

Κωδικοποιημένο
Διοικητική Δικονομία - Συλλογή Διατάξεων

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΔΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΤΑΚΤΙΚΑ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΑ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ

Η φορολογική ενημερότητα

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ​

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΜΑΤΣΟΣ

1. Ο Πρόεδρος της Επιτροπής κηρύσσει την έναρξη και τη λήξη των συνεδριάσεων, και διευθύνει τη συζήτηση.
 
2. Σε περίπτωση που διαπιστώνεται έλλειψη απαρτίας λόγω απουσίας μέλους της Επιτροπής, ο Διευθυντής της Αρχής Προσφυγών μεριμνά γα την αναπλήρωσή του με οποιονδήποτε πρόσφορο τρόπο.
 
3. Αναβολή χορηγείται μόνο μία φορά για σπουδαίο λόγο κατά την κρίση της Επιτροπής. Σπουδαίο λόγο αποτελεί ιδίως η μη νόμιμη και εμπρόθεσμη κλήτευση του προσφεύγοντος και η έλλειψη διερμηνείας. Στην περίπτωση μη εμπρόθεσμης κλήτευσης του προσφεύγοντα, εάν αυτός παραστεί κατά την ημέρα διεξαγωγής της συζήτησης και δεν αντιλέγει, η συζήτηση διεξάγεται κανονικά.
 
4. Σε κάθε συζήτηση υπόθεσης συντάσσεται πρακτικό με το αποτέλεσμα αυτής (συζήτηση ή αναβολή ή ματαίωση) και υπογράφεται από τον Πρόεδρο και το Γραμματέα.
 
5. Η έναρξη των συνεδριάσεων των Επιτροπών Προσφυγών ορίζεται στις 09.30 π.μ.
 
6. Κατά την συζήτηση των προσφυγών κατ' εξαίρεση, επιτρέπεται η παρουσία των αστυνομικών για τη φρούρηση προσφευγόντων που τελούν υπό κράτηση ή τη διαφύλαξη της τάξης στους χώρους των συνεδριάσεων, όταν αυτό κρίνεται αναγκαίο με απόφαση της Επιτροπής.
 
7. Για τις προσφυγές που κατατίθενται στα Περιφερειακά Γραφεία Ασύλου ή Αυτοτελή Κλιμάκια Ασύλου εκτός Αττικής, η προφορική ακρόαση διεξάγεται είτε μέσω της φυσικής παρουσίας του προσφεύγοντος ενώπιον της αρμόδιας Επιτροπής Προσφυγών είτε μέσω τηλεδιάσκεψης, όπου τούτο είναι εφικτό. Το αρμόδιο Περιφερειακό Γραφείο Ασύλου μεριμνά για την ύπαρξη του κατάλληλου χώρου και τη λειτουργία του κατάλληλου εξοπλισμού τηλεδιάσκεψης, την καθορισμένη μέρα και ώρα που θα διεξαχθεί η προφορική ακρόαση.
 
8. Κατά τη διενέργεια της προφορικής διαδικασίας, αυτή καταγράφεται ηχητικά. Στο τέλος της διαδικασίας, συντάσσεται από το Γραμματέα πρακτικό που υπογράφεται από τον Πρόεδρο της Επιτροπής, στο οποίο καταγράφονται η ημερομηνία και ο τόπος συνεδρίασης των Επιτροπών, η σύνθεσή τους, το ονοματεπώνυμο του προσφεύγοντος, το ονοματεπώνυμο του διερμηνέα ή ο κωδικός του καθώς και το ονοματεπώνυμο κάθε άλλου προσώπου νομίμως παρισταμένου στη διαδικασία, ο αριθμός φακέλου της προσφυγής, η γλώσσα στην οποία έγινε η προφορική ακρόαση και η πιστοποίηση ότι η διεξαγωγή της προφορικής διαδικασίας καταγράφηκε ηχητικά. Αν το ζητήσει ο προσφεύγων ή ο πληρεξούσιος δικηγόρος του, χορηγείται αντίγραφο του ηλεκτρονικού αρχείου που είναι καταγεγραμμένη η συνέντευξη ή και αντίγραφο της καταγραφείσας απομαγνητοφώνησης, μόλις αυτή ολοκληρωθεί.
 
9. Οι προσφεύγοντες παρίστανται ενώπιον των Επιτροπών Προσφυγών στην προφορική διαδικασία, σύμφωνα με το άρθρο 62 παρ. 3 του Ν. 4375/2016 όπως ισχύει, αυτοπροσώπως ή μετά του πληρεξουσίου Δικηγόρου του ή άλλου συμβούλου, σύμφωνα με το νόμο.
 
10. Κατά τη διεξαγωγή της προφορικής ακρόασης παρίσταται διερμηνέας που εξασφαλίζει την επικοινωνία των προσφευγόντων με την Επιτροπή. Εάν καθίσταται ανέφικτη η εξεύρεση διερμηνέα που να εξασφαλίζει την επικοινωνία των προσφευγόντων με την Επιτροπή, τότε δύναται να γίνει χρήση της μεθόδου της πολλαπλής διερμηνείας προκειμένου να εξασφαλιστεί στον προσφεύγοντα το δικαίωμά του να υποστηρίξει αποτελεσματικά τους ισχυρισμούς του.
 
11. Σε κάθε περίπτωση αναβολής η υπόθεση εισάγεται πρόσθετη στο έκθεμα σε συγκεκριμένη ημερομηνία συζήτησης.
 
12. Η προφορική ακρόαση διευθύνεται από τον Πρόεδρο της Επιτροπής Προσφυγών. Ερωτήσεις υποβάλλονται από τον Πρόεδρο και τα μέλη της Επιτροπής Προσφυγών προς κάλυψη όλων των θεμάτων της εξεταζόμενης υπόθεσης. O δικηγόρος ή ο σύμβουλος του προσφεύγοντος μπορεί, στο τέλος της ακρόασης, να υποβάλει ερωτήσεις στον προσφεύγοντα για την παροχή τυχόν διευκρινίσεων επί της υπόθεσης. Επίσης, μπορεί να υποβάλει υπόμνημα εντός των νομίμων προθεσμιών.
 
13. Ο Πρόεδρος και τα μέλη της Επιτροπής αναλαμβάνουν να μελετήσουν τις υποθέσεις που τους έχουν ανατεθεί και το μέλος της Επιτροπής που ορίστηκε ως εισηγητής της υπόθεσης οφείλει να προσκομίσει στην ημερομηνία που θα ορίσει ο Πρόεδρος για διάσκεψη της υπόθεσης και η οποία πάντως δεν μπορεί να απέχει περισσότερο από πέντε (5) ημέρες από τη συζήτηση της προσφυγής, συγκεκριμένη εισήγηση επί της ουσίας της υπόθεσης, την οποία παρουσιάζει στην Επιτροπή για λήψη απόφασης. Η Επιτροπή συνεδριάζει μυστικά χωρίς την παρουσία Γραμματέα, κατά τη διάσκεψη, προκειμένου να λάβει απόφαση επί της προσφυγής. Αν υπάρχει διαφωνία κατά την ψηφοφορία επικρατεί η γνώμη της πλειοψηφίας.
 
14. Ο εισηγητής συντάσσει και παραδίδει το σχέδιο της απόφασης σε ηλεκτρονική μορφή στα υπόλοιπα μέλη προς πιθανή περαιτέρω επεξεργασία. Η γνώμη της μειοψηφίας μνημονεύεται στην απόφαση. Η απόφαση φυλάσσεται στο φάκελο.
 
15. Οι αποφάσεις της Επιτροπής Προσφυγών υπογράφονται από τον Πρόεδρο και τα μέλη που συμμετείχαν στη συζήτηση κάθε προσφυγής και επιδίδονται σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 40 Ν. 4375/2016.
 
16. Σε περίπτωση παραίτησης του προσφεύγοντος από την αίτηση διεθνούς προστασίας σύμφωνα με το άρθρο 47 του Ν. 4375/2016 η Επιτροπή συντάσσει πρακτικό κατάργησης της διαδικασίας συζήτησης.
 

Το δικαίωμα υπαναχώρησης στην Πνευματική Ιδιοκτησία - Συμβολές Αστικού Δικαίου Νο 13 21
Εγκλήματα κατά της ιδιοκτησίας 2η έκδοση- καλλιτεχνικό

ΜΠΙΤΖΙΛΕΚΗΣ Ν.

ΠΟΙΝΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

send