logo-print

Μείζον πρόβλημα η μη εφαρμογή νομοθετικών διατάξεων λόγω μη έκδοσης των σχετικών εγκυκλίων

Σε καµιά περίπτωση να μην παραµένουν ανενεργές νοµοθετικές διατάξεις με πρόσχηµα την καθυστέρηση της Διοίκησης να τις εκδώσει, αναφέρει ο Συνήγορος του Πολίτη

18/08/2016

16/11/2017

Το δίκαιο της απόδειξης στις διοικητικές διαφορές ουσίας (XXII & 327)

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΉ ΔΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΒΑΡΒΑΡΑ ΜΠΟΥΚΟΥΒΑΛΑ

Συλλογικό εργατικό δίκαιο - 3η έκδοση

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

Ο Συνήγορος του Πολίτη έχει επανειληµµένως εκφράσει τις επιφυλάξεις του για την λειτουργία των εγκυκλίων, σε όλο το εύρος της διοικητικής δράσης, οι οποίες, σε αρκετές περιπτώσεις, αντί να διευκρινίζουν νοµοθετικές διατάξεις, στην ουσία, τις παραλλάσσουν ή και τις ανατρέπουν (Βλέπε Ετήσια Έκθεση 2011, σελ.101 -105).

Μια ακόµη συνηθέστατη παρελκυστική λειτουργία των εγκυκλίων, είναι και η άρνηση από την ∆ιοίκηση να εφαρµόσει ψηφισµένη και εν ισχύ νοµοθετική διάταξη, και μάλιστα για μεγάλο διάστηµα από την θέσπισή της, αναµένοντας να εκδοθεί η σχετική Εγκύκλιος.

Στην συγκεκριµένη περίπτωση, με την διάταξη του άρθρου 26 του ν. 4331/2015, αναγνωρίστηκε, χωρίς αποκλεισµούς, εξαιρέσεις και διακρίσεις, ως συντάξιµος, ο χρόνος προσωρινής κράτησης ή φυλάκισης που εξέτισαν, μέχρι το 1997, οι αντιρρησίες συνείδησης, για το στρατιωτικό αδίκηµα της ανυπακοής ή της ανυποταξίας.

Το ζήτηµα αυτό είχε αναδείξει ο Συνήγορος του Πολίτη, ο οποίος είχε διατυπώσει, σε πόρισµά του, την επιτακτική ανάγκη νοµοθετικής διευθέτησης του ζητήµατος, τόσο όσον αφορά του ασφαλισµένους του Δηµοσίου όσο και τους ασφαλισµένους του ΙΚΑ – ΕΤΑΜ.

Ενώ λοιπόν η παραπάνω διάταξη είχε τεθεί σε ισχύ από τον Ιούλιο του 2015, για περισσότερο από ένα έτος παρέµενε ανεφάρµοστη, όχι για κάποιο άλλο λόγο, αλλά επειδή η Διοίκηση του ΙΚΑ – ΕΤΑΜ καθυστερούσε να εκδώσει σχετική εγκύκλιο.

Και τούτο παρά το γεγονός ότι είχαν ήδη εκδοθεί, από 17.7.2015, σχετικές οδηγίες εφαρµογής από την Γενική Γραµµατεία Κοινωνικών Ασφαλίσεων.

Ο Συνήγορος διερευνώντας αναφορά πολίτη ο οποίος ζητούσε να αναγνωριστεί ο χρόνος φυλάκισής του ως αντιρρησίας συνείδησης, κατ΄ εφαρµογή του νόµου, απευθύνθηκε, αρχικά, την 1η 2.2016 στην Διοίκηση του ΙΚΑ, υπενθυµίζοντας ότι ήδη, για το ζήτηµα αυτό, υφίστατο σχετικό έγγραφο με οδηγίες εφαρµογής από το Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης & Κοινωνικής Αλληλεγγύης και ζήτησε την άµεση εφαρµογή του νόµου, χωρίς περαιτέρω χρονοτριβές, είτε με την άµεση έκδοση σχετικής εγκυκλίου είτε και χωρίς αυτή.

Εν τούτοις χρειάστηκε να παρέλθει ακόµη ένα εξάµηνο, για να εκδοθεί τελικά από το ΙΚΑ - ΕΤΑΜ η αριθµ. 27/25.7.2016 Εγκύκλιος και να καταστεί επιτέλους δυνατή η έναρξη της διαδικασίας αναγνώρισης του χρόνου ασφάλισης των ενδιαφεροµένων.

Ο Συνήγορος του Πολίτη, με αφορµή τη συγκεκριµένη υπόθεση επιθυµεί να εκφράσει για μια ακόµη φορά την ανάγκη η χρήση των εγκυκλίων να γίνεται όπου είναι πραγµατικά απαραίτητο, και σε καµιά περίπτωση να μην παραµένουν ανενεργές νοµοθετικές διατάξεις με πρόσχηµα την καθυστέρηση της ∆ιοίκησης να τις εκδώσει, γεγονός που αποτελεί μείζον φαινόµενο κακοδιοίκησης.

Δείτε τη σχετική επιστολή του Συνηγόρου του Πολίτη εδώ.

Το δικαίωμα υπαναχώρησης στην Πνευματική Ιδιοκτησία - Συμβολές Αστικού Δικαίου Νο 13 21
Η παραγραφή των εγκλημάτων στο ουσιαστικό ποινικό δίκαιο

ΠΟΙΝΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

ΛΑΜΠΑΚΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ