logo-print

Ενημέρωση για τις πειθαρχικές διώξεις κατά δικαστών και εισαγγελέων την τελευταία διετία ζητά η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου

Ελλιπέστατη η ενημέρωση της Εισαγγελίας του ΑΠ σχετικά με την άσκηση πειθαρχικών διώξεων κατά δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών (Εγκύκλιος)

06/09/2016

16/11/2017

Περιουσιακά Εγκλήματα απλό

ΠΟΙΝΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ / ΠΟΙΝΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

ΑΔΑΜ ΠΑΠΑΔΑΜΑΚΗΣ

Δίκαιο Πνευματικής Ιδιοκτησίας

Ενημέρωση από τους Εισαγγελείς Εφετών της χώρας αναφορικά με την άσκηση πειθαρχικών διώξεων κατά δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών κατά την τελευταία διετία (2014 και 2015) ζήτησε με εγκύκλιό της η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου.

Όπως επισημαίνεται στην εγκύκλιο, την οποία υπογράφει ο Αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, κύριος Αθανάσιος Κατσιρώδης, ζητούνται κατά καιρούς από την Εισαγγελία του ΑΠ στοιχεία σχετικά με τις πειθαρχικές διώξεις δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών, κυρίως για όσους δικαστικούς λειτουργούς επιθυμούν να λάβουν μέρος στις εκλογές για την διοίκηση των μεγάλων δικαστηρίων.

Ωστόσο, η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου δεν είναι σε θέση να απαντήσει με βεβαιότητα, καθώς η σχετική ενημέρωσή της είναι ελλιπέστατη, ενώ η εγκύκλιος με την οποία επισημαίνονται οι σχετικές υποχρεώσεις των εισαγγελέων πλημμελειοδικών (σ.σ. εκδόθηκε το 1994) έχει ατονήσει.

Σύμφωνα με την εν λόγω εγκύκλιο (6/1661/21-6-1994) της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου, οι υποχρεώσεις του Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών στις περιπτώσεις άσκησης πειθαρχικής δίωξης κατά δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών είναι:

Α) να γνωστοποιεί κάθε ποινική δίωξη που ασκεί κατά δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών των πολιτικών και ποινικών δικαστηρίων (99 παρ. 7 του Ν. 1756/1988 ) στα όργανα που είναι αρμόδια, σύμφωνα με το άρθρο του Ν. 1756/1998 όπως ισχύει μετά το α. 46 του Ν. 4356/2015, να ασκούν πειθαρχική δίωξη κατ' αυτών δηλαδή στον Υπουργό Δικαιοσύνης Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, τον Πρόεδρο και τον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου και τον Πρόεδρο του Τριμελούς Συμβουλίου Επιθεώρησης των Δικαστηρίων καθώς και: α) στον κατά περίπτωση Πρόεδρο και Εισαγγελέα Εφετών για τις ποινικές διώξεις κατά λειτουργών του πρώτου βαθμού και β) στον Προϊστάμενο του δικαστηρίου ή της εισαγγελίας όπου υπηρετεί ο διωκόμενος δικαστικός λειτουργός.

Β) να γνωστοποιεί στους παραπάνω πειθαρχικά αρμοδίους κάθε μήνυση, έγκληση, αναφορά και δικογραφία που σχηματίστηκε αυτεπάγγελτα σε βάρος των ίδιων προσώπων

Γ) να ενημερώνει τους ίδιους για την πορεία των σχετικών υποθέσεων που χειρίζεται

Δ) να γνωστοποιεί τα παραπάνω όταν αφορούν μέλη του Αρείου Πάγου και της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου μόνο στον Υπουργό Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων με κοινοποίηση στον Πρόεδρο και Εισαγγελέα του Αρείου

Ε) να προβαίνει στις παραπάνω ενέργειες και όταν επιλαμβάνεται περιπτώσεων που αφορούν διοικητικούς δικαστές και δικαστές του Ελεγκτικού Συνεδρίου δικαστές με αντίστοιχη ενημέρωση των πειθαρχικών προϊσταμένων τους και

ΣΤ) να τηρεί ειδικό βιβλίο για τα κεφάλαια αυτά το οποίο να ενημερώνει έγκαιρα για την πορεία των σχετικών υποθέσεων.

Καταλήγοντας, η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου ζητά από τους αρμόδιους εισαγγελείς να τηρούνται όσα ορίζονται στην παραπάνω εγκύκλιό από την 1η Ιανουαρίου 2016 και εφεξής, καθώς και να υπάρξει ενημέρωση για όσες σχετικές υποθέσεις έχουν χειριστεί την τελευταία ημερολογιακή διετία (2014 και 2015).

Ολόκληρη την εγκύκλιο 3/2016 της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου μπορείτε να βρείτε εδώ.

Η διακριτική εξουσία του δικαστηρίου στη δίκη των ασφαλιστικών μέτρων ΕΠολΔ 31
Ποινικός Κώδικας Ι
send