logo-print

Δικαστήριο αφαίρεσε την υπηκοότητα από Αιγύπτιο επειδή παντρεύτηκε Ισραηλινή

Το δικαστήριο έκρινε ότι το δικαίωμα στο γάμο αποτελεί μια ατομική ελευθερία, όμως αυτό δεν μπορεί να υποκαθιστά την υποχρέωση κάθε πολίτη να προστατεύει την κοινωνία και το κράτος

12/09/2016

16/11/2017

Σύχρονα και κρίσιμα θέματα της συνταγματικής νομολογίας του ελεγκτικού συνεδρίου

ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ & ΘΕΜΕΛΙΩΔΗ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ / ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

Δικαστικός Έλεγχος της Συνταγματικότητας των Νόμων και Ερμηνεία του Συντάγματος

Ευάγγελος Βενιζέλος

ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ & ΘΕΜΕΛΙΩΔΗ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ / ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

Αιγυπτιακό δικαστήριο αποφάσισε την περασμένη Πέμπτη ότι οι γάμοι μεταξύ Αιγυπτίων και Ισραηλινών αποτελούν κίνδυνο για την εθνική ασφάλεια, με αποτέλεσμα αυτό το "αδίκημα" να αποτελεί επαρκή λόγο για να αφαιρεθεί η Αιγυπτιακή υπηκοότητα από ένα άτομο.

Την αίτηση για την αφαίρεση την αιγυπτιακής υπηκοότητας της κατέθεσε στο Υπουργείο Εσωτερικών η αδελφή ενός Αιγύπτιου, επειδή αυτός παντρεύτηκε και έκανε παιδιά με Ισραηλινή, υποστηρίζοντας ότι αυτές οι αντιλήψεις δεν είναι ανεκτές στην αιγυπτιακή κοινωνία και αποτελούν κίνδυνο για την εθνική ασφάλεια.

Το δικαστήριο έκρινε ότι παρόλο που το δικαίωμα στο γάμο αποτελεί μια ατομική ελευθερία, την οποία εγγυάται το Σύνταγμα,  αυτό δεν μπορεί να υποκαθιστά την υποχρέωση κάθε πολίτη να προστατεύει την κοινωνία και το κράτος.

Σύμφωνα με το Russia Today, περίπου 30000 Αιγύπτιοι είναι παντρεμένοι με Ισραηλινές, οι περισσότερες από τις οποίες είναι αραβικής καταγωγής, αλλά είναι η πρώτη φορά που δικαστήριο διατάζει την αφαίρεση υπηκοότητας για αυτόν το λόγο.

Το 2009 ένα διοικητικό δικαστήριο της χώρας έκρινε ότι ο Αιγύπτιος πρωθυπουργός και υπουργός εσωτερικόν θα πρέπει να αφαιρούν την υπηκοότητα από Αιγύπτιους που έχουν παντρευτεί Ισραηλινές, έχουν υπηρετήσει στον ισραηλινό στρατό ή έχουν ασπαστεί τον Σιωνισμό.

Πηγή: rt.com

Η μικρή και κλειστή οικογενειακή ανώνυμη εταιρία

ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΓΕΝΙΚΟ ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

Η διακριτική εξουσία του δικαστηρίου στη δίκη των ασφαλιστικών μέτρων ΕΠολΔ 31