logo-print

Άρθρο 38 - Κοινή Υπουργική Απόφαση Φ. 400/34/292616/Σ4753 - Ειδική άδεια μελών Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων (ΜΚΟ)

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΙΣΧΥΟΣ:

06/09/2016

Κωδικοποιημένο
Ένδικα Μέσα και Ανακοπές - Β έκδοση

ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΕΝΔΙΚΑ ΜΕΣΑ ΚΑΙ ΑΝΑΚΟΠΕΣ ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ

Ο δικαστικός έλεγχος της δράσης των ανεξάρτητων αρχών

ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ & ΘΕΜΕΛΙΩΔΗ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ / ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

1. Χορηγείται ειδική άδεια μέχρι δέκα (10) ημέρες συνολικά σε όσους είναι γραμμένοι ως μέλη Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων (ΜΚΟ) πριν από την αρχική κατάταξή τους στις ΕΔ, η συμμετοχή τους σε προγράμματα αυτών κρίνεται αναγκαία για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα και δεν είναι δυνατή η αναπλήρωσή τους από άλλο μέλος της ίδιας οργάνωσης που δεν υπηρετεί στις ΕΔ.

2. Η ως άνω άδεια χορηγείται από τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας, κατόπιν εισήγησης του Αρχηγού του Γενικού Επιτελείου (ΓΕ) του οικείου Κλάδου μετά τη συμπλήρωση της βασικής και ειδικής εκπαίδευσης. Δεν χορηγείται στους υποψήφιους Έφεδρους Αξιωματικούς για όσο διάστημα φοιτούν σε κέντρα ή σχολές που προβλέπονται για την ονομασία τους σε ΔΕΑ.

3. Για τη χορήγηση της ειδικής αυτής άδειας για κάθε ενδιαφερόμενο μέλος ΜΚΟ θα πρέπει:

α. Να υποβάλλεται εγγράφως στη Διεύθυνση Στρατολογικού (ΔΣΛ) του ΓΕ του οικείου Κλάδου των ΕΔ, αιτιολογημένο και προσδιορισμένο αίτημα της Υπηρεσίας Διεθνούς Αναπτυξιακής Συνεργασίας (ΥΔΑΣ) δέκα (30) ημέρες πριν από την έναρξη της αιτούμενης άδειας.

β. Στο αίτημα αυτό θα αναγράφονται απαραίτητα:

(1) Η ονομασία της ΜΚΟ στην οποία έχει εγγραφεί ως μέλος ο ενδιαφερόμενος και η ημερομηνία εγγραφής του.

(2) Η έδρα της και ο σκοπός της.

(3) Ο τόπος εφαρμογής του προγράμματος (περιοχή, χώρα), ο ακριβής χρόνος διάρκειας της συμμετοχής στο πρόγραμμα και οι λόγοι που καθιστούν απαραίτητη τη συμμετοχή του ενδιαφερομένου.

(4) Η αδυναμία της ΜΚΟ να αναπληρώσει τον ενδιαφερόμενο με άλλο μέλος της που δεν υπηρετεί στις ΕΔ.

γ. Το παραπάνω αίτημα να συνοδεύεται από υπεύθυνη δήλωση του Ν. 1599/1986 (ΦΕΚ Α΄ 75), συμπληρωμένη και υπογραμμένη από τον ενδιαφερόμενο, στην οποία θα δηλώνει την επιθυμία του για συμμετοχή στο πρόγραμμα της ΜΚΟ. Η απάντηση, θα κοινοποιείται και στην αρμόδια Στρατολογική Υπηρεσία για την ενημέρωση της στρατολογικής μερίδας του ενδιαφερομένου.

4. Η ως άνω άδεια διακόπτεται στις παρακάτω περιπτώσεις:

α. Με υπεύθυνη δήλωση του ενδιαφερομένου, στην οποία να δηλώνει την επιθυμία του για μη συνέχιση της συμμετοχής του στο πρόγραμμα της ΜΚΟ.

β. Σε περίπτωση διακοπής ή ολοκλήρωσης του προγράμματος της ΜΚΟ νωρίτερα από το χρόνο λήξης της άδειας.

γ. Κατόπιν επείγοντος εγγράφου της ΥΔΑΣ προς τη ΔΣΛ του ΓΕ του οικείου Κλάδου των ΕΔ, με το οποίο θα αίρεται η αναγκαιότητα συμμετοχής του ενδιαφερομένου για οποιονδήποτε λόγο. Στην περίπτωση αυτή, η ΥΔΑΣ μεριμνά για τον άμεσο επαναπατρισμό του ενδιαφερομένου.

δ. Σε περίοδο γενικής επιστράτευσης ή πολέμου, με απόφαση του Υπουργού Εθνικής Άμυνας, ύστερα από πρόταση του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ.

5. Ως ημερομηνία διακοπής της άδειας στις παραπάνω περιπτώσεις, λογίζεται η επόμενη του επαναπατρισμού.

6. Για τη δικαιολόγηση της παραπάνω άδειας, οι ενδιαφερόμενοι υποχρεούνται να προσκομίζουν στη Μονάδα τους, κατά την επιστροφή τους, βεβαίωση της ΥΔΑΣ από την οποία να προκύπτει η συμμετοχή τους στο πρόγραμμα για όλο το χρονικό διάστημα της άδειας.

Εργατικό Δίκαιο - Ατομικές εργασιακές σχέσεις - Ε έκδοση

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΖΕΡΔΕΛΗΣ

Αυτοδύναμα Ασφαλιστικά Μέτρα

Βασίλειος Α. Χατζηϊωάννου

ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ ΜΕΤΡΑ