logo-print

Άρθρο 45 - Κοινή Υπουργική Απόφαση Φ. 400/34/292616/Σ4753 - Απαγόρευση – ανάκληση – διακοπή αδειών

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΙΣΧΥΟΣ:

06/09/2016

Κωδικοποιημένο
Το δίκαιο της ψηφιακής οικονομίας

ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΔΙΚΑΙΟ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΉΣ ΚΑΙ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΉΣ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑΣ ΝΕΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ & ΔΙΚΑΙΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΕΙΔΙΚΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ

ΙΩΑΝΝΗΣ ΙΓΓΛΕΖΑΚΗΣ

Δίκαιο εμπορικών δικαιοπραξιών/Αξιόγραφα-Ασφαλιστικό

ΑΧΙΛΛΕΑΣ ΜΠΕΧΛΙΒΑΝΗΣ

ΕΦΗ ΤΖΙΒΑ

ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΔΙΚΑΙΟ ΑΞΙΟΓΡΑΦΩΝ ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΔΙΚΑΙΟ ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ

1. Με απόφαση του Υπουργού Εθνικής Άμυνας ή των Αρχηγών των Γενικών Επιτελείων λόγω ειδικών συνθηκών, ή απολύτως σοβαρών, επειγουσών και απρόβλεπτων επιχειρησιακών ή υπηρεσιακών αναγκών, απαγορεύεται η χορήγηση ορισμένων ή όλων των αδειών απουσίας του πάσης φύσεως στρατιωτικού προσωπικού των ΕΔ σε όλη την Επικράτεια ή σε μέρος αυτής. Στην απόφαση καθορίζονται και οι προϋποθέσεις υπό τις οποίες είναι δυνατή η χορήγηση άδειας απουσίας σε περιπτώσεις απολύτου και επείγουσας ανάγκης.

2. Ως ανάκληση αδειών νοείται η διαδικασία διακοπής των αδειών του πάσης φύσεως στρατιωτικού προσωπικού των ΕΔ με εντολή των προϊσταμένων κλιμακίων και η επάνοδος τους στις Μονάδες- Υπηρεσίες, στις οποίες υπηρετούν εντός των προθεσμιών που καθορίζονται στις σχετικές διαταγές. Οι λόγοι, οι οποίοι επιβάλλουν την ανάκληση αδειών δύνανται να είναι ειδικές συνθήκες ή απολύτως σοβαρές, επείγουσες και απρόβλεπτες επιχειρησιακές ή υπηρεσιακές ανάγκες.

3. Οι Μονάδες - Υπηρεσίες, στις οποίες υπηρετούν οι αδειούχοι στρατιωτικοί, γνωστοποιούν τη διαταγή ανακλήσεως στα οικεία Φρουραρχεία ή τις κατά τόπους Αστυνομικές Αρχές, οι οποίες και τους ενημερώνουν σχετικά. Σε κάθε περίπτωση, οι στρατιωτικοί ενημερώνονται για την ανάκληση της άδειας τους με κάθε πρόσφορο μέσο και αναχωρούν για τη Μονάδα τους εντός 24 ωρών από τη γνωστοποίηση στους ίδιους της διαταγής ανακλήσεως ή εντός της προθεσμίας που τίθεται στη διαταγή.

4. Οι αναρρωτικές άδειες δεν ανακαλούνται παρά μόνο λόγω ειδικών συνθηκών ή απολύτως σοβαρών, επειγουσών και απρόβλεπτων επιχειρησιακών ή υπηρεσιακών αναγκών. Σε αυτές τις περιπτώσεις, ο αδειούχος στρατιωτικός παραπέμπεται στην αρμόδια Υγειονομική Επιτροπή των ΕΔ, η οποία αρχικά χορήγησε την αναρρωτική άδεια, με απόφαση του Υπουργού Εθνικής Άμυνας ή του Αρχηγού του οικείου Γενικού Επιτελείου. Η Επιτροπή, αφού εξετάσει τον ενδιαφερόμενο, αποφαίνεται περί της σωματικής του ικανότητας και της δυνατότητάς του για ανάληψη υπηρεσία και προβαίνει σε ανάκληση ή μη, κατά περίπτωση, της αναρρωτικής άδειας που χορήγησε.

5. Με τη λήξη των ειδικών συνθηκών ή των απολύτως σοβαρών, επειγουσών και απρόβλεπτων επιχειρησιακών ή υπηρεσιακών αναγκών, οι οποίες επέβαλαν την ανάκληση των αδειών, το υπόλοιπο των αδειών που δεν εξαντλήθηκε, πλην αναρρωτικών αδειών, χορηγείται κατόπιν σχετικού αιτήματος των ενδιαφερόμενων, σύμφωνα με τους όρους και τις προϋποθέσεις που καθορίζονται στην παρούσα απόφαση.

6. Εάν κατά τη διάρκεια της άδειας κύησης – τοκετού του άρθρου 17, το τέκνο γεννηθεί νεκρό ή αποβιώσει ή η κύηση διακοπεί για οποιονδήποτε λόγο, η άδεια λήγει ένα (1) μήνα μετά το γεγονός.

7. Εάν κατά τη διάρκεια της άδειας ανατροφής τέκνου του άρθρου 19, το τέκνο αποβιώσει, η άδεια λήγει τριάντα (30) ημέρες μετά το γεγονός.

8. Εάν κατά τη διάρκεια της ειδικής άδειας λόγω υιοθεσίας τέκνου του άρθρου 18, το τέκνο αποβιώσει, η άδεια λήγει τριάντα (30) ημέρες μετά το γεγονός.

9. Η άδεια ανατροφής τέκνου του άρθρου 19, η ειδική άδεια λόγω νοσημάτων τέκνων και οικείων του άρθρου 21, η γονική άδεια ανατροφής άνευ αποδοχών του άρθρου 22, καθώς και η γονική άδεια νοσηλείας άνευ αποδοχών του άρθρου 23 λήγουν αυτοδικαίως σε περίπτωση που εκλείψουν οι λόγοι για τους οποίους χορηγήθηκαν. Ειδικά σε περίπτωση θανάτου του τέκνου, η άδεια λήγει τριάντα (30) ημέρες μετά το γεγονός.

10. Τα στελέχη των ΕΔ, καθώς και οι Επαγγελματίες Οπλίτες μετά την ορκωμοσία τους δικαιούνται να ζητήσουν τη διακοπή της άδειας, στην οποία τελούν, για λόγο, ο οποίος αφορά στην υπηρεσιακή τους εξέλιξη (ιδίως φοίτηση σε υποχρεωτικό σχολείο, συμπλήρωση χρόνου διοίκησης και ειδικής υπηρεσίας για την προαγωγή). Διακοπή επιτρέπεται για τα εξής είδη αδειών:

α. Ειδική άδεια λόγω υιοθεσίας τέκνου.

β. Άδεια ανατροφής τέκνου.

γ. Γονική άδεια ανατροφής άνευ αποδοχών.

δ. Άδεια άνευ αποδοχών για σοβαρούς ιδιωτικούς λόγους.

ε. Άδεια άνευ αποδοχών συζύγων εργαζομένων στο εξωτερικό.

στ. Ειδική άδεια άνευ αποδοχών των αιρετών Υπαξιωματικών στην τοπική αυτοδιοίκηση των άρθρων 93 παρ. 1 και 182 παρ. 1 του Ν. 3852/2010 (Α΄ 87).

11. Το υπόλοιπο των αδειών της προηγούμενης παραγράφου που δεν εξαντλήθηκε, λόγω διακοπής, την οποία ζήτησε ο ενδιαφερόμενος, χορηγείται κατόπιν σχετικού αιτήματος του, σύμφωνα με τους όρους και τις προϋποθέσεις που καθορίζονται στην παρούσα απόφαση.

O τόπος παροχής - Συμβολές Αστικού Δικαίου Νο 11

ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΕΝΟΧΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

Η επιμέλεια του παιδιού κατά τον Αστικό Κώδικα

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΕΚΚΑΣ

ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

send