logo-print

Το θρυλικό club Berghain θα φορολογείται ως χώρος πολιτιστικών εκδηλώσεων

Σύμφωνα με το δικαστήριο, το Berghain προσφέρει περισσότερα από απλή ψυχαγωγία, παράγοντας έργο υψηλής πολιτιστικής σημασίας και ως εκ τούτου θα πρέπει να φορολογείται με χαμηλότερο συντελεστή

19/09/2016

16/11/2017

Η φορολογική ενημερότητα

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ​

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΜΑΤΣΟΣ

Η φορολογική ενημερότητα

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ​

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΜΑΤΣΟΣ

Γερμανικό δικαστήριο έκρινε ότι το θρυλικό club ηλεκτρονικής μουσικής, Berghain, στο Βερολίνο, πρέπει να υπαχθεί σε χαμηλότερο συντελεστή ΦΠΑ, όμοιο με αυτού που φορολογούνται οι χώροι πολιτιστικών εκδηλώσεων.

Το δικαστήριο τόνισε ότι το διάσημο club προσφέρει κάτι περισσότερο από απλή ψυχαγωγία, παράγοντας έργο πολιτιστικής σημασίας και ως εκ τούτου θα πρέπει να φορολογείται με χαμηλότερο συντελεστή από αυτόν που φορολογούνται τα κέντρα ψυχαγωγίας.

Στο παρελθόν το Bargain φορολογείτο με συντελεστή 7% επί των κερδών του, εντασσόμενο στην ίδια φορολογική κλίμακα με τα θέατρα, τους χώρους συναυλιών και τα μουσεία.

Το 2008, όμως, το υπουργείο οικονομικών αποφάσισε ότι τα νυχτερινά κέντρα θα πρέπει να φορολογούνται με το συντελεστή που ισχύει για τις ψυχαγωγικές εκδηλώσεις, δηλαδή 19%, απαιτώντας, παράλληλα, εκατομμύρια ευρώ σε αναδρομικές πληρωμές φόρου.

Το υπουργείο Οικονομικών αιτιολόγησε την απόφασή του, υποστηρίζοντας ότι το Berghain δεν θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως συναυλία, δεδομένου ότι δεν έχει σκηνή, και οι μουσικές παραστάσεις δεν έχουν μια αρχή και ένα τέλος μετά το οποίο το κοινό μπορεί να χειροκροτήσει.

Στο πλαίσιο της προσφυγής του το Club υποστήριξε ότι η πλειοψηφία του κόσμου πηγαίνει στο club για τη μουσική του και ότι οι ισχυρισμοί του υπουργείου για τη χρήση ναρκωτικών και αλκοόλ ως κύριο κίνητρο για την διασκέδαση στο club δεν ευσταθούν καθώς αντίστοιχο μεθυστικό αποτέλεσμα μπορεί να βιώσει και ένας ακροατής μιας συμφωνία τους Mahler.

Τέλος, σύμφωνα με την Guardian, η απόφαση αυτή δεν αναμένεται να έχει άμεσα θετικές συνέπειες για το σύνολο της ηλεκτρονικής σκηνής της γερμανικής πρωτεύουσας, καθώς το δικαστήριο τόνισε ότι η απόφαση περιορίζεται ειδικά στο Bargain, απορρίπτοντας αντίστοιχη προσφυγή άλλου νυχτερινού κέντρου διασκέδασης.

Ειδικό Ενοχικό Δίκαιο - 3η έκδοση
H διατάραξη της κυριότητας

ΜΑΡΙΑ ΠΕΡΤΣΕΛΑΚΗ

ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΕΜΠΡΑΓΜΑΤΟ ΔΙΚΑΙΟ