logo-print

Οδηγίες για επανεγγραφή στο Γ.Ε.ΜΗ. εταιρειών που έχουν διαγραφεί χωρίς να έχει περατωθεί η εκκαθάρισή τους

Με βάση τη σχετική νομοθεσία και νομολογία

05/10/2016

16/11/2017

Δίκαιο εμπορικών δικαιοπραξιών/Αξιόγραφα-Ασφαλιστικό

ΑΧΙΛΛΕΑΣ ΜΠΕΧΛΙΒΑΝΗΣ

ΕΦΗ ΤΖΙΒΑ

ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΔΙΚΑΙΟ ΑΞΙΟΓΡΑΦΩΝ ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΔΙΚΑΙΟ ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ

Το δικαίωμα ιδιοκτησίας και η αναγκαστική απαλλοτρίωση -Κατ άρθρο ερμηνεία

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΓΕΝΙΚΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

Με έγγραφο της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου & Προστασίας Καταναλωτή παρέχονται οδηγίες για την επανεγγραφή στο Γ.Ε.ΜΗ. εταιρειών που έχουν διαγραφεί χωρίς να έχει περατωθεί η εκκαθάρισή τους.

Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, από καμία διάταξη τoυ εταιρικού δικαίου δεν προβλέπεται δυνατότητα αναβίωσης μιας εταιρείας (Α.Ε., ΕΠΕ, ΙΚΕ, ΟΕ, ΕΕ) εφόσον έχει ολοκληρωθεί η εκκαθάρισή της και έχει διαγραφεί από το Γ.Ε.ΜΗ. (ή τα προηγούμενα Μητρώα των κεφαλαιουχικών και των προσωπικών εταιρειών, ήτοι ΜΑΕ και Πρωτοδικείο αντίστοιχα).

Ωστόσο, από τη νομολογία έχει γίνει αποδεκτό ότι στις περιπτώσεις κατά τις οποίες διαπιστωθεί πως υπάρχει κάποιο περιουσιακό στοιχείο που δεν έχει διανεμηθεί ή οποιαδήποτε απαίτηση ή χρέος από ή προς την εταιρεία, τότε η εταιρεία δύναται να επανεγγραφεί στο Γ.Ε.ΜΗ. στο στάδιο της εκκαθάρισης με σκοπό την ολοκλήρωση αυτής.

Σας παραθέτουμε το σκεπτικό που αναπτύσσει το ΝΣΚ στην υπ. αριθμ. 52/2008 σχετική γνωμοδότησή του: «ακόμα και μετά την λήξη των εργασιών της εκκαθάρισης, εάν διαπιστωθεί ότι υπάρχει κάποια εκκρεμότητα όπως απαίτηση ή χρέος της εταιρείας αναβιώνει η εκκαθάριση, ήτοι επαναλαμβάνονται οι εργασίες αυτής διότι στην πραγματικότητα δεν έχει πραγματοποιηθεί ο σκοπός της και δεν έχει περατωθεί αυτή».

Δεδομένης δηλαδή της ύπαρξης εταιρικής περιουσίας θεωρείται πως το νομικό πρόσωπο εξακολουθεί να υφίσταται, οπότε η επανεγγραφή στο Γ.Ε.ΜΗ. αποτελεί νόμιμη και απαραίτητη διαδικασία προκειμένου να ολοκληρωθεί η εκκαθάριση της εταιρείας.

Κατόπιν της ανωτέρω διευκρίνησης, στην περίπτωση που ένας εκκαθαριστής υποβάλλει αίτηση επανεγγραφής στο Γ.Ε.ΜΗ. με σκοπό την ολοκλήρωση της εκκαθάρισης, οι Υ.Γ.ΕΜΗ. θα πρέπει να έχουν υπόψη τους τα ακόλουθα:

1. Σε κάθε περίπτωση η επανεγγραφή στο Γ.Ε.ΜΗ. προηγείται της επανεγγραφής στο Φορολογικό Μητρώο προκειμένου να αναβιώσει το ΑΦΜ της εταιρείας.

2. Η εταιρεία αναβιώνει με τον ίδια αριθμό Γ.Ε.ΜΗ που είχε πριν την διαγραφή της.

3. Η εταιρεία:

α) στην περίπτωση που πριν την διαγραφή της ήταν εγγεγραμμένη στο Γ.Ε.ΜΗ επανεγγράφεται σε αυτό απευθείας σε κατάσταση «υπό εκκαθάριση» και

β) στην περίπτωση που πριν την διαγραφή της ήταν εγγεγραμμένη στο προηγούμενο Μητρώο (ΜΑΕ, Πρωτοδικείο) εγγράφεται στο Γ.Ε.ΜΗ. απευθείας σε κατάσταση «υπό  εκκαθάριση».

4. Σε περίπτωση που η Υ.Γ.ΕΜΗ. διαφωνεί ή έχει ενδοιασμούς για αίτημα επανεγγραφής εταιρείας στο Γ.Ε.ΜΗ. τότε χωρεί εφαρμογή ταυ άρθρου 12 του Ν. 3419/2005, σύμφωνα με το οποίο ο ενδιαφερόμενος εκκαθαριστής) μπορεί να ζητήσει την επανεγγραφή της εταιρείας στο Γ.Ε.ΜΗ. με Δικαστική Απόφαση.

5. Μετά την επανεγγραφή της εταιρείας στο Γ.Ε.ΜΗ. ακολουθεί η ολοκλήρωση της εκκαθάρισης και η οριστική ΔΙΑΓΡΑΦΗ της από το πληροφοριακό σύστημα του Γ.Ε.ΜΗ..

Δείτε το σχετικό έγγραφο εδώ.

Πρόσθετοι λογοι αναιρέσεων κατά τον ΚΠΔ

Αθανάσιος Κ. Ζαχαριάδης

ΠΟΙΝΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ / ΠΟΙΝΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

Η αοριστία των ανακοπών του ΚπολΔ - Δημοσιεύματα ΕπολΔ Νο 29

ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΑΣΗΜΑΚΟΠΟΥΛΟΥ

ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΕΝΔΙΚΑ ΜΕΣΑ ΚΑΙ ΑΝΑΚΟΠΕΣ ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

send