logo-print

Δικαιολογητικά για το διορισμό νέων δικηγόρων και την εγγραφή στο Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών

29/07/2016

16/11/2017

Ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα - 5η έκδοση καλλιτεχνικό

ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ & ΘΕΜΕΛΙΩΔΗ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ / ΘΕΜΕΛΙΩΔΗ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

Δίκαιο Δημοσίων Συμβάσεων Δ έκδοση

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΕΙΔΙΚΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΔΗΜΟΣΙΕΣ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΡΑΙΚΟΣ

Δικαιολογητικά που υποβάλλονται στο Υπουργείο Δικαιοσύνης για το διορισμό δικηγόρου

1. Αίτηση για το διορισμό δικηγόρου, στην οποία να αναφέρεται σε ποιο Πρωτοδικείο επιθυμεί να διοριστεί ο ενδιαφερόμενος (έντυπη από το Υπουργείο Δικαιοσύνης – Λ. Μεσογείων 96) και μεγαρόσημο των 3 ευρώ.

2. Παράβολο Ταμείου Νομικών (Σωκράτους 53 - Τ.Α.Ν. 208,02 ευρώ και Τ.Ε.Α.∆. 2,93 ευρώ).

3. Υπεύθυνη Δήλωση του Ν.Δ. 1599/86, στην οποία να δηλώνετε ότι «δεν εμπίπτω στις διατάξεις των άρθρων 6 και 7 του Κώδικα Δικηγόρων».

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ:

  • Η δημοσίευση της απόφασης για το διορισμό στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως γίνεται ένα (1) μήνα περίπου από την υποβολή των δικαιολογητικών στο Υπουργείο Δικαιοσύνης. 
  • Μετά τη δημοσίευση του διορισμού στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως ο ενδιαφερόμενος πρέπει να ορκιστεί (σε Τριμελές Δικαστήριο) και να καταθέσει τα δικαιολογητικά για την εγγραφή του στο Δικηγορικό Σύλλογο που επιθυμεί (Ν. 1273/82 άρθρο 2 παρ.5 ).
  • Η ορκωμοσία γίνεται ενώπιον της τριμελούς σύνθεσης του Εφετείο στην περιφέρεια του οποίου ανήκει ο Δικηγορικός Σύλλογος που επέλεξε ο ενδιαφερόμενος το διορισμό του, άλλως στην τριμελή σύνθεση του Πρωτοδικείου που ανήκει.

ΚΕΙΜΕΝΟ ΟΡΚΟΥ ΔΙΚΗΓΟΡΟΥ

Σύμφωνα με άρθρο 24 παρ. 3, 4, 5, 6 του Κώδικα Δικηγόρων:

3. Ο τύπος του χριστιανικού όρκου έχει ως εξής: «Ορκίζομαι ενώπιον του Θεού να είμαι πιστός στην πατρίδα και το δημοκρατικό πολίτευμα, να υπακούω στο Σύνταγμα και στους νόμους που συμφωνούν με αυτό, να ακολουθώ τις παραδόσεις του δικηγορικού λειτουργήματος, να εκπληρώνω τα καθήκοντά μου έναντι των εντολέων μου ευσυνείδητα, να υπερασπίζομαι τα ανθρώπινα δικαιώματα όλων των πολιτών και κατοίκων της χώρας και να αντιστέκομαι με κάθε μέσο εναντίον οποιουδήποτε επιχειρεί να καταλύσει το Σύνταγμα με τη βία.»

4. Αν ο δικηγόρος πιστεύει σε θρησκεία ή δόγμα που ορίζει άλλο τύπο όρκου, δίνει τον όρκο σύμφωνα με αυτόν το τύπο, στον οποίο όμως περιέχεται το υπόλοιπο, εκτός του θρησκευτικού στοιχείου, μέρος του όρκου της παρ. 3 του παρόντος άρθρου.

5. Αν ο δικηγόρος προτιμά να δώσει πολιτικό όρκο, αντικαθίσταται από τον τύπο της παρ. 3 του παρόντος άρθρου το θρησκευτικό στοιχείο και τίθενται οι λέξεις «Δηλώνω επικαλούμενος την τιμή και τη συνείδησή μου».

6. Σε περίπτωση που απουσιάζει στο εξωτερικό για χρονικό διάστημα πάνω από τρεις (3) μήνες, δύναται να δώσει τον όρκο ενώπιον ελληνικής προξενικής αρχής.

Δικαιολογητικά που υποβάλλονται στο Τμήμα Μητρώου του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών

Τα δικαιολογητικά που απαιτούνται είναι:

1. Αίτηση για την εγγραφή στο μητρώο δικηγόρων (4oς όροφος, νέο κτήριο - Τμήμα Μητρώου ΔΣΑ) και μεγαρόσημο των 3 ευρώ. 

2. Δύο (2) ειδικές δηλώσεις (έντυπες από το Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών)

3. Πρακτικό ορκωμοσίας

4. Φ.Ε.Κ. (του διορισμού)

5. Δύο (2) φωτογραφίες

6. Παράβολο Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, ποσού 85 ευρώ

7. Υπεύθυνη Δήλωση του Ν.Δ. 1599/86, στην οποία να δηλώνετε ότι «δεν ενέπιπτα κατά τη διάρκεια της ασκήσεώς μου και ούτε εμπίπτω στις διατάξεις των άρθρων 6 και 7 του Κώδικα Δικηγόρων».
 

Εγχειρίδιο Πολιτικής Δικονομίας - 4η έκδοση

ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΓΕΝΙΚΑ​

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΝΙΚΑΣ

Ενοχικό Δίκαιο Ειδικό Μέρος