logo-print

Άρθρο 18 - Νόμος 1329/1983

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΙΣΧΥΟΣ:

18/02/1983

Ιδιωτικό Ασφαλιστικό Δίκαιο Ζ έκδοση
Διαδίκτυο & τεχνητή νοημοσύνη στο ελληνικό δίκαιο

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΖΕΚΟΣ

ΝΕΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ & ΔΙΚΑΙΟ

Τα άρθρα 1582. 1584 και 1585 του Αστικού Κώδικα αντικαθίστανται ως εξής:

«Άρθρο 1583. Το θετό τέκνο παίρνει το επώνυμο του θετού γονέα. Έχει όμως δικαίωμα, όταν ενηλικιωθεί, να προσθέσει και το πριν από την υιοθεσία επώνυμο του. Αν το τελευταίο αυτό ή το επώνυμο του θετού γονέα αποτελείται από δύο επώνυμα, χρησιμοποιείται για το σχηματισμό του σύνθετου επωνύμου του θετού τέκνου το πρώτο από αυτά.

Σε περίπτωση κοινής υιοθεσίας και από τους δύο συζύγους ή υιοθεσίας, από τον ένα σύζυγο, του τέκνου του άλλου, ισχύει και για το θετό τέκνο η δήλωση πού τυχόν έκαναν οι σύζυγοι σχετικά με το επώνυμο των τέκνων τους σύμφωνα με τις διατάξεις των δύο πρώτων παραγράφων του άρθρου 1505. Αν δεν έχει γίνει παρόμοια δήλωση, εφαρμόζεται αναλογικά η τρίτη παράγραφος του ίδιου άρθρου. Το δεύτερο και το τρίτο εδάφιο τής προηγούμενης παραγράφου εφαρμόζονται αναλογικά και εδώ».

«Άρθρο 1584. Αφότου συντελεσθεί η υιοθεσία, τη γονική μέριμνα των γονέων εξ αίματος ή την επιτροπεία, υπό την όποια τελούσε το θετό τέκνο, αντικαθιστά αυτοδικαίως ή γονική μέριμνα του θετού ή των θετών γονέων.

Αν ένας από τούς συζύγους υιοθετήσει το τέκνο του άλλου, τη γονική μέριμνα έχουν και οι δύο σύζυγοι».

«Άρθρο 1585. Αν, κατά τη διάρκεια τής ανηλικότητας του τέκνου, η γονική μέριμνα του θετού ή των θετών γονέων έπαυσε για οποιοδήποτε λόγο, δεν επανέρχεται στους εξ αίματος γονείς».

Τα υποκειμενικά και αντικειμενικά όρια της συμφωνίας περί διαιτησίας

ΔΙΑΙΤΗΣΙΑ

ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ: Τα ομολογιακά δάνεια μετά τον ν. 4548/2018
send