logo-print

Άρθρο 19 - Νόμος 1329/1983

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΙΣΧΥΟΣ:

18/02/1983

Εγκλήματα κατά της ιδιοκτησίας 2η έκδοση- καλλιτεχνικό

ΜΠΙΤΖΙΛΕΚΗΣ Ν.

ΠΟΙΝΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

Η αστική ιατρική ευθύνη στο πεδίο της ανθρώπινης αναπαραγωγής - Συμβολές Αστικού Δικαίου Νο 8 -

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΦΥΤΡΟΥ

ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΒΙΟΗΘΙΚΗ - ΒΙΟΔΙΚΑΙΟ - ΙΑΤΡΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΓΕΝΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

Τα άρθρα 1589, 1599, 1600, 1602, 1612, 1614, 1615, 1625, 1627, 1629, 1630, 1632, 1650 και 1665 του Αστικού Κώδικα αντικαθίστανται ως εξής:

«Άρθρο 1589. Ποιοί τελούν υπό επιτροπεία. Ο ανήλικος τελεί υπό επίτροπο, όταν δεν υπάρχει γονική μέριμνα ή όταν αποφασίσει το δικαστήριο τον διορισμό επιτρόπου κατά τα άρθρα 1532, 1533, και 1535».

«Άρθρο 1599. Ορισμός από το γονέα. Ο κάθε γονέας, εφόσον έχει την άσκηση της γονικής μέριμνας, μπορεί να διορίσει επίτροπο του τέκνου του, για την περίπτωση που θα την ασκεί μόνος έως τον θάνατο του, επειδή ο άλλος είχε πεθάνει ή κηρυχθεί σε αφάνεια ή εκπέσει από τη γονική μέριμνα ή επειδή η γονική μέριμνα του είχε αφαιρεθεί κατά τη διάταξη του άρθρου 1532. Αν στην τελευταία περίπτωση ο άλλος γονέας ανακτήσει την άσκηση της γονικής μέριμνας, ματαιώνεται ο παραπάνω διορισμός επιτρόπου».

«Άρθρο 1600. Ο κατά το προηγούμενο άρθρο ορισμός γίνεται είτε με διαθήκη είτε με δήλωση στον ειρηνοδίκη ή σε συμβολαιογράφο. Αν ο ορισμός αναφέρεται σε περισσότερους από έναν επιτρόπους, το δικαστήριο διορίζει ως επίτροπο έναν από αυτούς».

«Άρθρο 1602. Δοτή επιτροπεία. Ο επίτροπος διορίζεται από το δικαστήριο (δοτή επιτροπεία), αν δεν υπάρχει επίτροπος κατά το άρθρο 1599 ή αν αυτός έχει απαλλαγεί, παραιτηθεί ή παυθεί».

«Άρθρο 1612. Συγγενικό συμβούλιο. Το συγγενικό συμβούλιο συγκροτείται στον τόπο όπου έχει την κατοικία του ο ανήλικος και αποτελείται από τον ειρηνοδίκη, ως πρόεδρο, και τους έξι πλησιέστερους συγγενείς του ανηλίκου που λαμβάνονται σε ίσο αριθμό από την πατρική και τη μητρική γραμμή. Στους πλησιέστερους συγγενείς περιλαμβάνονται και οι συγγενείς εξ αγχιστείας σε ευθεία γραμμή όλων των βαθμών και σε πλάγια γραμμή ως τον δεύτερο. Ο συγγενής εξ αίματος όμως προτιμάται από τον ισόβαθμο συγγενή εξ αγχιστείας. Μεταξύ συγγενών του ίδιου βαθμού προτιμάται ο μεγαλύτερος στην ηλικία. Στο συγγενικό συμβούλιο μετέχουν όλοι οι αμφιθαλείς αδελφοί και οι ανιόντες του ανηλίκου».

«Άρθρο 1614. Αν ο επίτροπος έχει διαφορετική κατοικία από την κατοικία του ανηλίκου ή αν αλλάξει κατοικία, το δικαστήριο που έως τότε ήταν αρμόδιο μπορεί, με αίτηση του επιτρόπου, να ορίσει ως τόπο συνόδου του συγγενικού συμβουλίου τον τόπο τής κατοικίας του επιτρόπου».

«Άρθρο 1615. Ανίκανοι να είναι μέλη. Οι ανίκανοι να είναι επίτροποι δεν μπορούν να είναι μέλη του συγγενικού συμβουλίου.

Ο επίτροπος και ο παρεπίτροπος μετέχουν στο συγγενικό συμβούλιο χωρίς ψήφο, έκτος αν είναι μέλη του. Ο ανήλικος που συμπλήρωσε το δέκατο έκτο έτος της ηλικίας του έχει δικαίωμα να παίρνει μέρος στο συγγενικό συμβούλιο χωρίς ψήφο.

Κάθε μέλος μπορεί να αντιπροσωπευθεί στο συγγενικό συμβούλιο με ειδικόν πληρεξούσιο, ο οποίος όμως μπορεί να εκπροσωπεί μόνον ένα μέλος».

«Άρθρο 1625. Λόγοι απαλλαγής του επιτρόπου. Απαλλάσσονται από την επιτροπεία: 1. ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας· 2. οι υπουργοί, τα μέλη του νομοθετικού σώματος, οι νομάρχες, οι εισαγγελείς και οι αντεισαγγελείς· 3. όσοι εργάζονται μόνιμα στο εξωτερικό· 4. όσοι υπηρετούν στις ένοπλες δυνάμεις».

«Άρθρο 1627. Μπορεί να απαλλαγεί από την επιτροπεία ή από τη συνέχισή της: 1. όποιος δεν είναι συγγενής εξ αίματος ή εξ αγχιστείας με τον ανήλικο, εφόσον υπάρχει στον τόπο της κατοικίας του ανηλίκου συγγενής εξ αίματος ή εξ αγχιστείας ικανός να είναι επίτροπος· 2. όποιος συμπλήρωσε το εβδομηκοστό έτος τής ηλικίας του· 3. όποιος πάσχει από χρόνια βαρειά ασθένεια· 4. ο γονέας τεσσάρων τέκνων πού βρίσκονται στη ζωή ή που πέθαναν ενώ υπηρετούσαν στις ένοπλες δυνάμεις· 5. όποιος έχει αναλάβει δύο επιτροπείες ή, εφόσον είναι σύζυγος ή γονέας, και μία μόνο· 6. όποιος εργάζεται μόνιμα μακριά από την κατοικία του ανηλίκου και από αυτόν το λόγο γίνεται δύσκολη η εκπλήρωση του έργου του ως επιτρόπου.

Σχετικά με την αίτηση της απαλλαγής εφαρμόζεται ή δεύτερη παράγραφος του προηγούμενου άρθρου».

«Άρθρο 1629. Η επιμέλεια του ανηλίκου. Η επιμέλεια του προσώπου του ανηλίκου ανήκει στον επίτροπο. Ο γονέας μπορεί να ορίσει διαφορετικά, σύμφωνα με τα άρθρα 1599 και 1600, αναλογικά εφαρμοζόμενα. Το δικαστήριο μπορεί επίσης να αναθέσει την επιμέλεια σε τρίτο μετά από γνωμοδότηση του συγγενικού συμβουλίου, αν αυτό επιβάλλεται από το συμφέρον του τέκνου».

«Άρθρο 1630. Η επιμέλεια του προσώπου του ανηλίκου περιλαμβάνει τα οριζόμενα στο άρθρο 1518.

Ο επίτροπος και ο παρεπίτροπος, που δεν έχουν την επιμέλεια του τέκνου, καθώς και κάθε συγγενής εξ αίματος έως τον τέταρτο βαθμό, οφείλουν να επαγρυπνούν για την ανατροφή του ανηλίκου και να αναφέρονται, αν χρειάζεται, στο συγγενικό συμβούλιο ή το δικαστήριο».

«Άρθρο 1632. Περίπτωση ειδικής διαχείρισης. Οι διατάξεις της πρώτης παραγράφου του άρθρου 1521 και του άρθρου 1522 εφαρμόζονται ανάλογα και όταν σε διαθήκη ή δωρεά προβλέπεται αποκλεισμός της διοίκησης του επιτρόπου».

«Άρθρο 1650. Αποδοχή κληρονομιάς. Η διάταξη του άρθρου 1527 εφαρμόζεται ανάλογα και στην περίπτωση ανηλίκου που τελεί υπό επιτροπεία».

«Άρθρο 1665. Η επιτροπεία τέκνων χωρίς γάμο των γονέων τους. Οι διατάξεις για την επιτροπεία ανηλίκων εφαρμόζονται και στην επιτροπεία των ανήλικων τέκνων που γεννήθηκαν χωρίς γάμο των γονέων τους. Καθήκοντα συγγενικού συμβουλίου εκτελεί ο ειρηνοδίκης».

Ανώνυμες Εταιρίες
Το νέο πτωχευτικό δίκαιο των επιχειρήσεων και των υπερχρεωμένων φυσικών προσώπων

ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΠΤΩΧΕΥΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ - ΣΥΛΛΟΓΙΚΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗΣ ΠΙΣΤΩΤΩΝ - ΕΞΥΓΙΑΝΣΗ

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΑΥΓΗΤΙΔΗΣ

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΡΟΚΑΣ

ΓΙΩΡΓΟΣ ΨΑΡΟΥΔΑΚΗΣ

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ

send