logo-print

Άρθρο 61 - Εισαγωγικός Νόμος Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΙΣΧΥΟΣ:

01/10/1971

Υπό κωδικοποίηση
Εγχειρίδιο Πολιτικής Δικονομίας - 4η έκδοση

ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΓΕΝΙΚΑ​

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΝΙΚΑΣ

Η έναρξη της εκτέλεσης κατά τον ΚΠολΔ

1. Οι παρ. 2 έως 4 και 7 του άρθρου 6 του νόμου 5367 της 7/18 Απριλίου 1931 "περί εκτελέσεως των δημοσίων έργων", όπως έχουν τροποποιηθεί, αντικαθίστανται ως εξής:

"2. Αρμόδιο να εκδικάσει, τις διαφορές της παρ.1 είναι το εφετείο της περιφέρειας όπου εκτελούνται τα έργα, το οποίο δικάζει κατά. τη διαδικασία που εφαρμόζεται ενώπιον του πολυμελούς πρωτοδικείου. Αν τα έργα εκτελούνται στην περιφέρεια περισσότερων εφετείων, αρμόδιο είναι εκείνο που ορίζει ο πρόεδρος του Αρείου Πάγου, ύστερα από αίτηση κάποιου από τους διαδίκους.

"3. Οι διάδικοι είναι υποχρεωμένοι να προσκομίσουν κατά την πρώτη συζήτηση στο ακροατήριο όλα τα αποδεικτικά τους μέσα και οι μάρτυρες εξετάζονται αμέσως, χωρίς να απαιτείται απόφαση για αποδείξεις. Το άρθρο 671 παρ.1 εφαρμόζεται και εδώ. Το δικαστήριο μπορεί να διατάξει και συμπληρωματικές αποδείξεις. Οι αποφάσεις δεν προσβάλλονται με αναίρεση.

"4. Αν διαφωνήσει ο εργολάβος με τον εργοδότη ή αν ο εργοδότης διαφωνήσει με τις αποφάσεις της εποπτεύουσας αρχής, όταν εργοδότης δεν είναι το δημόσιο αλλά νομικό πρόσωπο δημόσιου δικαίου ή οργανισμός τοπικής αυτοδιοίκησης, προηγείται υποχρεωτικά από την εισαγωγή της υπόθεσης στο εφετείο αίτηση θεραπείας, που επιδίδεται στον Υπουργό Δημόσιων Έργων μέσα σε ανατρεπτική προθεσμία έξι μηνών αφότου γνωστοποιηθεί με απόδειξη παραλαβής, στον εργολάβο ή όταν κατά τα προαναφερόμενα εργοδότη, η απόφαση που προκάλεσε τη διαφωνία".

Σύχρονα και κρίσιμα θέματα της συνταγματικής νομολογίας του ελεγκτικού συνεδρίου

ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ & ΘΕΜΕΛΙΩΔΗ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ / ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

Η Διαμεσολάβηση