logo-print

Άρθρο 44 - Νόμος 5325/1932

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΙΣΧΥΟΣ:

16/04/1932

Κωδικοποιημένο
Τεχνητή νοημοσύνη, μεταφορές & ευθύνη των μεταφορέων στο Ελληνικό Δίκαιο
Mobbing Ευθύνη λόγω ηθικής παρενόχλησης στην εργασία

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΜΠΟΥΜΠΟΥΧΕΡΟΠΟΥΛΟΣ

Η άρνησις της αποδοχής ή της πληρωμής βεβαιούται δια δημοσίου εγγράφου (διαμαρτυρικού επί μη αποδοχή ή επί μη πληρωμή).

Το επί μη αποδοχή διαμαρτυρικόν γίνεται εντός των προθεσμιών των οριζομένων δια την εμφάνισιν προς αποδοχήν. Εάν κατά την υπό του άρθρου 24 εδ. α' προβλεπομένην περίπτωσιν η πρώτη εμφάνισις εγένετο την τελευταίαν ημέραν της προθεσμίας, το διαμαρτυρικόν δύναται να συνταχθή και την επομένην.

Το επί μη πληρωμή διαμαρτυρικόν συναλλαγματικής πληρωτέας εις ρητήν ημέραν ή εις προθεσμίαν από της χρονολογίας ή από της όψεως γίνεται είτε κατά την ημέραν καθ' ην η συναλλαγματική είνε πληρωτέα είτε κατά την μίαν των δύο εργασίμων ημερών, αίτινες έπονται της ημέρας, καθ' ην η συναλλαγματική είναι πληρωτέα. Προκειμένου περί συναλλαγματικής πληρωτέας εν όψει το διαμαρτυρικόν συντάσσεται κατά τους όρους του προηγουμένου εδαφίου περί συντάξεως διαμαρτυρικού ελλείψει αποδοχής.

Το επί μη αποδοχή διαμαρτυρικόν απαλλάσσει της προς πληρωμήν εμφανίσεως και του επί μη πληρωμή διαμαρτυρικού.

Εν περιπτώσει παύσεως των πληρωμών του πληρωτού αποδέκτου ή μη, ή εν περιπτώσει κατασχέσεως της περιουσίας αυτού αποβάσης ακάρπου, ο κομιστής δύναται ν' ασκήση την αναγωγήν αυτού μόνον μετά την εμφάνισιν της συναλλαγματικής εις τον πληρωτήν προς πληρωμήν και μετά σύνταξιν διαμαρτυρικού.

Εν περιπτώσει κεκηρυγμένης πτωχεύσεως του πληρωτού αποδέκτου ή μη ως και εν περιπτώσει κεκηρυγμένης πτωχεύσεως του εκδότου συναλλαγματικής μη αποδεξίμου, η απόφασις η κηρύσσουσα την πτώχευσιν αρκεί όπως ο κομιστής δύναται ν' ασκήση την αναγωγήν του.

Πολιτική Δικονομία ΙΙΙ - Β έκδοση

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΝΙΚΑΣ

ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΕΝΔΙΚΑ ΜΕΣΑ ΚΑΙ ΑΝΑΚΟΠΕΣ

Ένδικα Μέσα και Ανακοπές - Β έκδοση

ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΕΝΔΙΚΑ ΜΕΣΑ ΚΑΙ ΑΝΑΚΟΠΕΣ ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ