logo-print

Άρθρο 45 - Νόμος 5325/1932

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΙΣΧΥΟΣ:

16/04/1932

Κωδικοποιημένο
Ο δικαστικός έλεγχος της δράσης των ανεξάρτητων αρχών

ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ & ΘΕΜΕΛΙΩΔΗ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ / ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

Πολυκώδικας - Απρίλιος 2023

ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΓΕΝΙΚΑ ΕΡΓΑ ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΓΕΝΙΚΑ ΕΡΓΑ ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΓΕΝΙΚΟ ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΔΙΚΑΙΟ ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ & ΘΕΜΕΛΙΩΔΗ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ / ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

Ο κομιστής ειδοποιεί περί της μη αποδοχής ή περί της μη πληρωμής τον οπισθογράφον του και τον εκδότην εντός των τεσσάρων εργασίμων ημερών των επομένων της ημέρας του διαμαρτυρικού ή της εμφανίσεως εν περιπτώσει της ρήτρας «ανέξοδος επιστροφή». Έκαστος οπισθογράφος εντός προθεσμίας δύο εργασίμων ημερών, αι οποίαι έπονται της ημέρας καθ' ην έλαβε την ειδοποίησιν γνωστοποιεί προς τον οπισθογράφον του την ειδοποίησιν, την οποίαν έλαβε, σημειών τα ονόματα και τας διευθύνσεις των ενεργησάντων τας προηγουμένας ειδοποιήσεις και ούτω καθ' εξής αναδρομικώς μέχρι του εκδότου. Αι ανωτέρω σημειούμεναι προθεσμίαι τρέχουσιν από της λήψεως της προηγουμένης ειδοποιήσεως.

Όταν συμφώνως τω προηγουμένω εδαφίω δίδεται ειδοποίησις εις υπογραφέα της συναλλαγματικής, η αυτή ειδοποίησις δίδεται, εντός της αυτής προθεσμίας, προς τον τριτεγγυητήν αυτού.

Εις περίπτωσιν κατά την οποίαν ο οπισθογράφος δεν εσημείωσε την διεύθυνσίν του ή εσημείωσεν αυτήν κατά τρόπον δυσανάγνωστον, αρκεί η ειδοποίησις προς τον προηγούμενον οπισθογράφον.

Ο υπόχρεος εις ειδοποίησιν δύναται να πράξη τούτο υφ' οιονδήποτε τύπον και δι' απλής επιστροφής της συναλλαγματικής.

Οφείλει ν' αποδείξη ότι προέβη εις την ειδοποίησιν εντός της προθεσμίας. Η προθεσμία αύτη θεωρείται τηρηθείσα, εάν επιστολή περιέχουσα την ειδοποίησιν παρεδόθη εις το ταχυδρομείον εντός της ειρημένης προθεσμίας.

Ο μη ειδοποιήσας εντός της ανωτέρω σημειουμένης προθεσμίας δεν υπόκειται εις έκπτωσιν· ευθύνεται ενδεχομένως δια την προξενηθείσαν εκ της αμελείας του ζημίαν, της αποζημιώσεως μη δυναμένης να υπερβή το ποσόν της συναλλαγματικής.

Η παραγραφή των εγκλημάτων στο ουσιαστικό ποινικό δίκαιο

ΠΟΙΝΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

ΛΑΜΠΑΚΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ

Πολιτική Δικονομία Ε έκδοση