logo-print

Άρθρο 46 - Νόμος 5325/1932

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΙΣΧΥΟΣ:

16/04/1932

Κωδικοποιημένο
Η φορολογική ενημερότητα

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ​

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΜΑΤΣΟΣ

Το προσύμφωνο στο κτηματολογικό δίκαιο - Βιβλιοθήκη Δικαίου Κτηματολογίου Νο 23

Ο εκδότης, ο οπισθογράφος, ή ο τριτεγγυητής δύναται δια της ρήτρας «ανέξοδος επιστροφή» «άνευ διαμαρτυρικού» ή πάσης άλλης ισοδυνάμου ρήτρας αναγεγραμμένης επί της συναλλαγματικής και υπογεγραμμένης παρ' αυτού να απαλλάξη τον κομιστήν της προς άσκησιν της αναγωγής αυτού συντάξεως διαμαρτυρικού επί μη αποδοχή ή επί μη πληρωμή.

Η ρήτρα αύτη δεν απαλλάσσει τον κομιστήν από της εμφανίσεως της συναλλαγματικής εντός των διαγραφομένων προθεσμιών ούτε από των ειδοποιήσεων. Η απόδειξις της μη τηρήσεως των προθεσμιών βαρύνει τον επικαλούμενον αυτήν κατά του κομιστού.

Εάν η ρήτρα ανεγράφη υπό του εκδότου, παράγει τα αποτελέσματα αυτής έναντι πάντων των υπογραφέων· εάν ανεγράφη υπό οπισθογράφου ή τριτεγγυητού, παράγει τα αποτελέσματα αυτής μόνον έναντι αυτού τούτου. Εάν, παρά την υπό του εκδότου αναγραφείσαν ρήτραν, ο κομιστής προέβη εις σύνταξιν διαμαρτυρικού, τα έξοδα τούτου βαρύνουσιν αυτόν. Όταν η ρήτρα προέρχεται εξ οπισθογράφου ή τριτεγγυητού τα έξοδα του διαμαρτυρικού, εάν συνετάγη τοιούτον, δύναται να εισπραχθώσιν παρά παντός υπογραφέως.

Ηλεκτρονικό Κτηματολόγιο - Βιβλιοθήκη Δικάιου Κτηματολογίου Νο 24
Ασφαλιστικά μέτρα και ακίνητα Δημοσιεύματα ΕπαΚ Νο 6
send