logo-print

Άρθρο 50 - Νόμος 4274/2014 - Διοίκηση, διαχείριση και εκμετάλλευση των χερσαίων σημείων εισόδου και εξόδου που ευρίσκονται στη χωρική αρμοδιότητα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας − Θράκης

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΙΣΧΥΟΣ:

14/07/2014

Υπό κωδικοποίηση
Η ελαττωματική καταγγελία και οι συνέπειές της

ΚΩΣΤΗΣ ΜΠΑΚΟΠΟΥΛΟΣ

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

Σύχρονα και κρίσιμα θέματα της συνταγματικής νομολογίας του ελεγκτικού συνεδρίου

ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ & ΘΕΜΕΛΙΩΔΗ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ / ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

1. Στην αρμοδιότητα του Υπουργού Εσωτερικών και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας−Θράκης αντίστοιχα, περιέρχεται η διοίκηση, διαχείριση και εκμετάλλευση των χερσαίων σημείων εισόδου και εξόδου της χωρικής αρμοδιότητας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, η οποία ασκείται σύμφωνα με τις διατάξεις του N. 2647/1998 (Α΄ 237), όπως κάθε φορά ισχύει. Τα έσοδα από την εκμετάλλευση των εν λόγω σημείων εισόδου και εξόδου αποτελούν έσοδα του Κρατικού Προϋπολογισμού. Στον Προϋπολογισμό της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας - Θράκης εγγράφονται κατ’ έτος πιστώσεις ισόποσες με τα έσοδα του παραπάνω εδαφίου, για την αντιμετώπιση των δαπανών συντήρησης και λειτουργίας των συγκεκριμένων χώρων.

2. Στις προβλέψεις της παραγράφου 1 του παρόντος άρθρου περιλαμβάνονται τα υφιστάμενα σημεία εισόδου-εξόδου Ορμένιου Ν. Έβρου, Εξοχής Ν. Δράμας, Αγ. Κωνσταντίνου - Εχίνου Ν. Ξάνθης, Κυπρίνου και Νυμφαίας Ν. Ροδόπης και Προμαχώνα Ν. Σερρών.

3. Για τη διευκόλυνση της άσκησης των αρμοδιοτήτων της παραγράφου 1 του παρόντος άρθρου:

α) Από την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου, η κυριότητα των εδαφικών εκτάσεων συνολικού εμβαδού 93.270 τ.μ., στην Ορεστιάδα Ν. Έβρου (πρώην συνοριακός σταθμός Ορμένιου Ν. Έβρου και νυν χερσαίο σημείο εισόδου-εξόδου), όπως αυτή μεταβιβάστηκε από τον Ελληνικό Οργανισμό Τουρισμού στο δήμο Ορεστιάδας Ν. Έβρου με τις διατάξεις του άρθρου 36 του N. 4049/2012 (Α΄ 35), παραχωρείται χωρίς αντάλλαγμα στο Ελληνικό Δημόσιο, το οποίο υποκαθίσταται αυτοδικαίως στη θέση του Δήμου Ορεστιάδας Ν. Έβρου.

β) Από την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου, η κυριότητα των εδαφικών εκτάσεων συνολικού εμβαδού 97.284,35 τ.μ., στη Σιντική Ν. Σερρών (πρώην συνοριακός σταθμός Προμαχώνα και νυν χερσαίο σημείο εισόδου-εξόδου), όπως αυτή μεταβιβάστηκε από τον Ελληνικό Οργανισμό Τουρισμού στο Δήμο Σιντικής Ν. Σερρών με τις διατάξεις του άρθρου 36 του N. 4049/2012 (Α΄ 35), παραχωρείται χωρίς αντάλλαγμα στο Ελληνικό Δημόσιο, το οποίο υποκαθίσταται αυτοδικαίως στη θέση του Δήμου Σιντικής Ν. Σερρών.

γ) Από την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου, η κυριότητα της εδαφικής έκτασης εμβαδού 457,65 τ.μ. με το κτίσμα εμβαδού 168 τ.μ. εντός του πρώην συνοριακού σταθμού Προμαχώνα (νυν σημείου εισόδου-εξόδου) στη Σιντική Σερρών, όπως αυτή περιγράφεται στο υπ’ αριθμ. 611/140/49789/Ιανουαρ. 2008 τοπογραφικό διάγραμμα EOT και προσδιορίζεται στο άρθρο 36 του N. 4049/2012 (Α΄ 35) παραχωρείται χωρίς αντάλλαγμα στο Ελληνικό Δημόσιο, το οποίο υποκαθίσταται αυτοδικαίως στη θέση του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού (EOT).

4. Για τις εδαφικές εκτάσεις και τα επ’ αυτών ακίνητα ιδιοκτησίας Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού και των Δήμων Ορεστιάδας Ν. Έβρου και Σιντικής Ν. Σερρών, που μεταβιβάζονται κατά κυριότητα στο Ελληνικό Δημόσιο, εκδίδεται διαπιστωτική πράξη από τους Υπουργούς Οικονομικών και Εσωτερικών η οποία μεταγράφεται στα οικεία Βιβλία Μεταγραφών των αρμοδίων Υποθηκοφυλακείων ή Κτηματολογικών Γραφείων και κάθε σχετική πράξη απαλλάσσεται από κάθε φόρο μεταβίβασης ακινήτου, τέλος χαρτοσήμου ή άλλο φόρο ή τέλος ή δικαίωμα υπέρ του Δημοσίου, οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης, Ν.Π.Δ.Δ. και γενικά υπέρ οποιουδήποτε τρίτου.

5. Τα ποσά που καταβλήθηκαν κατά το τρέχον έτος από τα έσοδα της παρ.1 του άρθρου 259 του N. 3852/2010 (Α΄ 87) στους Ο.Τ.Α. α΄ βαθμού για την κάλυψη δαπανών λειτουργίας των σημείων εισόδου-εξόδου της παραγράφου 3 του παρόντος άρθρου, επιστρέφονται κατόπιν σχετικής απόφασης του αρμόδιου Γενικού Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης, από το λογαριασμό των οικείων Περιφερειακών Ταμείων Ανάπτυξης, στο λογαριασμό του Υπουργείου Εσωτερικών που τηρείται στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων με τον τίτλο «Κεντρικοί Αυτοτελείς Πόροι των Δήμων για κάλυψη λειτουργικών και λοιπών γενικών δαπανών».

Τεχνητή νοημοσύνη, μεταφορές & ευθύνη των μεταφορέων στο Ελληνικό Δίκαιο
Εργατικό Ποινικό Δίκαιο