logo-print

Άρθρο 5 - Κοινή Υπουργική Απόφαση Ζ1-130/21.2.2011 - Σύμβαση χρονομεριστικής μίσθωσης, μακροπρόθεσμου προϊόντος διακοπών, μεταπώλησης ή ανταλλαγής

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΙΣΧΥΟΣ:

22/02/2011

Υπό κωδικοποίηση
Διεθνής Εμπορική Διαιτησία Τόμος ΙΙ
H διεθνής δικαιοδοσία διασυνοριακών διάφορων εταιριών κατά τον κανονισμό 1215/2012 - ΠΠΠ Νο 7 -

1. Η σύμβαση καταρτίζεται εγγράφως, σε χαρτί ή σε άλλο σταθερό μέσο και συντάσσεται στην ελληνική γλώσσα και κατ’ επιλογή του καταναλωτή είτε στην γλώσσα (ή σε μία από τις γλώσσες) του κράτους μέλους στο οποίο κατοικεί είτε στη γλώσσα του κράτους μέλους του οποίου είναι πολίτης, με την προϋπόθεση ότι είναι επίσημη γλώσσα (ή γλώσσες) της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σε περίπτωση σύμβασης χρονομεριστικής μίσθωσης σχετικά με ένα συγκεκριμένο ακίνητο, ο έμπορος υποχρεούται να παρέχει στον καταναλωτή επικυρωμένη μετάφραση της σύμβασης στη γλώσσα ή μια από τις γλώσσες του κράτους μέλους στο οποίο κείται το ακίνητο, εφόσον αυτή είναι επίσημη γλώσσα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

2. Οι πληροφορίες του άρθρου 4 παράγραφος 1 αποτελούν αναπόσπαστο τμήμα της σύμβασης και δεν μεταβάλλονται, εκτός εάν μεσολαβήσει ρητή συμφωνία των συμβαλλόμενων μερών ή οι αλλαγές επέρχονται για έκτακτους και απρόβλεπτους λόγους ανεξάρτητους από τη βούληση του εμπόρου, οι επιπτώσεις των οποίων δεν ήταν δυνατό να αποφευχθούν ακόμη και εάν είχε ληφθεί η δέουσα μέριμνα.

Οι αλλαγές αυτές κοινοποιούνται στον καταναλωτή σε χαρτί ή σε άλλο σταθερό μέσο στο οποίο να έχει ευχερή πρόσβαση, πριν από τη σύναψη της σύμβασης.

Η σύμβαση αναφέρει ρητά αυτές τις μεταβολές.

3. Εκτός από τις πληροφορίες που αναφέρονται στο άρθρο 4 παράγραφος 1, η σύμβαση περιέχει:

α) την ταυτότητα, τον τόπο κατοικίας και τις υπογραφές εκάστου των μερών· και

β) την ημερομηνία και τον τόπο σύναψης της σύμβασης.

4. Η σύμβαση είναι άκυρη υπέρ του καταναλωτή αν δεν περιέχει τις πληροφορίες του Μέρους 1 των Παραρτημάτων Ι, ΙΙ, ΙΙΙ και IV.

5. Πριν από τη σύναψη της σύμβασης, ο έμπορος υποχρεούται να ενημερώνει ρητώς τον καταναλωτή σχετικά με την ύπαρξη του δικαιώματος υπαναχώρησης, το διάστημα της περιόδου υπαναχώρησης του άρθρου 6, καθώς και την απαγόρευση προκαταβολών κατά τη διάρκεια της προθεσμίας υπαναχώρησης του άρθρου 9.

Οι αντίστοιχες συμβατικές ρήτρες υπογράφονται χωριστά από τον καταναλωτή.

Η σύμβαση περιλαμβάνει χωριστό τυποποιημένο έντυπο υπαναχώρησης, όπως καθορίζεται στο παράρτημα V, το οποίο προσαρτάται και αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της παρούσας, ώστε να διευκολύνεται η άσκηση του δικαιώματος υπαναχώρησης σύμφωνα με το άρθρο 6.

6. Ο έμπορος υποχρεούται να χορηγήσει στον καταναλωτή αντίγραφο ή αντίγραφα της σύμβασης τη στιγμή της σύναψής της.

7. Στην περίπτωση σύμβασης χρονομεριστικής μίσθωσης και σύμβασης μεταπώλησης χρονομεριδίων, η σύμβαση καταρτίζεται υποχρεωτικά με συμβολαιογραφικό έγγραφο και υποβάλλεται σε μεταγραφή.

8. Ο έμπορος φέρει το βάρος απόδειξης σχετικά με την τήρηση των υποχρεώσεων πληροφόρησης του καταναλωτή.

Η απόδειξη στην ποινική δίκη

Άγγελος Ι. Κωνσταντινίδης

 

ΠΟΙΝΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ / ΠΟΙΝΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

Η ελαττωματική καταγγελία και οι συνέπειές της

ΚΩΣΤΗΣ ΜΠΑΚΟΠΟΥΛΟΣ

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ