logo-print

Άρθρο 14 - Νόμος 4058/2012

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΙΣΧΥΟΣ:

22/03/2012

Ενοχικό Δίκαιο Ειδικό Μέρος
H διεθνής δικαιοδοσία διασυνοριακών διάφορων εταιριών κατά τον κανονισμό 1215/2012 - ΠΠΠ Νο 7 -

1. Το άρθρο 197 του ν. 4442/1929 (Α' 339) αντικαθίσταται ως εξής:

Άρθρο 197 Διοικητική Επιτροπή Ναυτικών Επιτάξεων και Ναυλώσεων

1. Συνιστάται Διοικητική Επιτροπή Ναυτικών Επιτάξεων και Ναυλώσεων (εφεξής ΔΕΝΕΝ), η οποία αποτελεί όργανο του Λιμενικού Σώματος - Ελληνικής Ακτοφυλακής, εδρεύει στον Πειραιά, συγκροτείται ανά διετία με απόφαση του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη που δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και αποτελείται από:

α) Τον Προϊστάμενο του Κλάδου Ασφάλειας Ναυσιπλοΐας του Αρχηγείου Λιμενικού Σώματος - Ελληνικής Ακτοφυλακής, ως Πρόεδρο.

β) Έναν (1) ανώτερο υπάλληλο του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους του Υπουργείου Οικονομικών.

γ) Τον Διευθυντή της Διεύθυνσης Παλλαϊκής Άμυνας - Πολιτικής Σχεδίασης Έκτακτης Ανάγκης και Θαλασσίων Κρατικών Μεταφορών του Αρχηγείου Λιμενικού Σώματος - Ελληνικής Ακτοφυλακής.

δ) Έναν (1) Τεχνικό Αξιωματικό ΛΣ-ΕΛ.ΑΚΤ. της Διεύθυνσης Ελέγχου Πλοίων του Κλάδου Ασφάλειας Ναυσιπλοίας του Αρχηγείου Λιμενικού Σώματος - Ελληνικής Ακτοφυλακής.

ε) Έναν (1) Αξιωματικό ΛΣ-ΕΛ.ΑΚΤ. ειδικότητας Νομικού από τους υπηρετούντες στο Αρχηγείο Λιμενικού Σώματος - Ελληνικής Ακτοφυλακής.

στ) Έναν (1) ανώτερο υπάλληλο της Γενικής Γραμματείας Ναυτιλίας του Υπουργείου Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας.

ζ) Δύο (2) μέλη του Ναυτικού Επιμελητηρίου Ελλάδος (εφεξής Ν.Ε.Ε.), από τα οποία το ένα από την επιβατηγό και το άλλο από τη φορτηγό ναυτιλία.

2. Καθήκοντα εισηγητή εκτελεί ο Διευθυντής της Διεύθυνσης Παλλαϊκής Άμυνας - Πολιτικής Σχεδίασης Έκτακτης Ανάγκης και Θαλασσίων Κρατικών Μεταφορών του Αρχηγείου Λιμενικού Σώματος - Ελληνικής Ακτοφυλακής. Καθήκοντα Γραμματέα εκτελεί ένας κατώτερος Αξιωματικός ΛΣ-ΕΛ.ΑΚΤ. από τους υπηρετούντες στο Αρχηγείο Λιμενικού Σώματος - Ελληνικής Ακτοφυλακής.

3. Με την απόφαση ορισμού των μελών της Επιτροπής ορίζονται και τα αναπληρωματικά μέλη ως εξής:

α) Του Προϊσταμένου του Κλάδου Ασφάλειας Ναυσιπλοΐας του Αρχηγείου Λιμενικού Σώματος - Ελληνικής Ακτοφυλακής, ο Διευθυντής της Διεύθυνσης Ελέγχου Πλοίων του ιδίου Κλάδου.

β) Του ανωτέρου υπαλλήλου του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους του Υπουργείου Οικονομικών, άλλος ανώτερος υπάλληλος του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους.

γ) Του Διευθυντή της Διεύθυνσης Παλλαϊκής Άμυνας - Πολιτικής Σχεδίασης Έκτακτης Ανάγκης και Θαλασσίων Κρατικών Μεταφορών του Αρχηγείου Λιμενικού Σώματος - Ελληνικής Ακτοφυλακής, ο Τμηματάρχης του Τμήματος Επιτάξεων - Ναυλώσεων της συγκεκριμένης Διεύθυνσης.

δ) Του Τεχνικού Αξιωματικού ΛΣ- ΕΛ.ΑΚΤ. της Διεύθυνσης Ελέγχου Πλοίων του Κλάδου Ασφάλειας Ναυσιπλοΐας του Αρχηγείου Λιμενικού Σώματος - Ελληνικής Ακτοφυλακής, άλλος Τεχνικός Αξιωματικός ΛΣ-ΕΛ.ΑΚΤ. της ιδίας Διεύθυνσης.

ε) Του Αξιωματικού ΛΣ-ΕΛ.ΑΚΤ. ειδικότητας νομικού, άλλος Αξιωματικός της ίδιας ειδικότητας από τους υπηρετούντες στο Αρχηγείο Λιμενικού Σώματος - Ελληνικής Ακτοφυλακής.

στ) Του ανώτερου υπαλλήλου της Γενικής Γραμματείας Ναυτιλίας του Υπουργείου Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, άλλος ανώτερος υπάλληλος της Γενικής Γραμματείας του Υπουργείου Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας.

ζ) Των δύο (2) μελών του Ναυτικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, άλλα δύο (2) μέλη από τον ίδιο φορέα, από τα οποία το ένα (1) από την επιβατηγό και το άλλο από τη φορτηγό ναυτιλία.

η) Αναπληρωτής του Γραμματέα, ένας κατώτερος Αξιωματικός ΛΣ-ΕΛ.ΑΚΤ. από τους υπηρετούντες στο Αρχηγείο Λιμενικού Σώματος - Ελληνικής Ακτοφυλακής.

4. Τα θέματα συγκρότησης, λειτουργίας και λήψης αποφάσεων της Επιτροπής ρυθμίζονται από τα άρθρα 13, 14 και 15 του ν. 2690/1999 Κύρωση του Κώδικα Διοικητικής Διαδικασίας και άλλες διατάξεις, (Α' 45).

2. Το άρθρο 198 του ν. 4442/1929 αντικαθίσταται ως εξής:

Άρθρο 198 Αποφάσεις - Γνωμοδοτήσεις ΔΕΝΕΝ

1. Η Διοικητική Επιτροπή Ναυτικών Επιτάξεων και Ναυλώσεων αποφασίζει σύμφωνα με τις διατάξεις του ν. 4442/1929, όπως τροποποιήθηκε και ισχύει:

α) Για την πληρωμή ναύλου.

β) Για την παροχή αποζημίωσης για τη ναυτική επίταξη.

γ) Για τις ζημιές των πλοίων, πλοιαρίων και γενικά ναυπηγημάτων που προήλθαν από ασυνήθη χρήση.

δ) Για την παροχή προκαταβολών στις επιτάξεις και ναυλώσεις.

2. Επίσης, η Επιτροπή γνωμοδοτεί για κάθε θέμα επίταξης ή ναύλωσης που παραπέμπεται σε αυτήν από τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη, καθώς και για κάθε απαίτηση που αφορά ζημιές της περίπτωσης γ' της παραγράφου 1.

3. Το άρθρο 199 του ν. 4442/1929 αντικαθίσταται ως εξής:

Άρθρο 199 Επιτάξεις βιομηχανικών μονάδων

1. Στη Διοικητική Επιτροπή Ναυτικών Επιτάξεων και Ναυλώσεων του άρθρου 197, για τις εκτιμήσεις που έχουν σχέση με την επίταξη βιομηχανικών μονάδων και ιδίως ναυπηγείων, δεξαμενών και εργοστασίων, ο Προϊστάμενος του Κλάδου Ασφάλειας Ναυσιπλοΐας του Αρχηγείου Λιμενικού Σώματος - Ελληνικής Ακτοφυλακής αντικαθίσταται από τον Διευθυντή Διευθύνσεως Δ2 του Δ' Κλάδου του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού και τα δύο μέλη του Ναυτικού Επιμελητηρίου Ελλάδος από δύο εκπροσώπους του Βιομηχανικού Κλάδου που υποδεικνύονται από το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Πειραιά. Τα λοιπά μέλη της Επιτροπής παραμένουν τα ίδια.

2. Ως αναπληρωτές των μελών της παραγράφου 1 ορίζονται οι εξής:

α) Του Διευθυντή Διεύθυνσης Δ2 του Δ' Κλάδου του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού, ο αρχαιότερος των Τμηματαρχών της παραπάνω Διεύθυνσης.

β) Των δύο εκπροσώπων του Βιομηχανικού Κλάδου του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιά, άλλοι δύο εκπρόσωποι από τον ίδιο φορέα.

3. Η Διοικητική Επιτροπή Ναυτικών Επιτάξεων και Ναυλώσεων, με τη σύνθεση που καθορίζεται στο παρόν άρθρο, αποφασίζει για:

α) την παροχή αποζημίωσης στις απαιτήσεις που προέρχονται από επίταξη των βιομηχανικών μονάδων της παραγράφου 1,

β) κάθε ζήτημα σχετικό με την αμοιβή του προσωπικού,

γ) τις ζημιές από ασυνήθη χρήση των ναυπηγείων, δεξαμενών και βιομηχανικών εργοστασίων που επιτάχθηκαν.

δ) την παροχή είδους και ποσού προκαταβολών έναντι επιτάξεων μέχρι του ενός τρίτου του προβλεπόμενου για την αποζημίωση ποσού.

ε) το συντελεστή με βάση τον οποίο γίνεται η πληρωμή των εργοστασίων στο ναυπηγείο. στη δεξαμενή και στο εργοστάσιο.

4. Το άρθρο 200 του ν. 4442/1929 αντικαθίσταται ως εξής:

Άρθρο 200 Γνωμοδοτική Επιτροπή Ναυλώσεων

1. Συνιστάται Γνωμοδοτική Επιτροπή Ναυλώσεων, η οποία αποτελεί όργανο του ΛΣ -ΕΛ.ΑΚΤ., εδρεύει στον Πειραιά, είναι τριμελής, συγκροτείται ανά διετία με απόφαση του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη και αποτελείται από:

α) Έναν (1) ανώτερο Αξιωματικό ΛΣ-ΕΛ.ΑΚΤ. από τους υπηρετούντες στο Αρχηγείο Λιμενικού Σώματος - Ελληνικής Ακτοφυλακής ως Πρόεδρο, με αναπληρωτή άλλον ανώτερο Αξιωματικό ΛΣ -ΕΛ.ΑΚΤ..

β) Δύο (2) μέλη του Ναυτικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, από τα οποία το ένα από την επιβατηγό και το άλλο από τη φορτηγό ναυτιλία. Στις συνεδριάσεις της Επιτροπής μετέχει μόνο το ένα (1) μέλος του Ν.Ε.Ε., ανάλογα με το εξεταζόμενο θέμα. Ως αναπληρωτές ορίζονται δύο (2) μέλη του Ν.Ε.Ε., από τα οποία το ένα από την επιβατηγό και το άλλο από τη φορτηγό ναυτιλία.

γ) Έναν (1) Τεχνικό Αξιωματικό ΛΣ-ΕΛ.ΑΚΤ. από τους υπηρετούντες στη Διεύθυνση Ελέγχου Πλοίων του Κλάδου Ασφάλειας Ναυσιπλοΐας του Αρχηγείου Λιμενικού Σώματος - Ελληνικής Ακτοφυλακής, με αναπληρωτή έναν (1) Τεχνικό Αξιωματικό ΛΣ-ΕΛ.ΑΚΤ. από την ίδια Διεύθυνση του Αρχηγείου.

δ) Έναν (1) ανώτερο υπάλληλο της Γενικής Γραμματείας Ναυτιλίας του Υπουργείου Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, με αναπληρωτή έναν (1) ανώτερο υπάλληλο της ίδιας Γενικής Γραμματείας.

2. Τα μέλη της Επιτροπής (τακτικά και αναπληρωματικά) που προβλέπονται στις περιπτώσεις β', γ' και δ' της παραγράφου 1, ταυτίζονται με τα μέλη που συμμετέχουν στη Διοικητική Επιτροπή Ναυτικών Επιτάξεων και Ναυλώσεων του άρθρου 197.

3. Η Γνωμοδοτική Επιτροπή Ναυλώσεων διενεργεί μειοδοτικούς διαγωνισμούς για ναυλώσεις πλοίων για κρατικές μεταφορές και γνωμοδοτεί εγγράφως πριν από την υπογραφή του ναυλοσυμφώνου για το αν οι όροι του συμφέρουν το Δημόσιο.

4. Οι ενστάσεις κατά των πράξεων της Επιτροπής εκδικάζονται από την Επιτροπή Αξιολόγησης Ενστάσεων -Προσφυγών του Αρχηγείου Λιμενικού Σώματος - Ελληνικής Ακτοφυλακής.

5. Το άρθρο 201 του ν. 4442/1929 αντικαθίσταται ως εξής:

Άρθρο 201 Ειδική Επιτροπή Προκαταβολών

1. Συνιστάται Ειδική Επιτροπή Προκαταβολών για επιτάξεις και ναυλώσεις, η οποία αποτελεί όργανο του ΛΣ -ΕΛ.ΑΚΤ., εδρεύει στον Πειραιά, συγκροτείται ανά διετία με απόφαση του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη και αποτελείται από τα εξής μέλη της Διοικητικής Επιτροπής Ναυτικών Επιτάξεων και Ναυλώσεων του άρθρου 197:

α) Τον Προϊστάμενο του Κλάδου Ασφάλειας Ναυσιπλοΐας του Αρχηγείου Λιμενικού Σώματος - Ελληνικής Ακτοφυλακής, με αναπληρωτή τον Διευθυντή της Διεύθυνσης Ελέγχου Πλοίων του συγκεκριμένου Κλάδου του Αρχηγείου Λιμενικού Σώματος - Ελληνικής Ακτοφυλακής.

β) Έναν (1) Αξιωματικό ΛΣ-ΕΛ.ΑΚΤ. ειδικότητας Νομικού από τους υπηρετούντες στο Αρχηγείο Λιμενικού Σώματος - Ελληνικής Ακτοφυλακής με αναπληρωτή άλλον Αξιωματικό ΛΣ -ΕΛ.ΑΚΤ. της αυτής ειδικότητας από τον ίδιο φορέα.

γ) Δύο (2) μέλη του Ναυτικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, από τα οποία το ένα από την επιβατηγό και το άλλο από τη φορτηγό ναυτιλία. Στις συνεδριάσεις της Επιτροπής μετέχει το ένα (1) μέλος του Ν.Ε.Ε., ανάλογα με το εξεταζόμενο θέμα. Αναπληρωτές ορίζονται δύο (2) μέλη του Ν.Ε.Ε., από τα οποία το ένα από την επιβατηγό και το άλλο από τη φορτηγό ναυτιλία.

2. Η Επιτροπή γνωμοδοτεί για τη χορήγηση προκαταβολής ναύλου σε περιπτώσεις μακροχρόνιας επίταξης ή ναύλωσης πλοίου, πλοιαρίου ή άλλου πλωτού μέσου σύμφωνα με την εκάστοτε ισχύουσα νομοθεσία για το θέμα αυτό.

6. Η παρ. 2 του άρθρου 3 του α.ν. 1316/1938 (Α' 266) αντικαθίσταται ως εξής:

2. Ο διαγωνισμός της παραγράφου 1 διενεργείται από τη Γνωμοδοτική Επιτροπή Ναυλώσεων του άρθρου 200 του ν. 4442/1929, όπως τροποποιήθηκε και ισχύει.

7. Τα μέλη των Επιτροπών των άρθρων 197, 198, 199, 200 και 201 του ν. 4442/1929 δεν δικαιούνται αποζημίωση για τη συμμετοχή τους σε αυτές.

8. Οι Επιτροπές των άρθρων 197 έως 201 του ν. 4442/ /1929 (Α' 339) για τις εκκρεμείς ενώπιόν τους πράξεις και διαγωνισμούς και μέχρι την ολοκλήρωσή τους, εξακολουθούν να λειτουργούν με τη συγκρότηση όπως αυτή καθορίσθηκε πριν την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου.

Δίκαιο σημάτων Ερμηνεία Ν. 4679/2020 περί σημάτων

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΡΟΚΑΣ

ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΔΙΚΑΙΟ ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ

Ανταλλάξιμα κτήματα -Δημοσιεύματα ΕπΑκ Νο 3

ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ

send