logo-print

Άρθρο 15 - Νόμος 4058/2012

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΙΣΧΥΟΣ:

22/03/2012

Ηλεκτρονικό Κτηματολόγιο - Βιβλιοθήκη Δικάιου Κτηματολογίου Νο 24
Αθέτηση ρήτρας παρεκτάσεως αποκλειστικής διεθνούς δικαιοδοσίας και αποζημιωτική ευθύνη - Σειρά Μελέτες ΕΡΜΕΚ Νο 8

ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΔΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΔΙΚΑΙΟ

1. Στην παρ. 2 του άρθρου 2 του ν. 4002/2011 (Α' 180) προστίθενται περιπτώσεις ια' και ιβ' ως ακολούθως:

ια) Από τις διατάξεις της περίπτωσης ι' εξαιρούνται οι απόφοιτοι παραγωγικών σχολών του Λιμενικού Σώμα-τος-Ελληνικής Ακτοφυλακής και του Πυροσβεστικού Σώματος, οι οποίοι πριν την κατάταξή τους σε αυτές, είχαν ασφαλιστεί στον Το μέα Σύνταξης Μηχανικών και Εργοληπτών Δημόσιων Έργων (Τ.Σ.Μ.Ε.Δ.Ε.) και στον τομέα Σύνταξης και Ασφάλισης Υγειονομικών (Τ.Σ.Α.Υ.) του Ενιαίου Ταμείου Ανεξάρτητα Απασχολουμένων (Ε.Τ.Α.Α.). Οι παραπάνω ασφαλίζονται υποχρεωτικά στο Δημόσιο από την κατάταξή τους και προαιρετικά στους συναφείς με την ιδιότητά τους (μηχανικοί, ιατροί) ανωτέρω ασφαλιστικούς φορείς.

ιβ) Στους Αξιωματικούς Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. απευθείας κατάταξης ειδικότητας τεχνικού (Τ) και ιατρού (I), οι οποίοι πριν την κατάταξή τους στις τάξεις του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. είχαν ασφαλισθεί στον Τομέα Σύνταξης Μηχανικών και Εργοληπτικών Έργων (Τ.Σ.Μ.Ε.Δ.Ε.) και στον Τομέα Σύνταξης και Ασφάλισης Υγειονομικών (Τ.Σ.Α.Υ.) του Ενιαίου Τα μείου Ανεξάρτητα Απασχολούμενων (Ε.Τ.Α.Α.) δύνανται να επιλέξουν τον υποχρεωτικό φορέα υπαγωγής τους. Οι ανωτέρω υποχρεούνται εντός διμήνου από την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου να υποβάλουν σχετική δήλωση στη Διεύθυνση Χρηματικού, Ελέγχου Δαπανών και Ασφάλισης Προσωπικού του Αρχηγείου Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής Ακτοφυλακής, εφόσον επιθυμούν την αλλαγή του ασφαλιστικού φορέα υπαγωγής τους.

2. Στην παράγραφο 2 του άρθρου 27 του ν. 3863/2010 (Α' 115) προστίθεται πέμπτο εδάφιο ως ακολούθως:

Από τις διατάξεις του δεύτερου εδαφίου εξαιρούνται οι κατατασσόμενοι στις παραγωγικές σχολές του Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής Ακτοφυλακής και του Πυροσβεστικού Σώματος από 1.1.2011 και μετά, οι οποίοι, πριν την κατάταξή τους σε αυτές, είχαν ασφαλιστεί στον Το -μέα Σύνταξης Μηχανικών και Εργοληπτικών Έργων (Τ.Σ.Μ.Ε.Δ.Ε.) και στον τομέα Σύνταξης και Ασφάλισης Υγειονομικών (Τ.Σ.Α.Υ.) του Ε.Τ.Α.Α.. Οι ανωτέρω ασφαλίζονται υποχρεωτικά στον κλάδο κύριας σύνταξης του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ από την κατάταξή τους και προαιρετικά στους συναφείς με την ιδιότητά τους (μηχανικοί, ιατροί) ανωτέρω ασφαλιστικούς φορείς.

3. Η παράγραφος 1 του άρθρου 39 του ν. 4029/2011 (Α' 245) αντικαθίσταται ως εξής:

1. Στο άρθρο 12 του ν. 3922/2011 Σύσταση Αρχηγείου Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής Ακτοφυλακής και άλλες διατάξεις (Α' 35) προστίθεται παράγραφος 3 ως ακολούθως:

3. Το Αρχηγείο Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., εκπροσωπούμενο από όργανα που καθορίζονται με απόφαση του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη, μπορεί να συνάπτει συμβάσεις με νοσηλευτικά ιδρύματα ιδιωτικού δικαίου, ιδιωτικές κλινικές, ιδιώτες ιατρούς και φαρμακεία ή ιατρικούς και φαρμακευτικούς συλλόγους, κέντρα φυσικοθεραπείας και καταστήματα πώλησης οπτικών ειδών ή ακουστικών βαρηκοΐας για την υγειονομική περίθαλψη των στελεχών Λ.Σ.- ΕΛ.ΑΚΤ., σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 21 του π.δ. 432/1983 Υγειονομική περίθαλψη των Στρατιωτικών των Ενόπλων Δυνάμεων και του Λιμενικού Σώματος, καθώς και των μελών των οικογενειών τους (Α' 162).

4. Τα στελέχη Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. και του Πυροσβεστικού Σώματος που εξέρχονται της υπηρεσίας, λόγω σοβαρών τραυματικών ή άλλων παθήσεων χωρίς να συνταξιοδοτούνται, νοσηλεύονται σε δημόσιο νοσοκομείο για μια διετία με δαπάνες του Δημοσίου.

5. Στο άρθρο 128 του ν. 3079/2002 Κύρωση του Κώδικα Προσωπικού Λ.Σ. (Α' 311) προστίθενται παράγραφοι 11 και 12 ως ακολούθως:

11. Στο Ιατρείο του Αρχηγείου Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., καθώς και στα περιφερειακά ιατρεία Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. λειτουργούν οδοντιατρεία όπου παρέχεται πρόληψη, διάγνωση, θεραπεία και διενεργείται έλεγχος της οδοντιατρικής περίθαλψης από Αξιωματικούς Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. Υγειονομικούς ειδικότητας Οδοντιάτρου, σύμφωνα με τις διατάξεις του Κώδικα Οδοντιατρικής Δεοντολογίας. Στο Ιατρείο του Αρχηγείου Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. λειτουργεί οδοντοτεχνικό εργαστήριο, για την κατασκευή προσθετικών εργασιών, από Υπαξιωματικούς Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. Υγειονομικούς ειδικότητας Οδοντοτεχνίτη, σύμφωνα με γραπτές οδηγίες και εντολές Αξιωματικού Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. Υγειονομικού ειδικότητας Οδοντιάτρου και σύμφωνα με τις διατάξεις για την άσκηση του οδοντοτεχνικού επαγγέλματος.

12. Σε χώρους όπου λειτουργεί το Ιατρείο του Αρχηγείου Λ.Σ. -ΕΛ.ΑΚΤ., καθώς και τα περιφερειακά ιατρεία Λ.Σ. -ΕΛ.ΑΚΤ., δύναται να ιδρύονται φαρμακεία, τα οποία λειτουργούν σύμφωνα με τις διατάξεις της φαρμακευτικής νομοθεσίας, όπως ισχύουν κάθε φορά. Σκοπός της λειτουργίας των φαρμακείων αυτών είναι η διάθεση κάθε φύσεως φαρμάκων και συναφών φαρμακευτικών προϊόντων στο εν ενεργεία και αποστρατεία προσωπικό Λ.Σ. -ΕΛ.ΑΚΤ., καθώς και στα μέλη των οικογενειών τους, τα οποία είναι ασφαλισμένα από τον δικαιούχο, στις ίδιες μειωμένες τιμές που καθορίζονται κάθε φορά για τους δικαιούχους εξωνοσοκομειακής φαρμακευτικής περίθαλψης από το Στρατιωτικό Φαρμακείο και τα υπο-καταστήματά του. Η φαρμακευτική στα εν λόγω φαρμακεία ασκείται αποκλειστικά από κατόχους πανεπιστημιακού διπλώματος φαρμακοποιού και νόμιμης άδειας ασκήσεως του φαρμακευτικού επαγγέλματος, σύμφωνα με τις διατάξεις του Κώδικα της Ελληνικής Φαρμακευτικής Δεοντολογίας, όπως ισχύουν κάθε φορά. Με απόφαση του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη καθορίζονται οι όροι και προϋποθέσεις της σύμβασης μίσθωσης, η διάρκεια αυτής, η διαδικασία επιλογής και κάθε άλλο σχετικό θέμα.

6. Η παράγραφος 5 του άρθρου 128 του ν. 3079/2002 (Α' 311) Κύρωση του Κώδικα του Προσωπικού Λιμενικού Σώματος αντικαθίσταται ως ακολούθως:

5. Όπου οι υπηρεσιακές ανάγκες το επιβάλλουν, δύναται με απόφαση του Αρχηγού Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. να ιδρύονται λέσχες (εντευκτήρια), για το προσωπικό Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., οι οποίες εγκαθίστανται σε οικήματα και εγκαταστάσεις του Αρχηγείου Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. ή σε μισθωμένους για το σκοπό αυτόν, από το Δημόσιο, χώρους. Οι δαπάνες προμήθειας των ειδών εξοπλισμού τους βαρύνουν το Δημόσιο. Οι λέσχες Λ.Σ. -ΕΛ.ΑΚΤ. χρησιμοποιούνται ως εστιατόρια, καθώς επίσης και για την κάλυψη ψυχαγωγικών και πολιτιστικών αναγκών του προσωπικού Λ.Σ. -ΕΛ.ΑΚΤ., δεν έχουν κερδοσκοπικό χαρακτήρα. Στις λέσχες είναι δυνατόν να λειτουργεί και πρατήριο ειδών -τροφίμων, που είναι απαραίτητα για τις ανάγκες του προσωπικού Λ. Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ.. Η οργάνωση και η λειτουργία των λεσχών και κάθε άλλη σχετική λεπτομέρεια ρυθμίζονται με την απόφαση ίδρυσής τους.

7. Στο άρθρο 11 του ν. 3922/2011 Σύσταση Αρχηγείου Λιμενικού Σώματος - Ελληνικής Ακτοφυλακής και άλλες διατάξεις (Α' 35) προστίθεται παράγραφος 10 ως εξής:

10. Στον Κρατικό Προϋπολογισμό εγγράφονται πιστώσεις που επιτρέπεται να παρέχονται ως μηνιαία κατ' αποκοπή χορηγήματα για την αντιμετώπιση μικροδαπα-νών σχετικών με τη διαθεσιμότητα και ετοιμότητα των επιχειρησιακών μέσων του Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής Ακτοφυλακής. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Προστασίας του Πολίτη καθορίζεται το ύψος των πιστώσεων και η κατανομή τους σε Υπηρεσίες και Λιμενικές Αρχές που εποπτεύουν επιχειρησιακά μέσα. Τα παραπάνω μηνιαία πάγια χορηγήματα σχετικά με τη διαθεσιμότητα και ετοιμότητα των επιχειρησιακών μέσων καταβάλλονται στους Προϊσταμένους Υπηρεσιών και Λιμενικών Αρχών που έχουν υπό την εποπτεία τους επιχειρησιακά μέσα και δικαιολογούνται με τα εκάστοτε προβλεπόμενα νόμιμα παραστατικά άνευ αποδόσεως λογαριασμού. Η απόφαση αυτή δεν δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

8. Τα εν ενεργεία στελέχη Λ.Σ. -ΕΛ.ΑΚΤ., τα οποία καθίστανται ανίκανα για εκτέλεση οποιασδήποτε υπηρεσίας, συνεπεία τραυμάτων ή παθήσεων, κατά την εκτέλεση της υπηρεσίας ή ένεκα αυτής, ύστερα από γνωμάτευση της αρμόδιας Υγειονομικής Επιτροπής, τίθενται στην κατάσταση της μόνιμης διαθεσιμότητας. Λογίζεται ότι σχετίζεται με την υπηρεσία και η μετακίνηση του προσωπικού Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. για μετάβαση στην υπηρεσία του ή για επιστροφή από την υπηρεσία του. Με προεδρικό διάταγμα ρυθμίζονται οι προϋποθέσεις με τις οποίες τίθεται το εν ενεργεία προσωπικό Λ.Σ. -ΕΛ.ΑΚΤ. σε κατάσταση μόνιμης διαθεσιμότητας, οι αποδοχές, οι παροχές, θέματα υγειονομικής περίθαλψης, οι προαγωγές του προσωπικού που τελεί σε κατάσταση μόνιμης διαθεσιμότητας, καθώς και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια.

9. Η παράγραφος 4 του άρθρου 136 του ν. 3079/2002 (Α' 311), που προστέθηκε με την παράγραφο 14 του άρθρου 2 του ν. 3569/2007 (Α' 122), αντικαθίσταται ως ακολούθως:

4. Για τα έξοδα συντήρησης-διατροφής των αστυνομικών σκύλων ΛΣ-ΕΛ.ΑΚΤ. χορηγείται πάγιο κατ' αποκοπή χορήγημα, το ύψος του οποίου καθορίζεται με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Προστασίας του Πολίτη.

10. Η παράγραφος 6 του άρθρου 13 του β.δ. 160/1970 Περί Τα μείου Αρωγής Λιμενικού Σώματος (Τ.Α.Λ.Σ.) (Α' 44), όπως τροποποιήθηκε και ισχύει, αντικαθίσταται ως ακολούθως:

6. Μέτοχοι που αποτάσσονται από το Λιμενικό Σώμα-Ελληνική Ακτοφυλακή, μετά από τελεσίδικη απόφαση του αρμόδιου Ανακριτικού Συμβουλίου, για αδικήματα που προβλέπονται στην παράγραφο 1 του άρθρου 99 του ν. 3079/2002 (Α' 311), στερούνται του δικαιώματος παροχής του εφάπαξ βοηθήματος, καθώς και της επιστροφής των εισφορών τους από το Ταμείο.

11. Στην παράγραφο 1 του άρθρου 15 του β.δ. 160/1970 (Α' 44), όπως τροποποιήθηκε και ισχύει, αντικαθίσταται η περίπτωση β' και προστίθενται περιπτώσεις γ' και δ'

ως εξής:

β) Το εφάπαξ βοήθημα είναι απαιτητό:

αα) μετά την έξοδο του δικαιούχου από τις τάξεις του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., για όσους εξέρχονται αυτεπαγγέλτως,

ββ) για όσους δικαιούχους εξέρχονται από τις τάξεις του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. κατόπιν αίτησής τους που υποβάλλεται μετά την έναρξη ισχύος του παρόντος, με την παρέλευση είκοσι πέντε (25) ετών από την ημερομηνία έναρξης της μετοχικής τους σχέσης μετοΤαμείο.

γ) Το εφάπαξ βοήθημα είναι καταβλητέο εντός εξαμήνου από της υποβολής των προβλεπόμενων δικαιολογητικών από τον δικαιούχο. Κατ' εξαίρεση, επιτρέπεται η υπέρβαση της ανωτέρω προθεσμίας μόνο στις περιπτώσεις κατά τις οποίες τα χρηματικά διαθέσιμα του Ταμείου δεν επαρκούν για την καταβολή του βοηθήματος εντός αυτής.

δ) Οι όροι και προϋποθέσεις υπό τις οποίες το εφάπαξ βοήθημα είναι απαιτητό και καταβλητέο, σύμφωνα με τις περιπτώσεις β' και γ' , δύνανται να τροποποιηθούν με προεδρικό διάταγμα που εκδίδεται κατόπιν πρότασης του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη.

12. Στο άρθρο 20 του ν. 3153/2003 Ναυτική επαγγελματική εκπαίδευση, κατάρτιση και επιμόρφωση και ρύθμιση άλλων θεμάτων αρμοδιότητας του Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας (Α' 153), όπως τροποποιήθηκε και ισχύει:

α) Αντικαθίσταται το εδάφιο τέταρτο της περίπτωσης α' της παραγράφου 2 ως ακολούθως:

Οι Αξιωματικοί Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. της παρούσας περίπτωσης διέπονται από τις διατάξεις που ισχύουν για τους Αξιωματικούς Τεχνικούς της περίπτωσης β' της παραγράφου 1 του άρθρου 14 του Κώδικα του Προσωπικού Λιμενικού Σώματος που κυρώθηκε με το ν. 3079/2002 (Α'

311).

β) Προστίθεται παράγραφος 3, ως ακολούθως: 3. Οι κατατασσόμενοι ως Αξιωματικοί Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. ειδικότητας Υγειονομικού, Οικονομικού ή Νομικού, από την κατάταξή τους και με βάση τη σειρά επιτυχίας τους κατά την κατάταξή τους, εντάσσονται στην επετηρίδα της κατηγορίας τους, ως Ανθυποπλοίαρχοι Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. ανάλογης ειδικότητας. Οι κατατασσόμενοι ως Αξιωματικοί Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ, ειδικότητας Ιερέα, εντάσσονται από την κατάταξή τους στην επετηρίδα της κατηγορίας τους, ως Ανθυποπλοίαρχοι Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. ανάλογης ειδικότητας.

O ηλεκτρονικός αναγκαστικός πλειστηριασμός κατά τον ΚΠολΔ - Πραγματείες Πολιτικής Δικονομίας Νο 6

ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΑΝΑΓΚΑΣΤΙΚΗ ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Δικαστικός Έλεγχος της Συνταγματικότητας των Νόμων και Ερμηνεία του Συντάγματος

Ευάγγελος Βενιζέλος

ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ & ΘΕΜΕΛΙΩΔΗ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ / ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

send