logo-print

Άρθρο 2 - Υπουργική Απόφαση 2254/30.8.2013 - Διαδικασία ηλεκτρονικής υποβολής των απαραίτητων δικαιολογητικών για την περαίωση της διαδικασίας

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΙΣΧΥΟΣ:

05/09/2013

Κωδικοποιημένο
Συνταγματικό Δίκαιο - Γ έκδοση

ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ & ΘΕΜΕΛΙΩΔΗ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ / ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

ΚΩΣΤΑΣ ΧΡΥΣΟΓΟΝΟΣ

Το προσύμφωνο στο κτηματολογικό δίκαιο - Βιβλιοθήκη Δικαίου Κτηματολογίου Νο 23

1. Ο μηχανικός υποχρεούται μέσα σε διάστημα έξι (6) μηνών από την πληρωμή του παραβόλου να ολοκληρώσει τηνηλεκτρονική υποβολή των απαραίτητων δικαιολογητικών.

2.α Μέχρι την ολοκλήρωση της υποβολής των δικαιολογητικών είναι δυνατή η περαίωση της διαδικασίας, εφόσον εξοφληθεί το ενιαίο ειδικό πρόστιμο και υποβληθεί ηλεκτρονικά δήλωση του εξουσιοδοτημένου μηχανικού της παρ. 1 του άρθρου 1 της παρούσας απόφασης ότι έχει στη διάθεση του όλα τα δικαιολογητικά και τις μελέτες και θα τα υποβάλλει ηλεκτρονικά στην ανωτέρω προθεσμία. Εφόσον πληρούνται οι ανωτέρω προϋποθέσεις εκδίδεται κατόπιν αιτήσεως η βεβαίωση της παρ.1α (περ. iii) του άρθρου 3 του Ν. 4178/2013.

β. Για την εφαρμογή της παρ.3 του άρθρου 3 του Ν.4178/2013 ως αντίγραφα των σχεδίων από το πληροφοριακό σύστημα προσκομίζονται και επισυνάπτονται αντίγραφα των σχεδίων που φέρουν υπογραφή και σφραγίδα Μηχανικού, στα οποία αναγράφεται ο ηλεκτρονικός κωδικός της δήλωσης υπαγωγής στις διατάξεις του ν. 4178/2013, που εξάγεται από το πληροφοριακό σύστημα. Σε περίπτωση δε που τα συγκεκριμένα σχέδια δεν έχουν υποβληθεί ηλεκτρονικά στο πληροφοριακό σύστημα κατ΄ εφαρμογή της παρ.1 του παρόντος άρθρου τα αντίγραφα των σχεδίων φέρουν υπογραφή και σφραγίδα Μηχανικού, αναγράφεται σε αυτά ο ηλεκτρονικός κωδικός της δήλωσης καθώς και η δήλωση του Μηχανικού ότι έχει στη διάθεσή του όλα τα δικαιολογητικά στοιχεία και τις μελέτες και θα τα υποβάλλει ηλεκτρονικά εντός της προβλεπόμενης προθεσμίας.

3. Με την εξόφληση του ενιαίου ειδικού προστίμου σε ποσοστό τουλάχιστον 30%, εφόσον υποβληθεί ηλεκτρονικά δήλωση του εξουσιοδοτημένου μηχανικού της παρ. 1 του άρθρου 2 ότι έχει στη διάθεσή του όλα τα δικαιολογητικά και τις μελέτες και θα τα υποβάλλει ηλεκτρονικά στην ανωτέρω προθεσμία εκδίδεται η ειδική βεβαίωση της παρ.1α (περ. iii) του άρθρου 3 του Ν. 4178/2013. Στην τεχνική έκθεση υπαγωγής που συνοδεύει τη βεβαίωση γίνεται σαφής αναφορά για την εξόφληση ποσοστού 30% του ενιαίου ειδικού προστίμου κατ’ εφαρμογή της παρ. 1β του ιδίου άρθρου. Για την εφαρμογή της παρ.3 του άρθρου 3 του Ν.4178/2013 ως αντίγραφα των σχεδίων από το πληροφοριακό σύστημα προσκομίζονται και επισυνάπτονται αντίγραφα των σχεδίων που φέρουν υπογραφή και σφραγίδα Μηχανικού στα οποία αναγράφεται ο ηλεκτρονικός κωδικός της δήλωσης υπαγωγής στις διατάξεις του ν. 4178/2013 που εξάγεται από το πληροφοριακό σύστημα. Σε περίπτωση δε που τα συγκεκριμένα σχέδια δεν έχουν υποβληθεί ηλεκτρονικά στο πληροφοριακό σύστημα κατ’ εφαρμογή της παρ.1 του παρόντος άρθρου, τα αντίγραφα των σχεδίων φέρουν υπογραφή και σφραγίδα Μηχανικού, αναγράφεται σε αυτά ο ηλεκτρονικός κωδικός της δήλωσης καθώς και η δήλωση του Μηχανικού ότι έχει στη διάθεσή του όλα τα δικαιολογητικά στοιχεία και τις μελέτες και θα τα υποβάλλει ηλεκτρονικά εντός της προβλεπόμενης προθεσμίας.

4. Στα δικαιολογητικά στοιχεία και σχέδια που παραδίδει ο αρμόδιος μηχανικός στον ιδιοκτήτη, προσαρτώνται στα συμβόλαια ή υποβάλλονται για την έκδοση διοικητικών πράξεων αναγράφεται τον ηλεκτρονικό κωδικό της δήλωσης υπαγωγής στις διατάξεις του Ν. 4178/2013 που εξάγεται από το πληροφοριακό σύστημα. Σε περίπτωση που αυτά τα δικαιολογητικά δεν έχουν ακόμα εισαχθεί στο σύστημα θα συνοδεύονται με υπεύθυνη δήλωση του μηχανικού ότι είναι ταυτόσημα με αυτά που θα εισαχθούν σε ηλεκτρονική μορφή. Τα δικαιολογητικά στοιχεία κατά το χρόνο ισχύος τους καθώς και τα σχέδια κατά το παρόν άρθρο εφόσον προσαρτηθούν σε δικαιοπραξίες δύναται να επικυρώνονται από συμβολαιογράφο κατά τις κείμενες διατάξεις προκειμένου να προσαρτηθούν σε μεταγενέστερες πράξεις.

5. Από την έναρξη ισχύος της παρούσας η συνολική διαδικασία υπαγωγής (ένταξη, περαίωση) διεκπεραιώνεται αποκλειστικά ηλεκτρονικά.

Ειδικότερα για την κατάρτιση συμβολαιογραφικών εγγράφων με αντικείμενο τη μεταβίβαση ή τη σύσταση εμπράγματου δικαιώματος σε κάθε ακίνητο, συμπεριλαμβανομένων των αδόμητων οικοπέδων, γηπέδων και αγροτεμαχίων η βεβαίωση του άρθρου 3 Ν. 4178/2013 η οποία προσαρτάται στα συμβολαιογραφικά έγγραφα, εκδίδεται σε κάθε περίπτωση μέσω του πληροφοριακού συστήματος του Ν. 4178/2013.

6. Για την εφαρμογή της διάταξης της παρ.8 του άρθρου 11 του Ν.4178/2013 σχετικά με την υποβολή ή μη της μελέτης στατικής επάρκειας, όπου απαιτείται , γίνεται ειδική μνεία σε κάθε βεβαίωση υπαγωγής και στη βεβαίωση της παρ.1α (περ. iii) του άρθρου 3 του Ν. 4178/2013 για μεταβίβαση. Η αναφορά επί της βεβαιώσεως για την υποβολή ή μη μελέτης στατικής επάρκειας καταχωρείται από τον εξουσιοδοτούμενο Μηχανικό στην Τεχνική Έκθεση που συνοδεύει την έκδοση της βεβαίωσης της παρ.1α (περ. iii) του άρθρου 3 του Ν. 4178/2013. Σε κάθε περίπτωση εφόσον δεν υποβάλλεται μελέτη στατικής επάρκειας αναφέρεται ρητά ότι η μελέτη στατικής επάρκειας πρέπει να υποβληθεί πριν τη συμπλήρωση της ταυτότητας του κτιρίου κατά τις κείμενες διατάξεις.

Η ειδική μνεία επί της βεβαιώσεως υπαγωγής καταχωρείται μετά την ενεργοποίηση της σχετικής ηλεκτρονικής διαδικασίας κατά την παρ.6 του άρθρου 4 της παρούσας. Η ειδική μνεία επί της τεχνικής έκθεσης που συνοδεύει την βεβαίωση της παρ.1α (περ. iii) του άρθρου 3 του Ν. 4178/2013, όπου απαιτείται, καταχωρείται από την έναρξη ισχύος της παρούσας.

Από τον πολιτικώς ενάγοντα στον παριστάμενο για την υποστήριξη της κατηγορίας

ΠΟΙΝΙΚΗ ΔΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ανταλλάξιμα κτήματα -Δημοσιεύματα ΕπΑκ Νο 3

ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ