logo-print

Παραλείψεις στη διαδικασία επιβολής κυρώσεων σε κατάστηµα που δεν είχε άδεια µουσικής

Κατάστημα στην παραλία Ηρακλείου Κρήτης παρέμενε ανοιχτό παρά τις επανειλημμένες βεβαιώσεις ότι λειτουργούσε χωρίς άδεια μουσικής - Πειθαρχική δίωξη στον αρμόδιο υπάλληλο

18/10/2016

16/11/2017

Διοικητικό Δικονομικό Δίκαιο
Ο δικαστικός έλεγχος της δράσης των ανεξάρτητων αρχών

ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ & ΘΕΜΕΛΙΩΔΗ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ / ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

Πολίτης ζήτησε τη μεσολάβηση του Συνηγόρου, σχετικά με την καθυστέρηση επιβολής διοικητικών κυρώσεων σε κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος στην παραλία Ηρακλείου Κρήτης, στο οποίο είχε επανειλημμένα βεβαιωθεί από το αρμόδιο αστυνομικό τμήμα η χρήση μουσικής, άνευ σχετικής άδειας από το Δήμο Ηρακλείου.

Η νομοθεσία προβλέπει ότι οι αστυνομικές αρχές προβαίνουν σε σφράγιση καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος, εφόσον βεβαιώσουν τρεις φορές εντός έτους ότι λειτουργούν χωρίς άδεια μουσικής.

Οφείλουν επίσης να ενημερώνουν άμεσα τις αρμόδιες υπηρεσίες των Δήμων, ώστε να προβούν σε αφαίρεση των αδειών λειτουργίας καταστημάτων, κατά τις ημέρες σφράγισης.

Εφόσον δε, τα καταστήματα λειτουργήσουν, παραβιάζοντας την σφράγιση, οι αστυνομικές αρχές οφείλουν να σχηματίσουν δικογραφία, ώστε οι Δήμοι να προβούν σε οριστική αφαίρεση των αδειών λειτουργίας.

Ο Συνήγορος του Πολίτη διαπίστωσε ότι το Α’ Αστυνομικό Τμήμα Ηρακλείου, ενώ προέβη στην σφράγιση του καταστήματος για χρονικό διάστημα 10 ημερών, παρέλειψε να ενημερώσει αυθημερόν το Δήμο Ηρακλείου για την απόφαση σφράγισης, επισημαίνοντας την παράλειψη στο αστυνομικό τμήμα, το οποίο με καθυστέρηση περίπου τριών μηνών από τη σφράγιση απέστειλε στο Δήμο τη συγκεκριμένη απόφαση.

Επειδή μάλιστα το κατάστημα λειτούργησε, παρά την σφράγιση, η ίδια αστυνομική αρχή απέστειλε στο Δήμο ενημέρωση για την υποβολή σχετικής δικογραφίας, προκειμένου να αφαιρεθεί οριστικά η άδεια λειτουργίας του.

Ωστόσο, οι φάκελοι αλληλογραφίας του αστυνομικού τμήματος προς την αρμόδια δημοτική υπηρεσία, ενώ παραλήφθηκαν με διαφορά δύο μηνών από το Τμήμα Πρωτοκόλλου και Διεκπεραίωσης του Δήμου, δεν πρωτοκολλήθηκαν και απωλέσθηκαν.

Κατόπιν της παρέμβασης του Συνηγόρου του Πολίτη, εκδόθηκε απόφαση Δημάρχου για την προσωρινή αφαίρεση της άδειας λειτουργίας του καταστήματος για τις ημέρες της σφράγισής του και ακολούθως, εννέα μήνες μετά την απώλεια του εγγράφου της αστυνομίας για την παραβίαση της σφράγισης και αφού στο μεταξύ ο Δήμος είχε χορηγήσει στο κατάστημα άδεια μουσικών οργάνων, η επιτροπή Ποιότητας Ζωής του Δήμου αποφάσισε την οριστική αφαίρεση της άδειας λειτουργίας του.

Τέλος, με εντολή Δημάρχου, διενεργήθηκε ένορκη διοικητική εξέταση για την απώλεια των εγγράφων, η οποία ανέδειξε σοβαρές ελλείψεις στη λειτουργία του τμήματος Πρωτοκόλλου και Διεκπεραίωσης, καθώς και πλημμελή άσκηση καθηκόντων και πρότεινε την άσκηση πειθαρχικής δίωξης κατά του πρώην προϊσταμένου του για το αδίκημα της αμέλειας ή ατελούς εκπλήρωσης υπηρεσιακού καθήκοντος.

Κλινικές δοκιμές φαρμάκων - Συμβάσεις ευθύνη και ειδικά ζητήματα Αστικού Δικαίου

ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ΣΚΟΥΤΕΛΗ

Κλινικές δοκιμές φαρμάκων - Συμβάσεις ευθύνη και ειδικά ζητήματα Αστικού Δικαίου

Το μέτρο απόδειξης στην πιθανολόγηση ΕΠολΔ 30