logo-print

Άρθρο 3 - Προεδρικό Διάταγμα 120/2016 - (άρθρο 3 οδηγίας) Οριακές τιμές έκθεσης και επίπεδα δράσης

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΙΣΧΥΟΣ:

26/10/2016

Κωδικοποιημένο
Mobbing Ευθύνη λόγω ηθικής παρενόχλησης στην εργασία

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΜΠΟΥΜΠΟΥΧΕΡΟΠΟΥΛΟΣ

ΕΣΔΑ Κατ΄άρθρο ερμηνεία

ΙΩΑΝΝΗ ΣΑΡΜΑΣ
ΞΕΝΟΦΩΝ ΚΟΝΤΙΑΔΗΣ
ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΑΝΘΟΠΟΥΛΟΣ

ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

1. Τα φυσικά μεγέθη σχετικά με την έκθεση σε ηλεκτρομαγνητικά πεδία αναφέρονται στο παράρτημα Ι. Οι "ELV με επιπτώσεις στην υγεία"', οι "ELV με αισθητηριακές επιπτώσεις" και τα "AL" ορίζονται στα παραρτήματα II και III.

2. Οι εργοδότες πρέπει να διασφαλίζουν ότι η έκθεση των εργαζομένων σε ηλεκτρομαγνητικά πεδία περιορίζεται στις "ELV με επιπτώσεις στην υγεία" και στις "ELV με αισθητηριακές επιπτώσεις" που ορίζονται στο παράρτημα II για τις μη θερμικές επιπτώσεις, και στο παράρτημα III για τις θερμικές επιπτώσεις. Η συμμόρφωση προς τις "ELV με επιπτώσεις στην υγεία" και τις "ELV με αισθητηριακές επιπτώσεις" πρέπει να καταδεικνύεται με τη χρήση των σχετικών διαδικασιών αξιολόγησης της έκθεσης που αναφέρονται στο άρθρο 4. Όπου η έκθεση των εργαζομένων σε ηλεκτρομαγνητικά πεδία υπερβαίνει τις "ELV", ο εργοδότης ενεργεί άμεσα σύμφωνα με το άρθρο 5, παράγραφο 8.

3. Για τον σκοπό του παρόντος προεδρικού διατάγματος, όταν καταδεικνύεται η μη υπέρβαση των σχετικών "AL" που ορίζονται στα παραρτήματα II και III, ο εργοδότης θεωρείται ότι συμμορφώνεται με τις "ELV με επιπτώσεις στην υγεία" και με τις "ELV με αισθητηριακές επιπτώσεις". Όπου η έκθεση υπερβαίνει τα "AL", ο εργοδότης ενεργεί σύμφωνα με το άρθρο 5, παράγραφο 2 εκτός αν η εκτίμηση των κινδύνων που γίνεται σύμφωνα με το άρθρο 4 παράγραφοι 1, 2 και 3, δείξει ότι δεν υφίσταται υπέρβαση των σχετικών "ELV" και ότι οι κίνδυνοι για την ασφάλεια μπορούν να αποκλειστούν.

Με την επιφύλαξη του πρώτου εδαφίου, η έκθεση μπορεί να υπερβεί:

α) τα "χαμηλά AL" για τα ηλεκτρικά πεδία (παράρτημα II, πίνακας Β1), όπου αιτιολογείται λόγω πρακτικής ή διαδικασίας, υπό την προϋπόθεση ότι, είτε δεν παρατηρείται υπέρβαση των "ELV με αισθητηριακές επιπτώσεις" (παράρτημα II, πίνακας A3), είτε:

αα) δεν παρατηρείται υπέρβαση "ELVμε επιπτώσεις στην υγεία" (παράρτημα II, πίνακας Α2),

αβ) αποτρέπονται η υπερβολική εκκένωση σπινθήρων και τα ρεύματα επαφής (παράρτημα II, πίνακας Β3) μέσω συγκεκριμένων μέτρων προστασίας, ως ορίζεται στο άρθρο 5 παράγραφο 6 και

αγ) έχουν ενημερωθεί οι εργαζόμενοι σχετικά με τις καταστάσεις που αναφέρονται στο άρθρο 6 στοιχείο στ),

β) τα «χαμηλά AL» για τα μαγνητικά πεδία (παράρτημα II, πίνακας Β2), όπου αιτιολογείται λόγω πρακτικής ή διαδικασίας, τόσο στο κεφάλι όσο και στον κορμό, κατά τη διάρκεια της βάρδιας, υπό την προϋπόθεση ότι είτε δεν παρατηρείται υπέρβαση των "ELV με αισθητηριακές επιπτώσεις" (παράρτημα II, πίνακας A3), είτε:

βα) η υπέρβαση των "ELV με αισθητηριακές επιπτώσεις"είναι μόνον προσωρινή,

ββ) δεν παρατηρείται υπέρβαση των "ELV με επιπτώσεις στην υγεία" (παράρτημα II, πίνακας Α2),

βγ) πραγματοποιούνται ενέργειες σύμφωνα με το άρθρο 5 παράγραφο 9, όπου υπάρχουν παροδικά συμπτώματα βάσει του στοιχείου α) της εν λόγω παραγράφου και βδ) έχουν ενημερωθεί οι εργαζόμενοι σχετικά με τις καταστάσεις που αναφέρονται στο άρθρο 6 στοιχείο στ).

4. Με την επιφύλαξη των παραγράφων 2 και 3, η έκθεση μπορεί να υπερβαίνει:

α) τις "ELV με αισθητηριακές επιπτώσεις" (παράρτημα II, πίνακας Α1) κατά τη διάρκεια της βάρδιας, όπου αιτιολογείται από την πρακτική ή τη διαδικασία, υπό την προϋπόθεση ότι:

αα) η υπέρβαση είναι μόνον προσωρινή,

αβ) δεν παρατηρείται υπέρβαση των "ELV με επιπτώσεις στην υγεία" (παράρτημα II, πίνακας Α1),

αγ) έχουν ληφθεί ειδικά μέτρα προστασίας σύμφωνα με το άρθρο 5 παράγραφο 7,

αδ) πραγματοποιούνται ενέργειες σύμφωνα με το άρθρο 5 παράγραφο 9, όπου υπάρχουν παροδικά συμπτώματα βάσει του στοιχείου β) της εν λόγω παραγράφου και

αε) έχουν ενημερωθεί οι εργαζόμενοι σχετικά με τις καταστάσεις που αναφέρονται στο άρθρο 6 στοιχείο στ),

β) τις "ELV με αισθητηριακές επιπτώσεις" (παράρτημα II, πίνακας A3 και παράρτημα III, πίνακας Α2) κατά τη διάρκεια της βάρδιας, όπου αιτιολογείται από την πρακτική ή τη διαδικασία, υπό την προϋπόθεση ότι:

βα) η υπέρβαση είναι μόνον προσωρινή,

ββ) δεν παρατηρείται υπέρβαση των "ELV με επιπτώσεις στην υγεία" (παράρτημα II, πίνακας Α2 και παράρτημα III, πίνακας Α1 και πίνακας A3),

βγ) πραγματοποιούνται ενέργειες σύμφωνα με το άρθρο 5 παράγραφο 9, όπου υπάρχουν παροδικά συμπτώματα βάσει του στοιχείου α) της εν λόγω παραγράφου και

βδ) έχουν ενημερωθεί οι εργαζόμενοι σχετικά με τις καταστάσεις που αναφέρονται στο άρθρο 6 στοιχείο στ).

Ο ρατσιστικός λόγος μίσους ως μορφή του ρατσιστικού εγκλήματος

ΠΟΙΝΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΉΜΕΣ / ΠΟΙΝΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

ΓΙΩΡΓΟΣ ΝΟΥΣΚΑΛΗΣ

Εγκλήματα κατά της ιδιοκτησίας 2η έκδοση- καλλιτεχνικό

ΜΠΙΤΖΙΛΕΚΗΣ Ν.

ΠΟΙΝΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

send