logo-print

Ομαδική αγωγή κατά του Facebook

Δίκαιο πληροφορικής - E έκδοση
Το δίκαιο της ψηφιακής οικονομίας

ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΔΙΚΑΙΟ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΉΣ ΚΑΙ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΉΣ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑΣ ΝΕΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ & ΔΙΚΑΙΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΕΙΔΙΚΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ

ΙΩΑΝΝΗΣ ΙΓΓΛΕΖΑΚΗΣ

Ομαδική αγωγή εναντίον του Facebook για παραβίαση της κοινοτικής νομοθεσίας περί προστασίας των προσωπικών δεδομένων οργανώνει ένας 26χρονος Αυστριακός δικηγόρος, εν ονόματι Max Schrems.

Η ανταπόκριση στο κάλεσμα του δικηγόρου ήταν μαζική, με χιλιάδες συμμετέχοντες να προσέρχονται από περισσότερες από 100 χώρες για να κινηθούν εναντίον του δημοφιλούς μέσου κοινωνικής δικτύωσης.

Ο Schrems κατηγορεί το Facebook πως επιτρέπει στους χρήστες να παρακολουθούν και να εντοπίζουν άλλους χρήστες με βάση τα ενδιαφέροντα και τις δραστηριότητές τους και πως παρακολουθεί τη δραστηριότητά τους κάθε φορά που εκείνοι κάνουν χρήση του κουμπιού like.

Παράλληλα, υποστηρίζει πως το Facebook πραγματοποιεί εκτεταμένες αναλύσεις για στη βάση δεδομένων που αντλεί από την καθημερινή διαδικτυακή δραστηριότητα των χρηστών του διαφημιστικούς σκοπούς, ενώ το εμπλέκει και στο κατασκοπευτικό πρόγραμμα των ΗΠΑ (Prism).

“Ελπίζαμε ότι θα υπάρξει μεγάλη συμμετοχή, αλλά σίγουρα ξεπέρασε κάθε προσδοκία μας”, δήλωσε ο Schrems, ο οποίος αναγκάστηκε να θέσει ανώτατο όριο συμμετεχόντων στις 25.000, προκειμένου να μπορούν να επιβεβαιωθούν οι λογαριασμοί τους.

Με την αγωγή του ο Αυστριακός διεκδικεί αποζημίωση 500 ευρώ για κάθε συμμετέχοντα, ενώ αναφορικά με τις χώρες από όπου προέρχονται η Γερμανία είναι πρώτη με 5287 χρήστες έως τώρα και ακολουθούν η Αυστρία με την Ολλανδία.

Πηγή: theguardian.com
Αναγκαία Ομοδικία - Δομή και λειτουργία της ομοδικιακής δίκης XXII & 390

ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΓΕΝΙΚΟ ΜΕΡΟΣ

Airbnb Η πολεοδομική αντιμετώπιση

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΕΙΔΙΚΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ - ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΑ - ΧΩΡΟΤΑΞΙΑ

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΕΛΙΣΣΑΣ