logo-print

Ορίστηκε δικάσιμος για την ομαδική αγωγή εναντίον του Facebook

Δίκαιο πληροφορικής - E έκδοση
Το δίκαιο της ψηφιακής οικονομίας

ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΔΙΚΑΙΟ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΉΣ ΚΑΙ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΉΣ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑΣ ΝΕΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ & ΔΙΚΑΙΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΕΙΔΙΚΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ

ΙΩΑΝΝΗΣ ΙΓΓΛΕΖΑΚΗΣ

Στις 9 Απριλίου ξεκινάει η ακροαματική διαδικασία για την ομαδική αγωγή που έχουν υποβάλει 25.000 χρήστες του Facebook εναντίον του δημοφιλούς μέσου κοινωνικής δικτύωσης, ενώπιον δικαστηρίου της Βιέννης.

Στην αγωγή, την οποία οργάνωσε ένας 26χρονος Αυστριακός δικηγόρος εν ονόματι Max Schrems, το Facebook κατηγορείται για μία σειρά παραβιάσεων της κοινοτικής νομοθεσίας περί προστασίας προσωπικών δεδομένων.

Συγκεκριμένα, ο Schrems κατηγορεί το Facebook πως:

  • Δεν παρέχει τη δυνατότητα συγκατάθεσης για πολλούς σκοπούς χρήσης των δεδομένων των χρηστών
  • Συμμετέχει ενεργά στο πρόγραμμα παρακολούθησης PRISM
  • Επιτρέπει τον εντοπισμό των χρηστών σε εξωτερικές σελίδες (π.χ. μέσω του κουμπιού like)
  • Παρακολουθεί και αναλύει τη συμπεριφορά των χρηστών μέσω συστημάτων “big data”
  • Εισήγαγε παράνομα το πρόγραμμα αναζήτησης “Graph Search”
  • Μεταβιβάζει δεδομένα χρηστών σε εξωτερικές εφαρμογές χωρίς την έγκρισή τους
  • Η πολιτική προστασίας προσωπικών δεδομένων του (privacy policy) είναι ανίσχυρη με βάση το κοινοτικό δίκαιο

Η υπερασπιστική γραμμή του Facebook επικεντρώνεται στην προσπάθεια απόρριψης της αγωγής ως απαράδεκτης, καθώς, όπως ισχυρίζονται οι δικηγόροι του δημοφιλούς μέσου κοινωνικής δικτύωσης, οι κατηγορίες εναντίον του είναι ανυπόστατες. Παράλληλα, υπογραμμίζουν πως οι χρήστες του Facebook δεν έχουν τη δυνατότητα να το μηνύουν από τη στιγμή που αποδέχονται τους όρους χρήσης του. Η πρώτη ακροαματική διαδικασία έχει, άλλωστε, ως σκοπό να καθορίσει το αν όντως το Facebook έχει βάσιμες ενστάσεις σχετικά με το παραδεκτό της αγωγής.

Δεδομένου ότι ο Αυστριακός δικηγόρος διεκδικεί αποζημίωση 500 ευρώ για κάθε συμμετέχοντα και πως η αγωγή έφτασε το ανώτατο όριο των 25000 συμμετεχόντων, η ζημιά για το Facebook μπορεί να φτάσει τα 12.5 εκατομμύρια ευρώ. Το διακύβευμα για το Facebook, όμως, είναι ακόμη μεγαλύτερο. Εάν το Facebook χάσει τη δίκη αυτή, η δημόσια εικόνα του θα υποστεί μία ιδιαίτερα μεγάλη ζημιά σε ολόκληρο τον κόσμο, ενώ πιθανότατα θα αναγκαστεί να αλλάξει πολλές από τις πρακτικές επεξεργασίας δεδομένων που εφαρμόζει, τουλάχιστον στον ευρωπαϊκό χώρο.

Ανεξαρτήτως του αν κάποιος συμφωνεί ή διαφωνεί με το επιχειρηματικό μοντέλο του Facebook και με τις κατηγορίες που του προσάπτονται, το σίγουρο είναι πως η δημόσια συζήτηση σχετικά με τη χρήση προσωπικών δεδομένων από ιδιωτικούς οργανισμούς και τη συνεργασία τους με κυβερνητικούς φορείς θα εντείνεται διαρκώς. Καθίσταται δε ολοένα και πιο σαφές, ότι η αποτελεσματική προστασία των προσωπικών δεδομένων ξεκινάει από την ορθή χρήση τους εκ μέρους των χρηστών.

Παρακάτω μπορείτε να βρείτε ολόκληρο το κείμενο της αγωγής στα αγγλικά

FB class action lawsuit

Πηγή: techcrunch.com

Η απόδειξη στην ποινική δίκη

Άγγελος Ι. Κωνσταντινίδης

 

ΠΟΙΝΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ / ΠΟΙΝΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

Η επένδυση σε τίτλους ή τραπεζική κατάθεση με σκοπό την απόκτηση άδειας διαμονής στην Ελλάδα (Golden Visa)

ΣΠΗΛΙΟΣ ΜΟΥΖΟΥΛΑΣ

ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

send