logo-print

Άρθρο 4 - Νόμος 2721/1999 - Τροποποιήσεις του Κώδικα Οργανισμού Δικαστηρίων και Κατάστασης Δικαστικών Λειτουργών

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΙΣΧΥΟΣ:

03/06/1999

Κωδικοποιημένο
Ο δικαστικός έλεγχος της δράσης των ανεξάρτητων αρχών

ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ & ΘΕΜΕΛΙΩΔΗ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ / ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

Το δίκαιο της απόδειξης στις διοικητικές διαφορές ουσίας (XXII & 327)

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΉ ΔΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΒΑΡΒΑΡΑ ΜΠΟΥΚΟΥΒΑΛΑ

1. Οι παράγραφοι 1, 2 και 3 του άρθρου 80 του Κώδικα που κυρώθηκε με το ν. 1756/1988, όπως το άρθρο αυτό ισχύει μετά την αντικατάσταση του αρχικά με την παράγραφο 3 του άρθρου 5 του ν. 2207/1994, και στη συνέχεια με την παράγραφο 10 Α' του άρθρου 3 του ν. 2479/1997 (ΦΕΚ 67 Α'), αντικαθίστανται ως εξής:

"Άρθρο 80 Συμβούλιο και Όργανα Επιθεώρησης

1. Α. Το Συμβούλιο Επιθεώρησης των πολιτικών και ποινικών δικαστηρίων και των δικαστικών λειτουργών προΐσταται της Επιθεώρησης και αποτελείται από έναν αντιπρόεδρο του Αρείου Πάγου, ως Πρόεδρο, και δύο αρεοπαγίτες. Ο αντιπρόεδρος ως τακτικό μέλος της επιθεώρησης απαλλάσσεται από οποιαδήποτε άλλη υπηρεσία, κατά το χρονικό διάστημα που μετέχει στο Συμβούλιο Επιθεώρησης με εξαίρεση τη συμμετοχή του στη μείζονα Ολομέλεια του Αρείου Πάγου. Σε περίπτωση θανάτου, κωλύματος ή αποχώρησης του Προέδρου ή μέλους του Συμβουλίου, τη θέση του καταλαμβάνει ο αναπληρωτής του και μόνο για το υπόλοιπο της θητείας του.

Β. Την επιθεώρηση ενεργούν:

α) Στα εφετεία, στα πρωτοδικεία και στις αντίστοιχες εισαγγελίες, καθώς και στα ειρηνοδικεία και στα πταισματοδικεία, εφόσον υπάρχουν, αρεοπαγίτες και αντεισαγγελείς του Αρείου Πάγου.

β) Στα πρωτοδικεία, στα ειρηνοδικεία και στα πταισματοδικεία και οι πρόεδροι εφετών και στις εισαγγελίες πρωτοδικών και οι εισαγγελείς εφετών.

γ) Στις γραμματείες των παραπάνω δικαστηρίων και εισαγγελιών οι πρόεδροι και εισαγγελείς εφετών και οι πρόεδροι και εισαγγελείς πρωτοδικών αντίστοιχα.

2. Ο πρόεδρος και τα μέλη του Συμβουλίου Επιθεώρησης και οι επιθεωρητές αρεοπαγίτες και αντεισαγγελείς του Αρείου Πάγου, ένας για κάθε περιφέρεια επιθεώρησης, ορίζονται με κλήρωση που γίνεται κατά το μήνα Ιούνιο ενώπιον του Α (1η Σύνθεση) Τμήματος του Αρείου Πάγου.

Σε μία κληρωτίδα τοποθετούνται τα ονόματα των αντιπροέδρων και αντεισαγγελέων του Αρείου Πάγου και σε άλλη τα ονόματα των αρεοπαγιτών και αντεισαγγελέων του Αρείου Πάγου που έχουν ήδη συμπληρώσει διετή υπηρεσία ως αρεοπαγίτες ή αντεισαγγελείς του Αρείου Πάγου.

Δεν κληρώνονται ως τακτικοί επιθεωρητές περισσότεροι του ενός αντεισαγγελείς του Αρείου Πάγου και δεν τοποθετούνται στην κληρωτίδα τα ονόματα όσων διατέλεσαν τακτικοί επιθεωρητές κατά την προηγούμενη διετία.

Για την κλήρωση χρησιμοποιούνται ως κλήροι αδιαφανή σφαιρίδια. Αμέσως πριν από τη διενέργεια της κλήρωσης το Τμήμα συνέρχεται σε συμβούλιο, προκειμένου να τοποθετηθούν τα σφαιρίδια, αφού προηγουμένως επιδειχθούν σε όλα τα μέλη του συμβουλίου τα ονόματα των αντιπροέδρων, των αρεοπαγιτών και των αντεισαγγελέων του Αρείου Πάγου.

Κατά τη δημόσια συνεδρίαση ο Πρόεδρος εξάγει δύο (2) σφαιρίδια από την πρώτη κληρωτίδα που περιέχει τα ονόματα των αντιπροέδρων και δώδεκα (12) σφαιρίδια από τη δεύτερη κληρωτίδα που περιέχει τα ονόματα των αρεοπαγιτών και αντεισαγγελέων. Μετά την εξαγωγή κάθε σφαιριδίου, ο Πρόεδρος εκφωνεί το όνομα του κληρουμένου, το οποίο επιδεικνύεται στα λοιπά μέλη του Τμήματος. Από τους κληρωθέντες της πρώτης κληρωτίδας ο πρώτος Αντιπρόεδρος κατά τη σειρά κλήρωσης αποτελεί το τακτικό και ο δεύτερος το αναπληρωματικό μέλος του Συμβουλίου Επιθεώρησης. Από τους κληρωθέντες από τη δεύτερη κληρωτίδα οι τρεις (3) αρχαιότεροι αποτελούν τα μέλη του Συμβουλίου Επιθεώρησης, οι δύο πρώτοι τα τακτικά και ο τρίτος το αναπληρωματικό μέλος και οι υπόλοιποι, κατά τη σειρά κληρώσεως, αποτελούν τους επιθεωρητές των έξι (6) περιφερειών της Επιθεώρησης και οι τελευταίοι τρεις (3) είναι οι αναπληρωτές των επιθεωρητών.

Για την κλήρωση συντάσσεται πρακτικό που διαβιβάζεται στο Υπουργείο Δικαιοσύνης.

Οι αναπληρωτές, κατά τη σειρά της κλήρωσής τους, αναπληρώνουν τους επιθεωρητές σε περίπτωση θανάτου, κωλύματος ή αποχώρησης από την υπηρεσία τους και μόνο για τον υπόλοιπο χρόνο της θητείας τους.

Η θητεία των μελών του Συμβουλίου Επιθεώρησης και των επιθεωρητών είναι ετήσια, αρχίζει τη 16η Σεπτεμβρίου του έτους κατά το οποίο γίνεται η κλήρωση και λήγει τη 15η Σεπτεμβρίου του επόμενοι) έτους.

Η θητεία των μελών του Συμβουλίου Επιθεώρησης και των επιθεωρητών (τακτικών και αναπληρωματικών), οι οποίοι θα κληρωθούν κατά το πρώτο εδάφιο αυτής της παραγράφου το μήνα Ιούνιο του 1999, αρχίζει την 1η Ιουλίου 1999.

Η θητεία των μελών του Συμβουλίου Επιθεώρησης και των επιθεωρητών (τακτικών και αναπληρωματικών), που κληρώθηκαν κατά το Δεκέμβριο 1998 και ασκούν τα καθήκοντά τους κατά την έναρξη της ισχύος του νόμου αυτού, παύει την 30ή Ιουνίου 1999. Ειδικά για την Α' και Β' Περιφέρεια η θητεία των Επιθεωρητών λήγει την 15.9.1999.

3. Οι επιθεωρητές αρεοπαγίτες και αντεισαγγελείς του Αρείου Πάγου, κατά το χρονικό διάστημα της άσκησης των καθηκόντων τους, απαλλάσσονται από οποιαδήποτε άλλη υπηρεσία με εξαίρεση τη συμμετοχή των αρεοπαγιτών στη μείζονα Ολομέλεια του Αρείου Πάγου."

2. Η παράγραφος 1 του άρθρου 86 του Κώδικα που κυρώθηκε με το ν. 1756/1988, όπως αυτό αντικαταστάθηκε με την παράγραφο 10Γ του άρθρου 3 του ν. 2479/1997, καταργείται και οι επόμενες παράγραφοι 2, 3 και 4 αυτού παίρνουν αντιστοίχως τους αριθμούς 1, 2 και 3.

3. Η παράγραφος 3 του άρθρου 81 του ίδιου Κώδικα, όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 11 παρ. 2 του ν. 1968/1991 (ΦΕΚ 150 Α'), καταργείται.

4. Το εδάφιο α' της παρ. 2 του άρθρου 84 του Κώδικα που κυρώθηκε με το ν. 1756/1988 αντικαθίσταται ως ακολούθως:

"Οι επιθεωρητές αρεοπαγίτες και αντεισαγγελείς του Αρείου Πάγου οφείλουν να μεταβαίνουν στις έδρες των δικαστηρίων και εισαγγελιών της περιφέρειάς τους για τη διενέργεια επιθεώρησης τη 16η Σεπτεμβρίου του έτους κατά το οποίο γίνεται η κλήρωση.

Οι σύμβουλοι Επικρατείας οφείλουν να μεταβαίνουν στις έδρες των δικαστηρίων της περιφέρειάς τους για τη διενέργεια επιθεώρησης, όσοι έχουν οριστεί για την Α' Περιφέρεια οποτεδήποτε κατά τη διάρκεια της θητείας τους και όσοι έχουν οριστεί για τις λοιπές περιφέρειες από 1ης Ιουλίου μέχρι 31η Δεκεμβρίου.

Η ισχύς του πρώτου εδαφίου αυτής της παραγράφου αρχίζει την 1.7.1999."

5. Η παράγραφος 3 του άρθρου 84 του πιο πάνω Κώδικα αντικαθίσταται ως ακολούθως:

"3. Η επιθεώρηση της παραγράφου 1 αφορά την εργασία των δικαστικών λειτουργών των πολιτικών και ποινικών δικαστηρίων που εκτελέστηκε από τη 16η Σεπτεμβρίου του προηγούμενου έτους ορισμού του Επιθεωρητή έως τη 15η Σεπτεμβρίου του έτους ορισμού και των λοιπών δικαστικών λειτουργών από την 1η Ιανουαρίου έως την 31η Δεκεμβρίου του έτους ορισμού του Επιθεωρητή."

6. Η Επιθεώρηση των δικαστικών λειτουργών της πολιτικής και ποινικής δικαιοσύνης της παραγράφου 1 του άρθρου 84 καλύπτει το χρονικό διάστημα από 1.1.1998 έως 15.9.1999. Ειδικά για την Α' και Β' Περιφέρεια η Επιθεώρηση καλύπτει το διάστημα και τους δικαστικούς λειτουργούς που δεν έχουν επιθεωρηθεί μέχρι 15.9.1999.

7. Στην παράγραφο 3 (ήδη 2) του άρθρου 86 του Κώδικα, όπως αυτό αντικαταστάθηκε ως άνω, προστίθεται γ εδάφιο, που έχει ως εξής:

"Για κάθε άλλη ενέργεια μόνος αρμόδιος είναι ο Πρόεδρος του Συμβουλίου Επιθεώρησης η το οριζόμενο από αυτόν μέλος του συμβουλίου."

8. Το εδάφιο α' της παρ. 1 του άρθρου 50 του ν. 1756/1988, όπως αντικαταστάθηκε με την παρ. 1 του άρθρου 6 του ν. 2172/1993 (ΦΕΚ 277 Α'), αντικαθίσταται ως ακολούθως: "α. αα. ύστερα από αίτησή τους,

ββ. αν η μετάθεση καθίσταται επιτακτικά αναγκαία εξαιτίας της συνδρομής εξαιρετικών υπηρεσιακών λόγων, οι οποίοι βεβαιώνονται με αιτιολογημένη απόφαση του ανωτάτου δικαστικού συμβουλίου και είναι άσχετη με την άσκηση των δικαιοδοτικών καθηκόντων του δικαστή".

9. Στην παράγραφο 1 του άρθρου 26 του Κώδικα περί Οργανισμού Δικαστηρίων και Κατάστασης Δικαστικών Λειτουργών του ν. 1756/1988, όπως ισχύει, προστίθεται εδάφιο που έχει ως εξής:

"Στα λοιπά δικαστήρια πλημμελειοδικών οι ανακριτές ορίζονται μεταξύ των αρχαιότερων πρωτοδικών, εφόσον δεν έχουν ασκήσει στο παρελθόν καθήκοντα ανακριτή στο ίδιο δικαστήριο".

10. Αντικαθίσταται η παράγραφος 3 του άρθρου 86 του Κώδικα Οργανισμού Δικαστηρίων και Κατάστασης Δικαστικών Λειτουργών του ν. 1756/1988, όπως αντικαταστάθηκε με το άρθρο 3 παράγραφος 10 Γ του ν. 2479/1997 ως εξής:

"3. (α) Ο Πρόεδρος του Συμβουλίου Επιθεώρησης των Πολιτικών και Ποινικών Δικαστηρίων και ο Προϊστάμενος Σύμβουλος του Ελεγκτικού Συνεδρίου και του Συμβουλίου της Επικρατείας αοκεί την πειθαρχική αγωγή σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις, αν κατά την κρίση του συντρέχει τέτοια περίπτωση.

(β) Το Συμβούλιο Επιθεώρησης και ο Προϊστάμενος Σύμβουλος του Ελεγκτικού Συνεδρίου και του Συμβουλίου της Επικρατείας: α) παραγγέλλει έκτακτη επιθεώρηση, ενεργούμενη από τακτικό επιθεωρητή ή επανάληψη ή συμπλήρωση προηγούμενης, εφόσον συντρέχει λόγος, β) αποφαίνεται επί προσφυγής επιθεωρουμένου κατά της έκθεσης τακτικής επιθεώρησης, γ) συγκεντρώνει τις εκθέσεις επιθεώρησης και διατυπώνει σε ιδιαίτερη έκθεσή του τις τυχόν παρατηρήσεις του σε αυτές και δ) με γενική προς τον Υπουργό Δικαιοσύνης έκθεσή του περιγράφει την κατάσταση των δικαστηρίων, των εισαγγελιών και της γραμματείας τους και υποδεικνύει τα τυχόν αναγκαία μέτρα για την εύρυθμη λειτουργία τους.

Για την άσκηση των ανωτέρω αρμοδιοτήτων του Συμβουλίου Επιθεώρησης αρκεί η λήψη αποφάσεως κατά πλειοψηφία".

Δικαστικός Έλεγχος της Συνταγματικότητας των Νόμων και Ερμηνεία του Συντάγματος

Ευάγγελος Βενιζέλος

ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ & ΘΕΜΕΛΙΩΔΗ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ / ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

Δίκαιο επιταγής - 6η έκδοση
send