logo-print

Άρθρο 3 - Νόμος 2741/1999 - Γνωμοδοτικά όργανα

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΙΣΧΥΟΣ:

28/09/1999

Υπό κωδικοποίηση
Συνταγματικό Δίκαιο - Γ έκδοση

ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ & ΘΕΜΕΛΙΩΔΗ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ / ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

ΚΩΣΤΑΣ ΧΡΥΣΟΓΟΝΟΣ

Ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα - 5η έκδοση καλλιτεχνικό

ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ & ΘΕΜΕΛΙΩΔΗ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ / ΘΕΜΕΛΙΩΔΗ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

1. Στον Ε.Φ.Ε.Τ. λειτουργεί ως συμβουλευτικό και γνωμοδοτικό όργανο το Εθνικό Συμβούλιο Πολιτικής Ελέγχου Τροφίμων (Ε.Σ.Π.ΕΤ.). Το Ε.Σ.Π,Ε.Τ. συγκροτείται με απόφαση του Υπουργού Ανάπτυξης.

2. Το Ε.Σ.Π.ΕΤ. παρέχει, είτε μετά από σχετικό ερώτημα του Διοικηπκού Συμβουλίου είτε αυτεπαγγέλτως, τη γνώμη του σε θέματα πολιπκής ελέγχου τροφίμων και εισηγείται προγράμματα δράσης και προτάσεις σε θέματα που αναφέρονται στην αποστολή του Ε.Φ.Ε.Τ..

3 Το Ε.ΣΠΈ.Τ αποτελείται από:

α) τον Πρόεδρο του Ε.Φ.Ε.Τ., αναπληρούμενο σε περίπτωση απουσίας ή κωλύματος από τον Ανππρόεδρο. ως Πρόεδρο,

β) έναν (1) εκπρόσωπο της Γενικής Γραμματείας Καταναλωτή του Υπουργείου Ανάπτυξης.

γ) έναν (1) εκπρόσωπο της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου του Υπουργείου Ανάπτυξης,

δ) έναν (1) εκπρόσωπο της Γενικής Γραμματείας Βιομηχανίας του Υπουργείου Ανάπτυξης.

ε) έναν (1) εκπρόσωπο της Γενικής Γραμματείας Έρευνας - Τεχνολογίας του Υπουργείου Ανάπτυξης,

στ) τρεις (3) εκπροσώπους του Υπουργείου Γεωργίας, από τους οποίους ένας εξειδικευμένος σε θέματα φυτικής και ένας με εξειδίκευση σε θέματα ζωικής παραγωγής,

ζ) έναν (1) εκπρόσωπο του Υπουργείου Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης.

η) έναν (1) εκπρόσωπο του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημόσιων Εργων.

θ) έναν (1) εκπρόσωπο του Υπουργείου Υγείας και Πρόνοιας,

ι) έναν (1) εκπρόσωπο του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης,

ια) έναν (1) εκπρόσωπο του Γενικού Χημείου του Κράτους.

ιβ) έναν (1) εκπρόσωπο από κάθε κόμμα που αναγνωρίζεται κατά τον Κανονισμό της Βουλής.

ιγ) τρεις (3) εκπροσώπους των καταναλωτών,

ιδ) έναν (1) εκπρόσωπο της Πανελλήνιος Συνομοσπονδίας Ενώσεων Γεωργικών Συνεταιρισμών ίΠΛ.Σ.Ε.ΓΕ.Σ).

ιε) έναν (1) εκπρόσωπο του Συνδέσμου Ελληνικών Βιοιιηχανιών Τροφίμων (Σ.Ε Β Τ.).

ιοτ) έναν (1) εκπρόσωπο του Συνδέσμου Εμπορικών Επιχειρήσεων Τροφίμων Ελλάδος,

ιζ) έναν (1) εκπρόσωπο του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Σούπερ Μόρκετ Ελλάδος 1Σ.Ε.Σ.Μ Ε >.

ιη) έναν (1) εκπρόσωπο της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Ελλάδος, που προέρχεται από τις επιχειρήσεις τροφίμων

ιθ) έναν (I) εκπρόσωπο του Ελληνικού Οργανισμού Τυποποίησης.

κ) δύο (2) καθηγητές ή αναπληρωτές καθηγητές Α.Ε.Ι, ειδικούς σε θέματα επιστήιιης και τεχνολογίας τροφίμων.

κα) έναν (1) εκπρόσωπο του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου και

κβ) έναν (I) εκπρόσωπο της Ένωσης Ελλήνων Χημικών.

4. Τα μέλη του Ε.Σ.Π.ΕΤ. υπό τα στοιχεία β' έως κβ' της προηγούμενης παραγράφου προτείνονται, με αντίστοιχους αναπληρωτές από τον αρμόδιο Υπουργό, κόμμα ή φορέα κατά περίπτωση. Οι εκπρόσωποι των καταναλωτών προτείνονται από το Εθνικό Συμβούλιο Καταναλωτών. Οι υπάλληλοι που συμμετέχουν στο Ε.Σ.Π.ΕΤ., ως εκπρόσωποι των υπηρεσιών τους πρέπει να είναι Γενικοί Διευθυντές ή Διευθυντές, αναπληρούμενοι από Τμηματάρχες βαθμού Α' και να έχουν εξειδικευμένη γνώση και εμπειρία στα θέματα της αρμοδιότητας του Ε.Φ.Ε.Τ.. Η θητεία των μελών είναι τριετής. Η θητεία των τακτικών και αναπληρωματικών μελών λήγει πριν από τη λήξη της τριετίας λόγω θανάτου, παραίτησης ή διακοπής της συμμετοχής τους οτο φορέα που εκπροσωπούν. Με απόφαση του Υπουργού Ανάπτυξης, που εκδίδεται ύστερα από γνώμη του Διοικηπκού Συμβουλίου του Ε.Φ.Ε.Τ. και δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, μπορεί να ορισθεί όπ στο Ε.Σ.Π.ΕΤ εκπροσωπούνται και άλλοι φορείς, των οποίων η δραστηριότητα σχετίζεται με θέματα τροφίμων.

5. Το Ε.Σ.Π.ΕΤ. εισηγείται τον κανονισμό λειτουργίας του που εγκρίνεται με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Ε.Φ.Ε.Τ.. Το Ε.Σ.Π.ΕΤ. συνεδριάζει τουλάχιστον τέσσερις (4) φορές το χρόνο. Στις συνεδριάσεις του μπορούν να συμμετέχουν, χωρίς δικαίωμα ψήφου, και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Ε.Φ.Ε.Τ., καθώς και ειδικοί επιστήμονες σε θέματα τροφίμων και εκπρόσωποι άλλων φορέων που κρίνεται σκόπιμο να προσκληθούν ανάλογα με το θέμα.

Χρέη γραμματέα του Ε.Σ.ΠΕΤ. εκτελεί υπάλληλος του Ε.Φ.Ε.Τ. που ορίζεται με τον αναπληρωτή του από τον Πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου του Ε.Φ.Ε.Τ.. Το Ε Σ Π Ε Τ μπορεί να συνιστά επιτροπές μελετών ή ομάδες εργασίας τιου υποβοηθούν το έργο tou.

6. Το Ε.Σ.Π.ΕΤ. βρίσκεται σε απαρτία όταν κατά τη συζήτηση παρίσταται η πλειοψηφία των μελών του Οι γνωμοδοτήσεις πρέπει να συγκεντρώνουν την πλειοψηφία των παρόντων. Σε κάθε περίπτωση καταχωρίζονται και οι απόψεις της μειοψηφίας.

7. Στον Ε.Φ.Ε.Τ λειτουργεί ως συμβουλευτικό όργανο του Διοικητικού Συμβουλίου σε επιστημονικά θέματα το Επιστημονικό Συμβούλιο Ελέγχου Τροφίμων (Ε.Σ.Ε.Τ.) Ως μέλη ορίζονται πρόσωπα με ιδιαίτερο κύρος, εμπειρία και γνώση σε θέματα που σχετίζονται με την αποστολή του Ε.Φ.Ε.Τ., με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Ε.Φ.Ε.Τ που εγκρίνεται από τον Υπουργό Ανάπτυξης. Το Ε.Σ.Ε.Τ. αποτελείται από:

α. τον Πρόεδρο του Δ.Σ. του Ε.Φ.Ε.Τ. αναπληρούμενο από τον αντιπρόεδρο, ως Πρόεδρο,

β. έναν (1) γεωπόνο με εξειδίκευση σε θέματα τροφίμων,

γ. έναν (0 κτηνίατρο με την ίδια εξειδίκευση, δ. έναν (1) ιατρό δημόσιας υγείας ή άλλης ειδικότητας με εξειδίκευση σε θέματα τροφίμων, ε. έναν (1) χημικά με εξειδίκευση σε θέματα τροφίμων, στ. έναν (1) χημικό μηχανικό με την ίδια εξειδίκευση, ζ, τρεις (3) ειδικούς επιστήμονες με γνώσεις σε εξειδικευμένα θέματα αρμοδιότητας του Ε Φ Ε Τ και

η. ένα (1) μέλος του Δ.Σ. του Ε.Φ.Ε.Τ., ειδικό επιστήμονα οε θέματα ελέγχου τροφίμων,

8. Με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου εγκρίνεται ο κανονισμός λειτουργίας του Ε.Σ.Ε.Τ., το οποίο μπορεί να συνιστά επιτροπές ή ομάδες εργασίας για την αποτελεσματικότερη εκπλήρωση του έργου του

9. Το Ε.Σ.Ε.Τ. αποφαίνεται για κάθε θέμα συναφές με την αρμοδιότητα του Ε.Φ.Ε.Τ., για το οποίο ζητείται από το Διοικηπκό Συμβούλιο η γνώμη του. και καταρτίζει ή επεξεργάζετοι σχέδια αποφάσεων του Διοικητικού Συμβουλίου σχετικά με την άσκηση των αρμοδιοτήτων που αναφέρονται στην παράγραφο 5 του άρθρου 1 του παρόντος νόμου.

10. Στα μέλη του Ε.Σ.Ε.Τ. χορηγείται αποζημίωση, το ύψος της οποίας καθορίζεται με απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Ανάπτυξης.

11. Στις συνεδριάσεις του Ε.Σ.Ε.Τ,. του Επιστημονικού Συμβουλίου Ελέγχου Τροφίμων, μπορούν νο καλούνται ειδικοί επιστήμονες και εκπρόσωποι των οργανώσεων των παραγωγών και των μεταποιητικών ή εμπορικών επιχειρήσεων, των καταναλωτών, καθώς και όποιος άλλος μπορεί να διευκολύνει το έργο του Ε.Σ.Ε.Τ..

H διεθνής δικαιοδοσία διασυνοριακών διάφορων εταιριών κατά τον κανονισμό 1215/2012 - ΠΠΠ Νο 7 -
Δικαστικός Έλεγχος της Συνταγματικότητας των Νόμων και Ερμηνεία του Συντάγματος

Ευάγγελος Βενιζέλος

ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ & ΘΕΜΕΛΙΩΔΗ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ / ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ