logo-print

Άρθρο 4 - Νόμος 2741/1999 - Οργάνωση - Λειτουργία - Προσωπικό

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΙΣΧΥΟΣ:

28/09/1999

Υπό κωδικοποίηση
Η ελαττωματική καταγγελία και οι συνέπειές της

ΚΩΣΤΗΣ ΜΠΑΚΟΠΟΥΛΟΣ

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

Νέος Οικοδομικός Κανονισμός Δ έκδοση Ν. 4067/2012

1. Η οργάνωση και η διάρθρωση των υπηρεσιών του Ε.Φ.Ε.Τ., οι οποίες διακρίνονται σε κεντρικές και περιφερειακές, οι αρμοδιότητές τους, η κατανομή του προσωπικού (κάθε κατηγορίας κατά κλάδους και ειδικότητες) καθορίζονται με προεδρικό διάταγμα, που εκδίδεται με πρόταση των Υπουργών Εσωτερικών. Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης, Οικονομικών και Ανάπτυξης,

2. Με το προεδρικό διάταγμα της προηγούμενης παραγράφου συνιστώνται στις Περιφέρειες της χώρας παραρτήματα ή γραφεία του Ε.Φ.Ε.Τ.. Ο Υπουργός Ανάπτυξης μπορεί να εξουσιοδοτεί τους Γενικούς Γραμματείς των Περιφερειών να ασκούν αρμοδιότητες εποπτείας επί των περιφερειακών υπηρεσιών του Ε.Φ.ΕΤ. Οι Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις έχουν την υποχρέωση να παρέχουν κάθε δυνατή συνδρομή οτο έργο του Ε.Φ.ΕΤ. και να διενεργούν ελέγχους ή άλλες πράξεις που ζητούν τα εντεταλμένα όργανα του Ε.Φ.Ε.Τ, και στο πλαίσιο των σχετικών οδηγιών και εντολών του Ε.Φ.Ε.Τ.,

3. Με απόφαση του Υπουργού Ανάπτυξης και ύστερα από γνώμη του Διοικητικού Συμβουλίου του Ε.Φ.Ε.Τ. εγκρίνεται ο Κανονισμός Λειτουργίας του Ενιαίου Φορέα Ελέγχου Τροφίμων, με τον οποίο προβλέπονται τα σχετικά με την εσωτερική διάρθρωση και οργάνωση των υπηρεσιών του. καθώς και την οργάνωση μηχανισμού εσωτερικών ελέγχων του Ε.Φ.Ε Τ. με σκοπό τη διασφάλιση της αποτελεσματικότητας των ελέγχων που διενεργούνται. Στον κανονισμό προβλέπεται οπωσδήποτε διαδικασία ελέγχου και επιβεβαίωσης των ελέγχων που διενεργούνται από τον Ε.Φ.Ε.Τ. ή κατά παραγγελία του

4. Με απόφαση του Δ.Σ. του Ε.Φ.Ε.Τ., που εγκρίνεται από τον Υπουργό Ανάπτυξης, καταρτίζεται κατάλογος εποπτευόμενων διαπιστευμένων ή συνεργαζόμενων εργαστηρίων κατά ομάδα εργαστηριακών εξετάσεων και προσδιορίζονται οι όροι συνεργασίας τους με τον Ε.Φ.Ε.Τ.. Με όμοια απόφαση είναι δυνατόν να δημιουργείται δίκτυο εξειδικευμένων εργαστηρίων αναφοράς βάσει των αναγκών διασφάλισης της ποιότητας τροφίμων Τα εργαστήρια που εμπίπτουν στην παρούσα παράγραφο και ανήκουν στο Δημόσιο ή τον ευρύτερο δημόσιο τομέα υποχρεούνται να προσφέρουν κάθε αναγκαία υπηρεσία στον Ε.Φ.ΕΤ,, το ταχύτερο δυνατόν και σύμφωνα με τις οδηγίες του Μέχρι την έκδοση της παραπάνω απόφασης ο Ε.Φ ΕΤ. συνεργάζεται με κρατικά και επίσημα εργαστήρια, όπως αυτό έχουν καθοριστεί σε εφαρμογή της Οδηγίας Β9/397/ΕΟΚ.

5 Στον Ενιαίο Φορέα Ελέγχου Τροφίμων συνιστώνται πεντακόσιες πενήντα (550) θέσεις τακτικού πρόσωπικού, καθώς και είκοσι (20) θέσεις δικηγόρων με σχέση έμμισθης εντολής που προσ^ιβάνονται με τον Κώδικα περί Δικηγόρων. Η κατανομή του προσωπικού τοιι Ε.Φ.Ε Τ. κατά κατηγορίες κλάδους και ειδικότητες ορίζεται με το προεδρικό διάταγμα της παραγράφου t του παρόντος άρθρου.

6. Η πλήρωση των θέσεων μόνιμων υπαλλήλων γίνεται με διορισμό ή πρόσληψη και με μετατάξεις και αποσπάσεις προσωπικού από το Δημόσιο και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα. Η πλήρωση των θέσεων γίνεται κατά πρώτο λόγο μετά από δημόσια πρόσκληση του Διοικητικού Συμβουλίου του Ε.Φ.Ε.Τ. προς τους υπαλλήλους και το λοιπό προσωπικό του Δημοσίου ή του ευρύτερου δημόσιου τομέα για δήλωση ενδιαφέροντος προσφοράς των υπηρεσιών τους στον Ε.Φ.Ε.Τ.. Το Διοικηπκό Συμβούλιο ή η οριζόμενη από αυτό Επιτροπή αξιολογεί τα τυπικά και ουσιαστικά προσόντα των ενδιαφερομένων και την εμπειρία τους σε θέματα αρμοδιότητας του Ε.Φ.Ε.Τ. και προβαίνει, ανάλογα με τις ανάγκες του Ε.Φ.Ε.Τ. σε ειδικότητες, στην επιλογή τους Οι μετατάξεις και οι αποσπάσεις προσωπικού στον Ε.Φ.Ε.Τ. διενεργούνται με κοινή απόφαση του Υπουργού Ανάπτυξης και του οικείου Υπουργού κατά παρέκκλιση από κάθε άλλη διάταξη νόμου. Η διάρκεια της απόσπασης ορίζεται τριετής και μπορεί να ανανεώνεται για μία : κόμη φορά. Οι αποσπασμένοι υπάλληλοι της παροικίας •ιαραγρόφου μπορούν να καταλαμβάνουν και θέσεις προϊσταμένων οργανικών μονάδων του Ε.Φ.Ε.Τ. και ο χρόνος της απόσπασης αυτών θεωρείται ως προς όλες τις έννομες συνέπειες ότι διανύθηκε στην υπηρεσία από την οποία οι εν λόγω υπάλληλοι αποσπάστηκαν. Πλήρωση θέσεων με σύμβαση ιδιωτικού δικαίου γίνεται όταν πρόκειται για πρόσληψη ειδικού επιστημονικού προσωπικού.

7. Το από τις διατάξεις του πρώτου εδαφίου της παραγράφου 2 του άρθρου 2 του ν. 2685/1999 (ΦΕΚ 35 Α ), όπως κάθε φορά ισχύουν, προβλεπόμενο ανώτατο όριο των επιτρεπόμενων κατ' έτος ημερών μετακινήσεων εκτός έδρας των υπαλλήλων για εκτέλεση υπηρεσίας μπορεί να αυξάνεται για τους υπαλλήλους του Ε.Φ.Ε.Τ., εφόσον αποδεδειγμένα μετακινούνται εκτός έδρας για τις ανάγκες διενέργειας ελέγχου τροφίμων, με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Ανάπτυξης.

Η διάταξη του προηγούμενου εδαφίου εφαρμόζεται και για τους αποσπώμενους υπαλλήλους της παραγράφου 6 του παρόντος άρθρου στον Ενιαίο Φορέα Ελέγχου Τροφίμων.

Η αναιρετική δίκη με άξονα το άρθρο 573 ΚΠολΔ - Πραγματείες Πολιτικής Δικονομίας Νο 4 - XVIII & 288

ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΕΝΔΙΚΑ ΜΕΣΑ ΚΑΙ ΑΝΑΚΟΠΕΣ

Κλινικές δοκιμές φαρμάκων - Συμβάσεις ευθύνη και ειδικά ζητήματα Αστικού Δικαίου

ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ΣΚΟΥΤΕΛΗ

Κλινικές δοκιμές φαρμάκων - Συμβάσεις ευθύνη και ειδικά ζητήματα Αστικού Δικαίου