logo-print

Άρθρο 9 - Νόμος 2741/1999 - Ρύθμιση θεμάτων ανταγωνισμού

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΙΣΧΥΟΣ:

28/09/1999

Υπό κωδικοποίηση
Ιδιωτικό Ασφαλιστικό Δίκαιο Ζ έκδοση
Δίκαιο επιταγής - 6η έκδοση

Ο ν. 703/1977 "Περί ελέγχου μονοπωλίων και ολιγοπωλίων και προστασίας του ελεύθερου ανταγωνισμού", όπως τροποποιήθηκε με το ν. 2296/1995. τροποποιείται ως εξης:

ι. Η περίπτωση β της πορογρύφου ι του άρθρου 4α του ν, 703/1977, όπως ισχύει, τροποποιείται ως ακολούθως:

"β) ο συνολικός κύκλος εργασιών όλων των επιχειρήσεων που συμμετέχουν στη συγκέντρωση, κατά τα οριζόμενα στο άρθρο 4στ, ανέρχεται, στην εθνική α-νιρά, τουλάχιστον οτο σε δραχμές ισόποσο των δεκαπέντε εκατομμυρίων (15.000.000) Ευρώ (Euro)."

2. Η παράγραφος 4 του ίδιου άρθρου 4α, όπως ισχύει, τροποποιείται ως ακολούθως:

"4. Σε περίπτωση υπαίτιας παράβασης της υποχρέωσης προς γνωστοποίηση π Επιτροπή Ανταγωνισμού επιβάλλει στον καθέναν από τους, κατά την παράγραφο

2 του παρόντος άρθρου, υπόχρεους προς γνωστοποίηση πρόστιμο ύψους τουλάχιστον ενός εκατομμυρίου (1.000.000) δρχ. το οποίο δεν υπερβαίνει το πέντε τοις εκατό (5%) του συνολικού κύκλου εργασιών, όπως αυτός ορίζεται στο όρθρο 4οτ."

3. Η περίπτωση β' της παραγράφου 1 του άρθρου 4β του ν. 703/1977, όπως ισχύει, τροποποιείται ως ακολούθως:

"β) Ο συνολικός κύκλος εργασιών όλων των επιχειρήσεων που συμμετέχουν στη συγκέντρωση, κατά τα οριζόμενα οτο όρθρο 4στ, ανέρχεται, στην εθνική αγορά, τουλάχιστον στο σε δραχμές ισόποσο των εβδομήντα πέντε εκατομμυρίων 175 000.000) Ευρώ (Euro) και δύο τουλάχιστον απο τις συμμετέχουσες επιχειρήσεις πραγματοποιούν, καθεμία χωριστά, συνολικό κύκλο εργασιών άνω του σε δραχμές ισόποσου των επτά εκατομμυρίων (7.000.000) Ευρώ (Euro).'

4. Η παράγραφος 4 του ίδιου άρθρου 4β τροποποιείται ως ακολούθως:

"4. Σε περίπτωση υπαίτιας παράβασης της υποχρέωσης προς γνωστοποίηση η Επιτροπή Ανταγωνισμού επιβάλλει στον καθένα από τους, κατά την παράγραφο

3 του παρόντος άρθρου, υπόχρεους προς γνωστοποίηση πρόστιμο ύψους τουλάχιστον πέντε εκατομμυρίων !5.000.000) δρχ., το οποίο δεν υπερβαίνει το επτά τοις εκατό (7%) του συνολικού κύκλου εργασιών, όπως αυτός ορίζεται οτο άρθρο 4οτ."

5 Στο ίδιο άρθρο 4β προστίθενται παράγραφοι 5 κοι 6 που έχουν ως εξής

'5 Με απόφαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού καθορίζεται το ειδικότερο περιεχόμενο της γνωστοποίη σης και ρυθμίζεται κάθε άλλο σχετικά με αυτή θέμα.

6. Οι υπόχρεοι σε γνωστοποίηση, ομέοως μετά πι γνωστοποίηση, υποχρεούνται να δημοσιεύσουν τη γνω-στοποιούμενη συγκέντρωση σε μία ημερήσια οικονομική εφημερίδα, πανελλαδικής κυκλοφορίας, με έξοδά τους.

Με απόφαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού καθορίζεται το ειδικότερο περιεχόμενο της δημοσίευσης και ρυθμίζεται κάθε άλλο σχειικό με ιιυιή θέμα."

6. Η παρ. 9 του άρθρου 4δ του ν. 703/1977, όπως ισχύει, αναριθμείται σε 10 και προστίθεται πριν απο αυτήν νέα παράγραφος 9 ως εξής.

'9. Σε κατεπείγουσες περιπτώσεις ο Πρόεδρος της Επιτροπής Ανταγωνισμού μπορεί με απόφαση του να ουντεμνει μέχρι και το ήμισυ (15 ημέρες) τις προθεσμίες του άρθρου 4δ παρ.3 και του άρθρου 8 παρ. 14 εδάφιο πρώτο του ν. 703/1977. όπως ιοχύει. καθώς και του άρθρου 6 παρ. 2 της ΥΠ-2914/4 9.1995 απόφασης του Υπουργού Εμπορίου "Κανονισμός της λειτουργίας Επιτροπής Ανταγωνισμού."

7 Το τρίτο εδάφιο της παραγράφου 1 του άρθρου 4ε του ν.703/1977, όπως ισχύει, τροποποιείται ως ακολούθως:

"Σε περίπτωση υπαίτιας παράβασης της απαγόρευσης αυτής η Επιτροπή επιβάλλει στους κατά την παράγραφο 3 του άρθρου 4β υπόχρεους προς γνωστοποίηση πρόστιμο ύψους τουλάχιστον δέκα εκατομμυρίων (10 fXXJ.000) δρχ., το οποίο δεν υπερβαίνει το δεκαπέντε τοις εκατό (15%) του συνολικού κύκλου εργασιών, όπως αυτός ορίζειαι στο άρθρο 4ατ.'

8 Η παράγραφος 2 του άρθρου 4στ του ν. 703/1977, όπως ισχύει, τροποποιείται ως ακολούθως:

"Ο συνολικός κύκλος εργασιών, που αναφέρεται οτα άρθρα 4α, (παράγραφος 1 περίπτωση β και παράγραφος 4), 4β [παρ.1 περίπτωση β και παρ. 4), 4ε (παρ.1 εδάφιο 3 και παρ. 4 εδάφιο 2), περιλαμβάνει τα ποσά που απορρέουν από την πώληση προϊόντων και την παροχή υπηρεσιών από τις εν λόγω επιχειρήσεις, στην εθνική αγορά, κατά τη διάρκεια της τελευταίας οικονομικής χρήσης και αντιστοιχούν οτις συνήθεις δροοτηριότητές τους. αφού αφαιρεθούν οι εκπτώσεις επί των πωλήσεων, καθώς και ο φάρος προστιθέμενης αξίας και άλλοι φάροι που συνδέονται άμεσα με τον κύκλο εργασιών. Στο συνολικό κύκλο εργασιών μίας συμμετέχουσας επιχείρησης δεν περιλαμβάνονται οι συναλλαγές που πραγματοποιούνται μεταξύ των επιχειρήσεων, οι οποίες αναφέρονται στην παρ. 5 του παρόντος άρθρου."

9. Η περίπτωση β' της παραγράφου 4 του άρθρου 4στ του ν. 703/1977, όπως ισχύει, τροποποιείται ως ακολούθως:

β) Για τις ασφαλιστικές επιχειρήσεις το σύνολο των ακαθάριστων ασφαλίστρων, στην εθνική αγορά, το οποίο περιλαμβάνει όλα τα εισπραχθέντα και προς είσπραξη ποσα βάσει των ασφαλιστικών συμβάσεων που έχουν συναφθεί από αυτές ή για λογαριασμό τους, συμπεριλαμβανομένων των ασφάλιστρων που έχουν εκχωρηθεί οε ανιασφαλιστές και μετά την έκπιωοη των φόρων και λοιπών τελών που εισπράττονται βάσει του ποσού των ασφαλίστρων ή του συνολικού μεγέθους του ποοου αυτού."

10. Το τελευταίο εδάφιο της παραγράφου 6 του όρθρου 8 του ν. 703/1977, οπως ισχύει, αντικαθίσταται ως εξής:

"Οι αποδοχές του Προέδρου, ο αριθμός των συνεδριάσεων της Επιτροπής ανταγωνισμού κοι το υψος της κατά συνεδρίαση αποζημίωσης ιιου χορηγείται στα μέλη της Επιτροπής Ανταγωνισμού και στους αναπληρωτές τους, στον εκτελουντα χρέη εισηγητή και στον επικουρουντα αυτόν εισηγητή ή εισηγητές της υπόθεσης, οτο γραμματέα της Επιτροπής Ανταγωνισμού, καθώς και στους αναπληρωτές αυτών, καθορίζονται κατά παρέκκλιση από κάθε άλλη διάταξη με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Ανάπτυξης.

Τα μέλη της Επιτροπής και oj αναπληρωτές τους που διαμένουν εκτός του Νομού Αττικής λαμβάνουν έξοδο κίνησης, που καθορίζονται σύμφωνα με την παρούσα παράγραφο."

11. Στην παράγραφο 12 του άρθρου 8 του ν.703/1977, όπως ισχύει, προστίθεται εδάφιο που έχει ως εξής:

"Τα τμήματα της Επιτροπής Ανταγωνισμού συνεδριάζουν νόμιμα, εφόσον μετέχουν στη συνεδρίαση ο Προεδρεύων ή ο αναπληρωτής τοιι, δυο τουλάχιστον μέλη κοι ο Γραμματέας, αποφασίζουν δε με την πλειοψηφία των παρόντων και σε περίπτωση ισοψηφίας υπερισχύει η ψήφος του Προεδρεύοντος."

12. Η περίπτωση γ' του άρθρου θγ του ν 703/1977. όπως ισχύει, αντικαθίσταται ως εξής:

'γ) εκπροσωπεί την Επιτροπή Ανταγωνισμού οτις Επιτροπές και Ομάδες, συνεδριάσεις και Συνόδους στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Ένωσης, του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης ίΟΟ.Σ.Α.) και άλλων διεθνών οργανισμών, δυνάμενος να εξουσιοδοτεί προς τούτο τον αναπληρωτή tou η μέλος της Ειιιτροπής Ανταγωνισμού ή »ο Διευθυντή ή υπάλληλο της Γραμματείας."

13. Στο όρθρο 8γ του v. 7D3/1977, όπως ισχύει, προστίθενται παράγραφοι 2 και 3, ως εξής:

'2. Τον Πρόεδρο απόντα, κωλυόμενο ή ελλείποντα αναπληρώνει ο νόμιμος αναπληρωτής του

3 Ο Πρόεδρος μπορεί να εξουσιοδοτεί ένον ή περισσότερους από τους Προϊσταμένους της Γραμματείας να υπογράφουν έγγραφο ή να προβαίνουν σε άλλες ενέργειες."

14. Το τρίτο εδάφιο της παραγράφου 2 του άρθρου 8δ του ν. 703/1977, όπως ισχύει, αντικαθιστά τα ι ως εξής:

"Η αύξηση του αριθμού των θέσεων μέχρι το ήμισυ αυτών γίνεται με προεδρικό διάταγμο, "ου εκδίδεται με πρόταση των Υπουργών Εσωτερικών, Δτιμόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης. Οικονομικών και Ανάπτυξης, υστέρα από γνώμη της Επιτροπής Ανταγωνισμού"

15 Η πορόγροψος 3 του άρθρου 8δ του ν.703/1977, όπως ισχύει, αντικαθίσταται ως εξής:

'3. Η πλήρωση των θέσεων γίνεται κατά τις κείμενες διατάξεις και ύστερα από δημόσια ανακοίνωση για υποβολή υποψηφιοτήτων, με διορισμό ή μετάταξη ή απόσπαση από μόνιμους ή με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου υπαλλήλους του Δημοσίου, Ν. Π.Δ Δ. ή άλλων φορέων του δημόσιου τομέα, όπως αυτός ορίζεται στο άρθρο 14 παρ. 1 του ν. 2190/1994, όπως έχει τροποποιηθεί με το άρθρο 1 παρ. 1 του ν. 2527/1997.

Οι μετατάξεις ή αποσπάσεις, μέχρι πι σύσταση του υπηρεσιακού συμβουλίου της Γραμματείος της Επιτροπής Ανταγωνισμού, γίνονται κατά παρέκκλιση των σχετικών διατάξεων της κείμενης νομοθεσίας για τις μετατάξεις ή αποσπάσεις, με κοινή απόφαση των Υπουργών Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης. Ανάπτυξης και του αρμόδιου κατά περίπτωση Υπουργού, μετά γνώμη της Ολομέλειας της Επιτροπής Ανταγωνισμού. Για τη μετάταξη ή απόσπαση δεν απαιτείται γνώμη του υπηρεσιακού συμβουλίου της υπηρεσίας από την οποία μετατάσσεται ή αποσπάται ο υπάλληλος. Για την άρση της απόσπασης απαιτείται γνώμη του Προέδρου της Επιτροπής Ανταγωνισμού. Οι θέσεις του ειδικού επιστημονικού προσωπικού καλύπτονται με συμβάσεις ιδιωτικού δικαίου. Η πλήρωση των θέσεων αυτών γτνετοι με πρόσληιμη, μετάταξη ή απόσπαση κατά τις κείμενες διατάξεις.

Με απόφαση του Υπουργού Ανάπτυξης καθορίζεται ο τρόπος, η διαδικασία και κάθε άλλη λεπτομέρεια για τη δημόσια ανακοίνωση και την υποβολή υποψηφιοτήτων "

16. Η παράγραφος 5 του άρθρου Βδ του ν 703/1997, όπως ισχύει, αντικαθίσταται ως εξής:

"5. Το υπηρεσιακό συμβούλιο των υπαλλήλων της Γραμματείας της Επιτροπής Ανταγωνισμού συγκροτείται με απόφαση του Προέδρου της από δύο (2) μέλη της Επιτροπής που εκλέγονται από την Ολομέλεια, από το Διευθυντή της Γραμματείας και οπό δύο (2) αιρετούς εκπροσώπους των υπαλλήλων με βαθμό τουλάχιστον Γ'. Κατ' εξαίρεση, εάν δεν υπηρετούν υπάλληλοι με τον παραπάνω οριζόμενο βαθμό, για να εκλεγούν ως εκπρόσωποι αυτών, επιτρέπεται, με υπόδειξή τους, η εκπροσώπησή τους κοτά την πρώτη συγκράτηση tcu υιτηρεοιακού συμβουλίου οπό υπαλλήλους άλλων Υπουργείων ή Ν.Π Δ.Δ. που υπηρετούν με απόσπαση στην υπηρεσία αυτή. Κατά τα λοιπά εφαρμόζονται οι ισχύουοες για τα υπηρεσιακά συμβούλια διατάξεις."

17. Στο άρθρο 8δ' του ν. 703/1977, όπως ισχύει, προστίθεται παράγραφος 6 ως εξής.

'6 ϋι υπηρεσίες της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου είναι αρμόδιες για:

ο) Τη συλλογή και παροχή πληροφοριών σχεπκά με την εξέλιξη, διάρθρωση και τις τάσεις της εγχώριας κατανάλωσης, την οργάνωση και δομή της αγοράς προϊόντων και κλάδων, καθώς και τις συνθήκες ανταγωνισμού κάθε κλάδου.

β) Την κατάρτιση πινάκων διακλαδικών κοοτολογιχών σχέσεων και δεικτών,

γ) Την παρακολούθηση και ανάλυση της ασκούμενης εμπορικής πολιτικής και διατύπωση προτάσεων στο πλαίσιο της γενικότερης οικονομικής πολιτικής, όπως αυτή διατυπώνεται από την Κυβέρνηση.

δ) Την παρακολούθηση της συμπεριφοράς των δημόσιων ή κοινής ωφέλειας επιχειρήσεων,

ε) Την παρακολούθηση του βαθμού συγκέντρωσης των επιχειρήσεων κατά κλάδο οικονομικής αρμοδιότητας ή την ύπαρξη τυχόν εναρμονισμένων πρακτικών

στ) Την υποβοήθηση του έργου της επιτροπής οντα-γωνισμού.

ζ) Την παρακολούθηση της εκτέλεσης των αποφάσεων της επιτροπής και των σχετικών υπουργικών και δικαστικών αποφάσεων που εκδίδονται επ' αυτών.

η) Την παραπομπή των ποινικών παραβάσεων της νομοθεσίας ανταγωνισμού στις αρμόδιες εισαγγελικές ορχές.

Με απόφαση του Υπουργού Ανάπτυξης ρυθμίζεται κάθε λεπτομέρεια οχεπκή με την εφαρμογή της παραγράφου αυτής και της συνεργασίας των υπηρεσιών της Γενικής Γραιιματείας Εμπορίου με την Επιτροπή Ανταγωνισμού και τη γραμματεία της."

IB Το πρώτο εδάφιο της παραγράφου 2 του άρθρου 18 του ν. 703/1977, όπως ισχύει, τροποποιείτοι ως εξής:

"2, Με εξαίρεση την περίπτωση του άρθρου 1 παράγραφος 3 και με την επιφύλαξη των διατάξεων της προηγούμενης παραγράφου, τα πάσης φύσεως δικαστήριο δικαιούνται να κρίνουν παρεμπιπτόντως το κύρος των κατά το άρθρο 1 παράγραφος 1 συμφωνιών και αποφάσεων, καθώς και την ύπαρξη απαγορευμένης εναρμονισμένης πρακτικής ή καταχρηστικής εκμετάλλευσης δεσπόζουσας θέσης ή σχέσης οικονομικής εξάρτησης "

19. Το δεύτερο εδάφιο της παραγράφου 1 του άρθρου 25 του ν. 703/1977, όπως ισχύει, τροποποιείται ως εξής'

"Στο έγγραφο πρέπει να αναφέρονται οι διατάξεις του νόμου, οι οποίες θεμελιώνουν το αίτημα, η προθεσμία που τάσσεται για την παροχή των πληροφοριών, η οποία δεν μπορεί νο είναι βραχύτερη των πέντε (6) ημερών για τις πληροφορίες που αφορούν υποθέσεις ασφαλιστικών μέτρων ή αποφάσεις βάσει του άρθρου 4ε παρ. 3 του παρόντος νόμου, των δέκα 00) ημερών γιο τις πληροφορίες που αφορούν υποθέσεις συγκε -•./τρώσεων και ίων είκοσι (20) ημερών για τις λοιπές περιπτώσεις, καθώς και οι κυρώσεις, οι οποίες προβλέπονται στ. περίπτωση μη συμμόρφωσης προς την υποχρέωση παροχής πληροφοριών."

20. Στο τέλος της παραγράφου 1 του άρθρου 3! του ν. 703/1977. όπως ισχύει, προστίθεται εδάφιο ως εξής"Η κατό το άρθρο 9 παράγραφος 4 αίτηση αυτού που έχει υποβάλλει καταγγελία για τη λήψη ασφαλιστικών μέτρων πρέπει με την ποινπ του απαραδέκτου, να συνοδΓ.υετοι από γραμμάτιο καταβολής οτο αρμόδιο δημόσιο ταμείο παραβόλου εκοιό χιλιάδων (ίΟΟ.ΟΟΟ) δραχμών."

21. Στο άρθρο 34 του ν. 703/1977. όπως ισχύει, προστίθεται δεύτερο εδάφιο ως εξής:

"Η επίδοση των υπόλοιπων εγγράφων μπορεί να γίνεται με συστημένη επιστολή,"

22. Στο άρθρο 40 προστίθεται φράση ως εξής: "καθώς και το άρθρο 11 του ν. 1542/1985 !ΦΕΚ 72 Α/264.1985)."

Ο δικαστικός έλεγχος της δράσης των ανεξάρτητων αρχών

ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ & ΘΕΜΕΛΙΩΔΗ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ / ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

Εγκλήματα κατά της ιδιοκτησίας 2η έκδοση- καλλιτεχνικό

ΜΠΙΤΖΙΛΕΚΗΣ Ν.

ΠΟΙΝΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ