logo-print

Άρθρο 8 - Νόμος 2741/1999 - Κρατικές προμήθειες

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΙΣΧΥΟΣ:

28/09/1999

Υπό κωδικοποίηση
Δίκαιο Δημοσίων Συμβάσεων Δ έκδοση

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΕΙΔΙΚΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΔΗΜΟΣΙΕΣ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΡΑΙΚΟΣ

Το δίκαιο της απόδειξης στις διοικητικές διαφορές ουσίας (XXII & 327)

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΉ ΔΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΒΑΡΒΑΡΑ ΜΠΟΥΚΟΥΒΑΛΑ

1 Το πρώτο, δεύτερο, τρίτο κα τέταρτο εδάφιο της παραγράφου 7 του άρθρου 19 του π.δ. 774/1980 "Περί κωδικοποιήσεως εις ενιαον κείμενον των περί Ελεγκτικού Συνεδρίου ισχυουσών διατάξεων κ λπ. "(ΦΕΚ 189 Α ), όπως προστέθηκε με το άρθρο 15 του ν. 2145/1993 (ΦΕΚ 88 Α'), αντικαθίσταται ως ακολούθως:

"Για τις προμήθειες αγαθών του άρθρου 1 του ν. 2286/1995 (ΦΕΚ 19 Α'), η προϋπολογιζόμενη δαπάνη των οποίων υπερβαίνει το ποσό των πεντακοσίων εκατομμυρίων (5uO.000.000 (link is external)) δραχμών, καθώς κα για την εκτέλεση έργων από το Δημόσιο, τα Ν.Π.Δ.Δ. κα τις δημόσιες επιχειρήσεις ή οργανισμούς, η προϋπολογιζόμενη δαπάνη των οποίων υπερβαίνει το ποσό του ενός δισεκατομμυρίου 11.000.000.000) δραχμών, διενεργείται υποχρεωτικά έλεγχος νομιμότητας της οικείας συμβάσεως, πριν από τη σύναψή της, από κλιμάκιο του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Το προηγούμενο εδάφιο ισχύει κα σης συμβάσεις παροχής υπηρεσιών, όταν το προϋπολογιζόμενο οικονομικό αντικεϊμενό του υπερβαίνει το ποσά των πεντακοσίων εκατομμυρίων (500.000.000) δραχμών. Εάν δεν διενεργηθεί ο έλεγχος, η σύμβαση που συνάπτεται είναι άκυρη. Το κλιμάκιο συγκροτείται από έναν Σύμβουλο κα δύο Παρέδρους. Για το σκοπό αυτόν υποβάλλεται σε αυτά από τον αρμόδιο Υπουργό ή φορέα ο φάκελος με όλα τα σχετικά έγγραφα και στοιχεία καθώς κα το σχέδιο της οικείας συμβάσεως Αν ο έλεγχος αποβεί αρνητικός, η ούμβαση δεν συνάπτε τα.

Ο αρμόδιος Υπουργός ή φορέας μπορεί να ζητά τη διενέργεια ελέγχου νομιμότητας κα για επί μέρους Φάσεις της σχετικής διαδικασίας που προηγούνται της σύναψης της ακείας συμβάσεως. Ο έλεγχος του Ελεγκτικού Συνεδρίου ολοκληρώνεται μέσα σε ένα (1) μήνα οπό τη διαβίβαση οε αυτό του σχετικού φακέλου.

Αν εντός δέκα (10) ημερών από την παρέλευση του χρόνου αυτού δεν επανέλθει ο φάκελος στον αρμόδιο Φορέα. Μπορεί να συναφθεί η αντίστοιχη σύμβαση χωρίς Γην εν λόγιο προϋπόθεση."

2 Στο τέ\σς της παραγράφου 1 του όρθρου 2 to'' ν ?3«6. !99Γ. (ΦΕΚ 19 Λ) προοιίθειαι εδάφια ίο οποίο Γ.χει ως ακολούθως

Η παράλειψη εμπρόθεομης παροχής των αναγκαίων στοιχείων ή n παροχή ανακριβών στοιχείων γτα f'lv ένταξη προμήθειας στο Ενιαίο Πρόγραμμα Προμηθειών συνιστά πειθαρχικό αδίκημα των αρμόδιων, γιπ τη συλλογή και την υποβολή των παραπάνω στοιχείων, υπαλλήλων '

3, Το όρθρο 3 του ν. 2286/1995 (ΦΕΚ 19 Α) αντικαθίσταται ως ακολούθως:

' 1 Για τις προμήθειες αγαθών σημαντικής οικονομικής ή τεχνολογικής αξίας των φορέων του δημόσιου τομέα του άρθρου 1 του παρόντος νόμου, αρμόδια είναι η Επιτροπή που συνιστάται κάθε φορά με απόφαση του Υπουργικοί) Συμβουλίου, σύμφωνα με το εδάφιο γ' της παραγράφου 4 του άρθρου 8 του v. 1558/19Β5 (ΦΕΚ 137 Λ).

2. Πρόεδρος της Επιτροπής ορίζεται ο Υπουργός του Υπουργείου που είναι αρμόδιο για τη σύναψη και εκτέλεση της σύμβασης ή για την εποπτεία του φορέα που συνάπτει και εκτελεί τη σύμβαση, αναπληρούμενος -!ΐό Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου αυιού. Στη .πινθεαη της Επιτροπής μετέχει και ένας εκπρόσωπος από κάθε κόμμα που αναγνωρίζεται κατά τον Κανονισμό της Βουλής, καθώς κοι ένας τουλάχιστον Σύμβουλος του Συμβουλίου της Επικρατείας ή Αρεοπαγίτης ή Σύμβουλος ταυ Ελεγκτικού Συνεδρίου που υποδεικνύεται, με τον αναπληρωτή του, από ιον Πρόεδρο του.

Τα κόμματα ορίζουν τους εκπροσώπους τους. με τους αναπληρωτές τους, μέαα σε είκοσι (20) ημέρες σπο την ημέρα που θα κοινοποιηθεί σε αυτά σχετικό έγγραφο του Γενικού Γραμματέα του Υπουργικού Συμβουλίου. Σε περίπτωση που τα κόμματα δεν ορίσουν εκπροσώπους μέσο στην προθεσμία αυτήν, σι αντίστοιχες θέσεις καλύπτονται από Συμβούλους του Ελεγκτικού Συνεδρίου υποδεικνυόμενους από τον Πρόεδρο του,

3. Η επιλογή των προμηθειών που υπάγονται στην αρμοδιότητα της Επιτροπής του παρόντος άρθρου γίνεται με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Ανάπτυξης, που εκδίδεται υστέρα από γνώμη της Επιτροπής Πολιτικής και Προγρπιηιοτιςμού Προμηθειών (ΕΠΠ.Π)

4. Η Επιτροπή αποφασίζει για το είδος της διαδικασίας που θα τηρηθεί, για το φορέα διενέργειας των διαδικασιών της προμήθειας και για την κατακύρωση, ανάθεση ή ματαίωση της προμήθειας Οι αποφάσεις της Επιτροπής λαμβάνονται με απόλυτη πλειοι|ιηφΐα ίου όλου αριθμού των μελών της Στην Επιτροπή εισηγούνται για όλα τα θέματα των αρμοδιοτήτων της εκπρόσωποι των Υπουργείων Εθνικής Οκονομίας κοι Ανάπτυξης, συνεπικουρούμενοι κάθε ψορά από εκπροσώπους του φορέα για τον οποίο προορίζεται η συγκεκριμένη προ-ΐιήθεια. Ο πρόεδρος της Επιτροπής μπορεί να ορίζει ειδικό εισηγητή ή εισηγητές, εφόσον αυτό απαιτείται από τη φύση του συζητούμενου θέματος. Οι εισηγητές συμμετέχουν στην Επιτροπή χωρίς δικαίωμα ψήφου.

5. Στα μέλη της Επιτροπής, με εξαίρεση Υπουργούς κα Γενικούς Γραμμστείς, χορηγείται αποζημίωση, το ύψος της οποίας καθορίζετα με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Ανάπτυξης.

6. Επιτροπές που έχουν συσταθεί πριν από την έκδοση του παρόντος και έχουν επιληφθεί συγκεκριμένων προμηθειών εξακολουθούν να ασκούν το έργο τους μέχρι την ολοκλήρωση του.

7. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Εθνικής Οικονομίας και Ανάπτυξης ρυθμίζεται κάθε λεπτομέρεια αναγκαία για την εφαρμογή των διατάξεων του άρθρου αυτού."

4, Στο τέλος του άρθρου 4 του ν. 2286/1995 προ-στιθετα παράγραφος ως εξής:

"Με απόφαση του Υπουργού Ανάπτυξης ορίζονται τα σχετικό με την υποβολή στη Γενική Διεύθυνση των Κρατικών Προμηθειών, από οποιονδήποτε φορέα του ευρύτερου δημόσιου τομέα (ανεξάρτητα από την υπαγωγή του ή μη στις διατάξεις του ν, 2286/1995). πριν από την έκδοση διακήρυξης προμήθειας οποιουδήποτε αγαθού, σταχείων και βεβαώοεων από τις οποίες να προκύπτει ότι οι προδιαγραφές που τίθενται διασφαλίζουν τη λειτουργία του υγιούς ανταγωνισμού.

Ειδικότερο από τα παραπάνω πρέπει να προκύπτει όπ οι προδιαγραφές είναι σαφείς, ότι δεν αφορούν προϊόντα ορισμένης κατασκευής ή προέλευσης ή ιδιαίτερης μεθόδου επεξεργασίας, που έχουν ως αποτέλεσμα να ευνοούνται ορισμένες επιχειρήσεις ή προϊόντα. Στα παραπάνω σταχεία πρέπει να αναφέρονται επίσης ευρωπαϊκά ή άλλα διεθνή πρότυπα, τεχνικές εγκρίσεις και κοινές τεχνικές προδιαγραφές που τυχόν υπάρχουν για το υπό προμήθεια είδος. Με την ίδια απόφαση καθορίζονται οι περιπτώσεις προμηθειών για τις οποίες σπατείται ειδική απολόγηση, ιδίως όταν ο ορισμός ειδικών τεχνικών προδιαγραφών, κατά παρέκκλιση των παραπάνω αναφερόμενων προϋποθέσεων, σχετίζεται με ιη φύση του υπό προμήθεια προϊόντος, καθώς και όταν ο αριθμός των προμηθευτών που διεθνώς μπορούν να ανταποκριθούν στις προδιαγραφές που ορίζονται είναι μικρός. Τέλος με την ίδια απόφαση ορίζοντα οι συνέπειες της μη υποβολής όλων των παραπάνω στοιχείων."

5, α) Οι παράγραφα 1 και 2 του άρθρου 6 του ν.2286/ 1995 (ΦΕΚ 19 Α) αντικαθίσταται ως ακολούθως:

Ί Στο Υπουργείο Ανάπτυξης συνιστάται Επιτροπή Πολιτικής κοι Προγραμματισμού Προμηθειών (Ε.Π.Π.Π ), με γραμματεία προς εξυπηρέτηοή της. Το μέλη της Επιτροπής ορίζονται με απόφαση του Υπουργού Ανάπτυξης. Με απόφαση του Ιδιου Υπουργού εγκρίνεται ο κανονισμός λειτουργίας της.

Οι αρμοδιότητες της Ε.Π.Π.Π. συνίστοντα σε παροχή γνώμης σε κάθε θέμα που αναφέρεται ή προκύπτει από τις διατάξεις του παρόντος νόμου.

?.. Η Ε Π.Π.Π συγκροτείται από:

α) το Γενικό Γραμματέα Εμπορίου του Υπουργείου Ανάπτυξης, ως Πρόεδρο, αναπληρούμενο από το Γενικό Διευθυντή Κρατικών Προμηθειών.

β) ένα (1) Διευθυντή του Υποκργοσυ Εθνικής Οικονομίας αναπληρούμενο απο Τμημαιαρχη βαθμού Λ.

γ) ένα (1) Διευθυντή του Υπουργείου Οικονομικών αναπληρούμενο από Τμηματάρχη Βαθμού Α.

δ) τρεις ί3) Διευθυντές του Υπουργείου Ανάπτυξης, που υπηρετούν αντίστοιχα σης Γενικές Γραμματείες Εμπορίου, Βιομηχανίας κα Ερευνας και Τεχνολογίας, αναπληρούμενους από Τμηματάρχες βαθμού Α. που υπηρετούν στις οντίσταχες Γενικές Γραμματείες.

ε) ένα (1) Διευθυντή της Τράπεζας της Ελλάδος αναπληρούμενο από το νόμιμο αναπληρωτή του.

στ) έναν (1) εκπρόσωπο οπό κάθε κόμμα που αναγνωρίζεται κατά τον Κανονισμό της Βουλής.

ζ) από έναν (1) εκπρόσωπο της Κεντρικής Ενωσης Δήμων κα Κανοτήτων (Κ.Ε.Δ Κ.Ε.) κα της Ένωσης Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων Ελλάδας (ΕΝ.Α.Ε.),

η) έναν (1) εκπρόσωπο του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών (Σ.Ε.Β ),

θ) έναν (1) εκπρόσωπο της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελμαπών κοι Βιοτεχνών Ελλάδος (Γ.Σ.Ε.Β Ε.).

ι) έναν (1) Εκπρόσωπο της Γενικής Συνομοσπονδίας Εργατών Ελλάδος (Γ.Σ.Ε.Ε.),

ια) έναν (1) εκπρόσωπο της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου (Ε.Σ.Ε.Ε.),

ιβ) από έναν 11) εκπρόσωπο ίων Εμπορικών και Βιομηχανικών Επιμελητηρίων Αθηνών. Πειραιώς και Θεσσαλονίκης,

ιγ) έναν (1) εκπρόσωπο του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (Τ.Ε.Ε.) και

ιδ) έναν (1) εκπρόσωπο της Πανελλήνιος Συνομοσπονδίας Ενώσεων Γεωργικών Συνεταιρισμών (ΠΑ.Σ.Ε ΓΕ.Σ }

Το μέλη της Επιτροπής ορίζονται, με ισάριθμους αναπληρωτές, από τους αρμόδιους φορείς.

Ως εισηγητής χωρίς ψήφο στην Επιτροπή συμμετέχει ο Προϊστάμενος του αρμόδιου Τμήματος του Υπουργείου Ανάπτυξης, επικουρούμενος στο έργο του από τον υπάλληλο που ασχολείται με το θέμα.

Παράλληλα μπορεί να ορίζονται κατά περίπτωση από τον Πρόεδρο, ως εισηγητές, εκπρόσωποι του φορέα που αφορά το συζητούμενο θέμα.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής σε όλως εξαιρετικές περιπτώσεις και εφόσον από τη φύση του προς συζήτηση θέματος απαιτούνται εξειδικευμένες γνώσεις, αναθέτει την εισήγηση του συγκεκριμένου θέματος και σε τρίτο που δεν έχει αχέαη με τους φορείς που εκπροσωπούν™ στην Επιτροπή.

Γραμματείς ορίζονται δύο υπάλληλοι του Υπουργείου Ανάπτυξης."

0) Στο όρθρο 6 του ν. 2286/1995 (ΦΕΚ 19 Α) προστίθεται παράγραφος 6. η οποία έχει ως ακολούθως:

'6. Η Ε.Π.Π Π. εισηγείται στον αρμόδιο για τη σύναψη και εκτέλεση της σύμβασης προμήθειας Υπουργό ή οτον εποπτεύοντα το φορέα που συνάιιιει κοι εκτελεί τη σύμβαση προμήθειας Υπουργό τη διενέργειο δειγματοληπτικών και άλλων ελέγχων παραλαβής με συγκεκριμένο αντικείμενο ως προς την ποσότητα και τα χαρακτηριστικά των προμηθευθέντων αγαθών, έλεγχο αποθεμάτων ή έρευνα άλλων θεμάτων που αχετίζανιαι με τις προμήθειες*

6. α) Στο τέλος του άρθρου 5 του ν. 301/1976 (ΦΕΚ 91 Α) προστίθεται περίπτωοη ι', που έχει ως εξής:

Ί."Τεύχος Διακηρύξεων Λημουίων Συμβάσεων": Στο τεύχος αυτό καταχωρούνται όλες οι προκηρύξεις διαγωνισμών προμηθειών του δημόσιου τομέα του άρθρου 1 του ν. 2286/1995 (ΦΕΚ 19 Α) και διαγωνισμών δημοσίων έργων του όρθρου 2 του ν. 1418/1984 (ΦΕΚ 23 Α'), όπως ισχύει."

β) Απο τη δημοσίευση του παρόντος και εφεξής δημοσιεύεται υποχρεωτικά, με μέριμνα του φορέα που διενεργεί το διαγωνισμό, περίληψη των ουσιωδών στοιχείων της προκήρυξης των διαγωνισμών των προμηθειών του δημόσιου τομέα του άρθρου 1 του ν. 2286/ 1995 (ΦΕΚ 19 Α) και των διογωνιομών δημόσιων έργων του άρθρου 2 του ν. 1418/1984 (ΦΕΚ 23 Α'), όπως ισχύει, στο "Τεύχος Διακηρύξεων Δημοσίων Συμβάσεων" της Εφημερίδας της Κυβερνήσεως. Το τεύχος αυτό εκδίδεται τακτικώς εβδομαδιαίως.

γ) Στο εδάφιο α της παραγράφου 1 και στο εδάφιο α' της παραγράφου 2 του άρθρου 10 του π.δ. 394/1996 (ΦΕΚ 266 Α) "Κανονισμός Προμηθειών Δημοσίου (Κ Π.Δ.)", οι λέξεις από την ημερομηνία δημοσίευσης ατον ελληνικό τύπο" αντικαθίστανται με τις λέξεις "από την ημερομηνία δημοσίευσης στο Τεύχος Διακηρύξεων Δημοσίων Συμβάσεων της Εφημερίδας της Κυβερνήσεως και στον ελληνικό τύπο". Στην περίπτωση διαφορετικών ημεροιιηνιών λαμβάνεται υπόψη η τελευταία δημοσίευση.

δ) Η πρώτη πρόταση της παραγράφου 5 του όρθρου 4 του π.δ. 609/1985 "Κατασκευή δημοσίων έργων" αντικαθίσταται ως ακολούθως:

"Περίληψη της διακήρυξης για τη διενέργεια ανοικτής δημοπρασίας δημοσιεύεται τουλάχιστον δεκαπέντε (15) ημέρες πριν οπό τη διεξαγωγή της στο Τεύχος Διακηρύξεων Δημοσίων Συμβάσεων της Εφημερίδος της Κυβερνήσεως και σε δυο τουλάχιστον ημερήσιες εφημερίδες."

7. α) Στη διάταξη της παραγράφου 1 του άρθρου 24 του ν 2429/1996 (ΦΕΚ 155 Α') προστίθενται περιπτώσεις ιη', ιθ και κ' ως εξής.

Ίη) Οι Πρόεδροι, διευθύνοντες σύμβουλοι, οι εντεταλμένοι σύμβουλοι και γενικοί διευθυντές των αναφερόμενων στις περιπτώσεις ε' και οτ' της παρ.1 του άρθρου 14 του ν 2190/1994 (ΦΕΚ 280 Α ) νομικών προσώπων ιδιωτικού δικαίου, ανεξάρτητα οπό το αν υπάγονται ή όχι οτις διατάξεις του ν. 2286/1995.

ιθ) Οι Προϊστάμενοι Γενικής Διεύθυνσης, Διευθύνσεων και Τμημάτων της Γενικής Διεύθυνσης Κρατικών Προμηθειών, καθώς και οι κατέχοντες αντίστοιχες θέσεις οτο Δημόσιο, στα νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου και στα νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου της προηγούμενης περίπτωσης ιη' της παρούσας παραγράφου, εφόσον κατά το νόμο ή τον οργανισμό του οικείου Υπουργείου ή του νομικού προσώπου έχουν αρμοδιότητες σχετικές με την ανάθεση κρατικών προμηθειών.

κ) Τα μέλη των Επίτροπων που συμμετέχουν ατις διαδικασίες των κρατικών προμηθειών."

β) Όσοι ανήκουν στις παραπάνω κατηγορίες προσώπων, στα οποία επιβάλλεται η υποχρέωση υποβολής δήλωσης για πρώτη φορά με τον παρόντα νόμο. υποβάλλουν τη σχετική δήλωσή τους μέσα σε εξήντο (60) ημέρες από τη δημοσίευση του νόμου αυτού ή από την ανάληψη καθηκόντων στις. κατά την προηγούμενη περίπτωση υπό στοιχείο α', θέσεις.

γ) Ο Υπουργός Ανάπτυξης, ο Γενικός Γραμματέας Εμπορίου tou Υπουργείου Ανάπτυξης, οι Γενικοί Γραμματείς Περιφέρειας, οι Νομάρχες, οι Δήμαρχοι και τα ανώτατα μονομελή όργανα διοίκησης των νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου και των νομικών προσώπων ιδιωτικού δικαίου της υπό στοιχείο ιη' περιπτώσεως της παραγράφου 1 του άρθρου 24 του ν.2429/1996, όπως τροποποιήθηκε με την προηγούμενη περίπτωση υπό στοιχείο α της παρούσας παραγράφου, διαβιβάζουν το μήνα Φεβρουάριο κάθε έτους στον Αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου κατάλογο των προσώπων που υποχρεούνται να υποβάλουν για έλεγχο δήλωση της περιουσιακής τους κατάστασης. Κατά την πρώτη εφαρμογή του παρόντος ο κατάλογος αυτός διαβιβάζεται εντός προθε-σ|ΐίας τριών (3) μηνών απο τη δημοσίευση του παρόντος νόμου.

δ) Για το λοιπά θέματα εφαρμόζονται οι διατάξεις των παραγράφων 2 ηολ 5 του άρθρου 24 και των όρθρων 25 έως και 29 του ν. 2429/1996

Β. α) Η περίπτωση ι της παραγράφου 5 του άρθρου I του ν. 2286/1995 αντικαθίσταται ως εξής:

Ί. Οι Οργανισμοί Κοινωνικής Ασφάλισης, εκτός αυτών που υπάγονται οτην αρμοδιότητα του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων. Στις συγκροτούμενες από τους παραπάνω οργανισμούς κοινωνικής ασφάλισης πενταμελείς Επιτροπές του όρθρου 38 ίου π.δ. 394/1996 (ΦΕΚ 266 Α'). αντί του εκπροσώπου της εποπτεύουσας δημόσιας αρχής μπορεί να συμμετέχει υπάλληλος με οποιαδήποτε σχέση εργασίας του φορέα ιιου διενεργεί την προμήθεια ή άλλου φορέα του Δημοσίου."

β) Στο άρθρο 1 του ν.2286. 1995 (ΦΕΚ 19 Α') προστίθεται παράγραφος 7 ως εξής:

"7. Στην αρμοδιότητα του Γενικού Γραμματέα Περιφέρειας υπάγεται η ανάδειξη προμηθευτών οε πετρελαιοειδή για τις ανάγκες του Δημοσίου, δυναμένου να αναθέτει στους επί μέρους φορείς την εκτέλεση των προμηθειών αυτών. Η διενέργεια των διαγωνισμών αυτών θα γίνεται με ανάλογη εφαρμογή των διατάξεων της παραγράφου 6 του άρθρου 13 του ν. 2503/1997."

Διοικητική Δικονομία - Συλλογή Διατάξεων

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΔΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΤΑΚΤΙΚΑ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΑ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ

Οι πρόσφατες τροποποιήσεις στον Ποινικό Κώδικας και στον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας
send