logo-print

Άρθρο 24 - Νόμος 2741/1999

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΙΣΧΥΟΣ:

28/09/1999

Υπό κωδικοποίηση
Αστικές και Νέες Εμπορικές Μισθώσεις Δ

ΚΑΤΡΑΣ Ι.

ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΔΙΚΑΙΟ ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ ΣΥΜΒΑΣΕΩΝ ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΕΝΟΧΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

Πολυκώδικας Μάρτιος 2024 No 5

1. Η παράγραφος 16 του όρθρου 2 του ν.2598/1998 "Οργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων - Αθήνα 2004' (ΦΕΚ 66 Α'). όπως αντικαταστάθηκε με το άρθρο 6 παρ. 1 του ν.2730/1999 "Σχεδιασμός, ολοκληρωμένη ανάπτυξη και εκτέλεση Ολυμπιακών "Εργων κα άλλες διατάξεις" (ΦΕΚ 130 Α') αντικαθίσταται ως εξής:

'α) Επιτρέπεται η αναγκαστική απαλλοτρίωση ακινήτων ή η σύσταση επ' αυτών εμπραγμάτων αΊκαώμάτων για την εκτέλεση έργων κα εγκαταστάσεων που εξυπηρετούν την τέλεση των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 αμέσως, όπως κέντρο κωπηλασίας - κονιάκ, αθλητικά κέντρα κα εγκαταστάσεις, κέντρα ραδιοτηλεόρασης κλπ ή εμμέσως, όπως είναι ιδίως η διάνοιξη, διαπλάτυνση, βελτίωση οδών και κυκλοφοριακών κόμβων εντός ή εκτός ρυμοτομικού σχεδίου, η απόκτηση χώρων υτιοοτήριξης αθλητικών κέντρων ή εγκαταστάσεων και συμιΛηρωμοτικών απών. Οι ΟΓτσλλοτρώοεις οπές κηρύσσονται με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομκών. Πολιτισμού κα Περιβάλλοντος, Χωροταξίος και Δημόσιων Έργων υπέρ της ανώνυμης εταιρίας "Οργανωτική Επιτροπή Ολυμπιακών Αγώνων - Αθήνα 2004 Α.Ε." ή του Ελληνχού Δημοσίου ή νομκών προσώπων δημοσίου ή ιδιωτικού δικαίου ή φυσικών προσώπων κα με δαπάνη του υπέρ ου η απαλλοτρίωση ή άλλου προσώπου που ορίζεται με την πράξη κήρυξής της.

β) Για την κατασκευή του "Ολυμπιακού Χωριού" επ-τρέπετα η οναγκαατική απαλλοτρκοση ακινήτων στη θέση Λεκάνες της κτηματικής περιοχής του Δήμου Αχαρνών Ν.Λτπκής, υπέρ χα με δαπάνη του Οργανισμού Εργατικής ΚατακΙος (Ο.Ε.Κ.). Η σνανκασπκή αυτή απαλλοτρίωση μπορεί να κηρυχθεί και υπέρ νομκού προσώπου που θα συσταθεί απά τον Ο.Ε.Κ. ή οτο οποίο θα μετέχει ο Ο.Ε.Κ. μετά από σύμφωνη γνώμη του Δ.Σ. της Οργανωτκής Επιτροπής Ολυμπιακών Αγώνων- Αθήνα 2004 Α.Ε.. Η απαλλοτρίωση αυτή κηρύσσεται με κοινή απόφαση των παραπάνω Υπουργών κα του Υπουργού Εργασίας κα Κοινωνικών Ασφαλίσεων, ύστερα από πρόταση του Δ.Σ, της Οργανωτικής Επιτροπής Ολυμπιακών Αγώνων - Αθήνα 2004 Α.Ε.. Τα κτίσματα που θα κατασκευασθούν θα χρησιμοποιηθούν, μετα-σκευαζόμενα κατά το πρόγραμμα του Ο.Ε.Κ.. για κατοικίες και τις συμπληρωματικές τους χρήσεις (σχολεία, εκκλησίες κ.λπ.) στη μεταολυμπιακή περίοδο, έκτος από τη Διεθνή Ζώνη, που μπορεί να μετασκευασθεί κα να διατεθεί σύμφωνα με την παρ. 3 του άρθρου 6 του ν. 2730/1999. Οποιαδήποτε μετασκευή των κτημάτων του Ολυμπιακού Χωριού από τον Ο.Ε-Κ. ή από τρίτους γίνεται σύμφωνα με τις χρήσεις γης ,κα τους λοιπούς γενικούς και ειδικούς όρους κα περί ορισμούς που καθορίζονται με την πολεοδομική μελέτη που προβλέπεται οτο άρθρο 4. Η Οργανωτική Επιτροπή των Ολυμπιακών Αγώνων - Αθήνα 2004-Α.Ε. παρακολουθεί κα έχει την εποπτεία τήρησης των προδιαγραφών κα του χρόνοδιαγράμματος του έργου "Ολυμπιακό Χωριό", που σχετίζεται με τη διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων, σύμφωνα με τις ανειλημμένες υποχρεώσεις της έναντι της Δ.Ο Ε. και κατά τους όρους της σύμβασης που θα υπογραφεί μεταξύ "Αθήνας 2004" και Ο.Ε.Κ..

γ) Για την κατασκευή του Ιπποδρόμου, του Ολυμπιακού Ιπτικσύ Κέντρου και των βοηθητικών τους εγκαταστάσεων επιτρέπεται η αναγκαστική απαλλοτρίωση ακινήτων στην τοποθεσία Πούσι - Μπάρτζη - Μερέντα οτο Μαρκόπουλο Μεσογαΐας υπέρ του Οργανισμού Διεξαγωγής Ιπποδρομιών Ελλάδος ίΟ.Δ.Ι.Ε.) Α.Ε. Η εκτέλεση του έργου και η χρήση των εγκαταστάσεων κατά την προολυμπιακή, ολυμπιακή και μεταολυμπιακή περίοδο, κατά το άρθρα 2 παρ. 1 του ν. 2730/1999, θα γίνει κατά τους ειδικότερους όρους της σύμβασης που θα υπογραφεί μεταξύ του Οργανισμού αυτού και της Οργανωτικής Επιτροπής Ολυμπιακών Αγώνων - Αθήνα 2004 Α.Ε.. Ο υπόχρεος για την καταβολή της δαπάνης της απαλλοτρίωοης θα οριοτεί με την πράξη κήρυξης της αναγκαστικής απαλλοτρίωσης. Τυχόν υπάρχουσες εντός του χώρου του Ιπποδρόμου και του Ιππικού Κέντρου ιδιωτικές δασικές εκτάσεις απαλλοτριώνονται υπέρ του Ελληνικού Δημοσίου, με την ίδια πράξη, χωρίς μεταβολή της χρήσης τους. Στην περίπτωση ύπαρξης δασικών εκτάσεων η απαλλοτρίωση κηρύσσεται με κοινή απόφαση των παραπάνω Υπουργών και του Υπουργού Γεωργίας, ύστερα από πρόταση του Δ.Σ. της Ο Ε.Ο.Α., χωρίς να απαιτείται προηγουμένως η τήρηση της διαδικασίας χαρακτηρισμού εκτάσεων του άρθρου 14 του ν. 998/1979 ή η τήρηση οποιασδήποτε άλλης διαδικασίας. Κατ" εξαίρεση επιτρέπεται η μεταβολή χρήσης μικρού τμήματος ιδιωπκής δασκής έκτασης, μετά από απόφαση του Υπουργού Γεωργίας, για την αντιμετώπιση μείζονος σημασίας δημοσίου συμφέροντος (π χ, για διαπλάτυνση ή βελτίωση ή διάνοιξη μικρού τμήματος οδού). Το Υπουργείο Γεωργίας υποχρεούται να απαντήσει οε ένα (1) μήνα από την υποβολή αίτησης σχεπκής με τη μεταβολή της χρήσεως. Η παρέλευση της προθεσμίας του μήνα άπρακτης θεωρείται ως έγκριση. Η Οργανωτική Επιτροπή Ολυμπιακών Αγώνων - Αθήνα 2004 Α.Ε. παρακολουθεί και έχει την εποπτεία τήρησης των προδιαγραφών και του χρονοδιαγράμματος του Ολυμπιακού Έργου Ιππόδρομος - Ιππικό Κέντρα, που σχετίζεται με τη διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων, σύμφωνα με τις ανειλημμένες υποχρεώσεις της ένονπ της Δ.Ο.Ε. και κατά τους όρους της σύμβασης που θα υπογραφεί μεταξύ Αθήνας 2004 και Ο Δ.Ι Ε

Το όρθρο 2 παρ. 2 εδάφιο α του αν. 598/1968 και το άρθρο 2 παρ. 1 εδάφιο α' αριθμός 1 του προεδρικού διατάγματος 56/1999 αντικαθίστανται ως εξής:

"Να κατασκευάσει και να εκμεταλλεύεται νέο σύγχρονο Ιππόδρομο και Ολυμπιακό Ιππκό Κέντρο στο Μαρκόπουλο Αττικής, τις βοηθητικές και λοιπές εγκαταστάσεις τους κα έργα αναγκαία για τη λειτουργία δραστηριοτήτων αθλητικών, πολιτιστικών, τουριστικών κα συνεδριακών, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στο άρθρο 2 παρ. 1Υ του ν. 2730/1999".

δ) Οι απαλλοτριώσεις Ολυμπιακών Έργων που κηρύσσονται κατά τις προηγούμενες περιπτώσεις α', β" και γ' εξυπηρετούν σκοπούς δημόσιας ωφέλειας, θεωρούνται κατεπείγουσες και μείζονος σημασίας και μπορεί να εφαρμόζονται οι διατάξεις του άρθρου 2 παρ. 2 του ν.δ 797/1975."

2. Το πρώτο εδάφιο της παρ. 5 του άρθρου 6 του ν. 2730/1999 αντικαθίσταται ως εξής:

"Η κήρυξη και η διαδικασία συντέλεσης αναγκαστικών απαλλοτριώσεων, εντός ή εκτός ρυμοτομικού σχεδίου, που αμέσως ή εμμέσως διευκολύνουν την τέλεση της Ολυμπιάδας 2004, για τη δημιουργία κοινόχρηστων χωρών κα ειδικώς για «ανοίξεις, αευρυνσεις. βελτιώσεις οδών ενεργείτα κατά την παρ. 16 του άρθρου 2 του ν. 2598/1998, όπως τροποποιήθηκε και ισχύει, και τις διατάξεις των άρθρων 6, 7, 8. 9, 10 και 13 του ν. 2730/1999. αναλόγως εφαρμοζομένων, μη εφαρμοζο-μένης της ισχύουσας πολεοδομκής νομοθεσίας και ειδικώς των άρθρων 3 παρ. 2 και 70 παρ. 1 του ν.δ. 1923. όπως ισχύουν. Για την κήρυξη των ρυμοτομικών απαλλοτριώσεων της παρούσας παραγράφου ζητείται η γνώμη των οικείων Δήμων ή Κοινοτήτων. Αν παρέλθει άπρακτη προθεσμία ενός (1) μηνός οπό την περιέλευοη του σχετικού ερωτήματος στον οικείο Δήμο ή Κοινότητα, η πράξη κήρυξης της απαλλοτρίωοης εκδίδεται και χωρίς τη γνώμη τους. Τα παραπάνω έργα ορίζονται κατά τη διαδικασία της παρ 5 του άρθρου 5 του ν. 2730/1998. Οι διατάξεις της περιβαλλοντικής νομοθεσίας, όπου απατείται, εφαρμόζονται. Η επίσπευση της διαδικασίας συντέλεσης των παραπάνω απαλλοτριώσεων γινετα από τα πρόσωπο του άρθρου 6 παρ. 1 του ν. 2730/1999 και κάθε άλλον που έχει έννομο συμφέρον. Οι ουσιαστικές κα οιαδκαστκές διατάξεις, για τις υποχρεώσεις των ΓΜροδίων, του διατάγματος της 177.-16.8.1923, του άρθρου 6 παρ. 1. 2 του ν. 5269/1931. του β.δ, 7-13.5.1936 κα τσυ άρθρου 5 του ν. 653/1977, όπως τροποποιήθηκαν κα ισχύουν, εφαρμόζονται αναλόγως, εφόσον δεν αντίκεινται στις διατάξεις too παρόντος, καλουμένων στη δίκη της αποζημίωσης των υπόχρεων κα δικαιούχων."

3. α) Το πρώτο εδάφιο της παρ. 14 ταυ άρθρου 2 του ν. 2598/1998 αντικαθίσταται ως εξής:

"Με κανονισμούς που καταρτίζονται από το Δ.Σ. της εταιρείας με πρόταση του Διευθύνοντος Συμβούλου εγκρίνονται από το Υπουργικό Συμβούλιο, δημοσιεύονται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως κα γνωστοποιούνται στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, ρυθμίζονται οι προϋποθέσεις κα η διαδικασία για: α) την ανάθεση εκπόνησης μελετών κα παροχής υπηρεσιών, β) τη διενέργεια προμηθειών και γ) την ανάθεση της εκτέλεσης των έργων, καθώς κα για τη σύναψη, εκτέλεση και λύση των σχετικών με τις παραπάνω περιπτώσεις α'. β' κα γ' συμβάσεων. Με τους κανονισμούς αυτούς επιτρέπεται να ρυθμίζοντα τα παραπάνω θέματα κατά παρέκκλιση απά κάθε διάταξη νόμου ή κανονιστικής πράξης, εκτός από τους σχετικούς κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης."

β) Στο τελευταίο εδάφιο της ίδιας παραγράφου 14 το άρθρο 2 του ν 2598/1998. οι εντός παρενθέσεως λέξεις "(μελετών, έργων ή προμηθειών)" αντικαθίστανται ως εξής: "(υπηρεσιών, μελετών, έργων ή προμηθειών)".

Ερμηνεία Υπαλληλικού Κώδικα - Κατ

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΥΠΑΛΛΗΛΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΑΝΔΡΟΝΟΠΟΥΛΟΣ
ΜΑΡΙΑ ΑΝΔΡΟΝΟΠΟΥΛΟΥ
 

Αστικές και Νέες Εμπορικές Μισθώσεις Δ

ΚΑΤΡΑΣ Ι.

ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΔΙΚΑΙΟ ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ ΣΥΜΒΑΣΕΩΝ ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΕΝΟΧΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

send