logo-print

Άρθρο 23 - Νόμος 2741/1999

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΙΣΧΥΟΣ:

28/09/1999

Υπό κωδικοποίηση
Το προσύμφωνο στο κτηματολογικό δίκαιο - Βιβλιοθήκη Δικαίου Κτηματολογίου Νο 23
Η Διαμεσολάβηση

1. α. Το Επιστημονικό και Τεχνολογικό Πάρκο (Ε.Τ.Π.) είναι μία περιοχή ή δίκτυο περιοχών διαμορφωμένων έτσι ώστε να φιλοξενούν:

ί) επιχειρήσεις ή κοινοπραξίες ή συνεργασίες ή δίκτυα επιχειρήσεων οποιασδήποτε νομικής μορφής ή οργανισμούς με ερευνητικές ή και με αναπτυξιακές δραστηριότητες,

ϋ) επιχειρήσεις σύγχρονης τεχνολογίας που ασχολούνται και με τις εμπορικές εφαρμογές της.

ϋί) επιχειρήσεις πώλησης και συντήρησης (τεχνικής εξυπηρέτησης), προϊόντων, οι οποίες βρίσκουν ευνοϊκές συνθήκες εργασίας είτε λόγω γειτνίασης με Α Ε.Ι ή Ερευνηπκό Ιδρυμα ή Ινστιτούτο και γενικότερα με οργανισμούς παραγωγής και μεταφοράς τεχνογνωσίας.

ιν) επιχειρήσας, μεμονωμένες ή συνεργαζόμενες ύπό διάφορες μορφές που παρέχουν ή και αναπτύσουν υπηρεσίες και προϊόντα σύγχρονης τεχνολογίας ή καινοτομικού χαρακτήρα,

ν) επιχειρήσεις παροχής χρηματοοικονομικών υπηρεσιών.

vi) χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς β. Κύριοι στόχοι τσυ Ε Τ.Π είναι

ι) π- &ιασύν&£ση του παραγωγικού ηαι κοινωνικού χώρου με τον ερευνηπκό και τεχνολογικά ιστό.

ίί) η ολοκλήρωση καινοτομικών ιδεών, προϊόντων, υπηρεσιών, διαδικασιών, καθώς και η αξιοποίηση των αποτελεσμάτων της επιστημονικής και τεχνολογικής έρευνας,

iti) η προώθηση και η οικονομική ολοκλήρωση καινοτόμων επενδυτικών και επιχειρηματικών σχεδίων εκμετάλλευσης,

ιν) η ανάπτυξη ανανέωση και διεύρυνση του φάσμοτος των προϊόντων και των υπηρεσιών, καθώς και των μεθόδων παραγωγής, εφοδιασμού και διανομής με προτεραιότητα στο πεδίο της έρευνας και τεχνολογίας.

ν) η εισαγωγή νέων μεθόδων οργάνωσης και διαχείρισης των επιχειρήσεων,

vi) η απόκτηση νέων γνώσεων κάι η διάδοση τους είτε αμέσως είτε δια της παροχής πάσης φύσεως επιστημονικών, τεχνολογικών, συμβουλευτικών υπηρεσιών, καθώς και η κατάρτιση προσωπικού επιχειρήσεων ή κάθε ενδιαφερόμενου φυσικού ή νομικού προσώπου, vii) η προσέλκυση και εγκατάσταση επιχειρήσεων με οποιαδήποτε νομική μορφή, που ασχολούνται με τεχνολογίες που άπτονται των ενδιαφερόντων του πάρκου.

γ i) Το Ε.Τ.Π. έχει τη μορφή ανωνύμου εταιρείας που διέπεται από τις περί ανωνύμων εταιρειών διατάξεις, εφόσον δεν ορίζεται διαφορετικά από τις διατάξεις του παρόντος ή κανονιστικών πράξεων που εκδίδονται με νομοθετική εξουσιοδότηση, η οποία παρέχεται από τις διατάξεις του άρθρου αυτού. Το Ε.Τ.Π. ιδρύεται με προεδρικό διάταγμα μετά από πρόταση των Υπουργών Οικονομικών και Ανάπτυξης και με το οποίο θεσπίζεται το καταστασπκά της ανώνυμης εταιρείας, εδρεύει στον τόπο όπου ευρίσκονται οι εγκαταστάσεις του και εποπτεύεται από τη Γενική Γραμματεία Έρευνας κα Τεχνολογίας τσυ Υπουργείου Ανάπτυξης. Τις μετοχές οι οποίες αντιστοιχούν στο ποσοστό συμμετοχής του Δημοσίου στο Ε.Τ.Π κατέχει κα διαχειρίζεται το Υπουργείο Οικονομκών.

Το Ε.Τ.Π. μπορεί να συνιστά θυγατρικές εταιρείες ή να μετέχει σε ετοφείες που έχουν σκοπό που συνδέεται με τους σκοπούς του Ε.Τ.Π.. Προϋπόθεση για τη σύσταση των εν λόγω εταιρειών ή για τη συμμετοχή του Ε.Τ.Π. σε αυτές είναι ότι αυτές υποχρεωτικά θα εγκαθίστανται μονίμως εντός του χώρου του οικείου Ε.Τ.Π..

ϋ) Στη διοίκηση των Α.Ε. μπορούν να μετέχουν: Το Δημόσιο, δημόσιες επιχειρήσεις, Ερευνητικά Ιδρύματα, Σύνδεσμοι Βιομηχανιών. Επψελητήρια, Α.Ε.Ι. και Τ.Ε.Ι.. οι Ο.Τ.Α. πρώτου κα δεύτερου βαθμού, ιδιωτικές επιχειρηθείς, χρηματοπιστωτικοί οργανισμοί και μη κερδοσκοπικά νομικά πρόσωπα.

i) Το μετοχικό κεφάλαιο των Ε.Τ.Π. δεν δύναται να είναι μκράτερο των εκατό εκατομμυρίων (100.000.000) δραχμών.

δ.ί) Τα Ε.Τ.Π, νια την εφαρμογή του άρθρου 16 ταυ ν. 2545/1997 λογίζονται "Βιομηχανικές και Επιχειρηματικές Περιοχές (Β.Ε.ΠΕ.Γ

?) Μισθώσεις ή υπομωθώσεις χώρων που ανήκουν ή έχουν παραχωρηθεί σε Ε.Τ.Π. δεν υπάγονται σης διατάξεις του ν. 813/1978, όπως έχει τροποποιηθεί κα κωακοπα*τθεί

ε. Ακίνητα που έχουν αποκτηθεί κα αναπτυχθεί από ετηχορηγήοεις της Γ.Γ.Ε.Τ. για τη οημκιυργία των Τεχνολογιών Πάρκων Ηρακλείου, θεοΌΟλονκης και Αττικής ανήκουν κατά το σύνολό τους στην πλήρη κα αποκλειστική κυριότητα του Ελληνχού Δημοσίου και παραχωρούνται κατά χρήση σης συνιστώμενες Ανώνυμες Εταιρείες των Ε.Τ.Π. με την εξαίρεση των κτιρίων που στεγάζουν τα Ερευνητικά Ινστιτούτα του Ιδρύματος Τεχνολογίας - Έρευνας ίΙ.Τ.Ε.). Οι όρα τιςραχώρησης καθορίζοντα με σύμβαση που υπογράφεται μεταξύ του Ε.Τ.Π. και του Ελληνικού Δημοσίου, εκπροσωπούμενου από τους Υπουργούς Ανάπτυξης κα Οικονομκών.

2. Το Δημόσιο δύναται με απόφαση των Υπουργών Οικονομκών κα Ανάπτυξης να μεταβιβάζει προς οποιοδήποτε πρόσωπο τις μετοχές του Ε.Τ.Π., οι οποίες περιέρχοντα σε αυτό με οποιονδήποτε τρόπο και από οποιαδήποτε ατία. Η διάθεση γίνεται πάντοτε στο ακέραιο της πραγματικής τους αξίας.

3. α) Για τη θιομηχανκή και εμπορική εκμετάλλευση ερευνητικών αποτελεσμάτων, επιτρέπεται η ίδρυση εταιρειών τεχνολογικής Βάσης (spin off) από Ερευνητικά Κέντρα. Ερευνητικά Ινστιτούτα, Τεχνολογικά Κέντρα που εποπτεύοντα απά τη Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας του Υπουργείου Ανάπτυξης ή και οπό ομάδες επιστημόνων σε συνεργασία με τέτοια κέντρα ή ινστιτούτα. Οι εταρείες αυτές θα έχουν τη μορφή Ανώνυμης Εταιρείας (Α.Ε.) ή Εταιρείας Περιορισμένης Ευθύνης (Ε.Π.Ε.),

β) Με προεδρκό διάταγμα, που εκδίδεται με πρόταση των Υπουργών Οικονομκών κα Ανάπτυξης, καθορίζονται τα παρεχόμενα οικονομικά κα χρηματοπιστωτικά κίνητρα, καθώς κα το πλαίσιο λειτουργίας των εταιρειών αυτών, όπως συμφωνίες συνεργασίας, το ιδιοκτησιακό καθεστώς, οι κανόνες δεοντολογίας not ανταγωνισμού, τα θέματα σύγκρουσης συμφερόντων κα κάθε άλλο ζήτημα.

Ενοχικό Δίκαιο Ειδικό Μέρος
Ποινικός Κώδικας Ι
send