logo-print

Άρθρο 27 - Προεδρικό Διάταγμα 237/1986

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΙΣΧΥΟΣ:

18/07/1986

Ερμηνεία κατ΄ άρθρo του ΚΝ 489/1976 περί υποχρεωτικής ασφαλίσεως της εξ ατυχημάτων αυτοκινήτων αστικής ευθύνης"

ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΕΝΟΧΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΚΡΗΤΙΚΟΣ

Εργατικό Δίκαιο - Ατομικές εργασιακές σχέσεις - Ε έκδοση

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΖΕΡΔΕΛΗΣ

1. Το Γραφείο Διεθνούς Ασφάλισης διακανονίζει ζημίες και καταβάλλει αποζημιώσεις για λογαριασμό αλλοδαπών Γραφείων Διεθνούς Ασφάλισης μέσα στα όρια του νόμου αυτού, εξ αιτίας ατυχημάτων που προκαλούνται από την κυκλοφορία στην Ελλάδα αυτοκινήτων, που έχουν τόπο συνήθους στάθμευσης σε χώρες μετά των αντίστοιχων γραφείων των οποίων έχει καταρτίσει συμβάσεις κατά το άρθρο 30 παράγραφος 1 του νόμου αυτού και εφόσον τα αυτοκίνητα αυτά είναι εφοδιασμένα με πιστοποιητικό διεθνούς ασφάλισης που ισχύει. Προκειμένου όμως για αυτοκίνητα στα οποία δεν ενεργείται έλεγχος για την ύπαρξη ασφαλιστικής κάλυψης κατά το άρθρο 13 παράγραφος 2 του νόμου αυτού, οι ανωτέρω υποχρεώσεις του Γραφείου Διεθνούς Ασφάλισης υπάρχουν έστω και αν τα αυτοκίνητα αυτά δεν είναι εφοδιασμένα με πιστοποιητικό διεθνούς ασφάλισης (πράσινη κάρτα) ή δεν είναι ασφαλισμένα.

2. Επίσης το Γραφείο Διεθνούς Ασφάλισης καταβάλλει αποζημιώσεις για ατυχήματα που προκαλούνται, από αυτοκίνητα που έχουν στην Ελλάδα τον τόπο της συνήθους στάθμευσης τους, στο έδαφος χώρας μετά του αντίστοιχου Γραφείου της οποίας έχει συνάψει την κατά το άρθρο 30 παρ. 1 του νόμου αυτού σύμβαση, εφόσον τα αυτοκίνητα αυτά είναι εφοδιασμένα με το πιστοποιητικό ασφάλισης σε ισχύ που χορηγήθηκε από το Γραφείο.

3. α) Προκειμένου για αυτοκίνητο που έχει τον τόπο της συνήθους στάθμευσής του στην Ελλάδα, χωρίς να είναι εφοδιασμένο με πιστοποιητικό διεθνούς ασφάλισης σε ισχύ και προκάλεσε ατύχημα στο έδαφος κράτους, για τα αυτοκίνητα του οποίου δεν ενεργείται έλεγχος ασφάλισης κατ' άρθρο 13 παράγραφος 2 του νόμου αυτού, ισχύουν τα εξής :

Το Γραφείο Διεθνούς Ασφάλισης με την κατά οποιοδήποτε τρόπο καταβολή αποζημίωσης έχει δικαίωμα αναγωγής σύμφωνα με το Ελληνικό δίκαιο κατά μεν τον ασφαλιστή, μέχρι το όριο ευθύνης αυτού που καθορίζεται στη σύμβαση ασφάλισης για ατυχήματα που συμβαίνουν στην Ελλάδα, κατά δε του κυρίου, κατόχου και οδηγού για το υπερβάλον, εκτός αν το αυτοκίνητο δεν ήταν ασφαλισμένο οπότε το αναγωγικό δικαίωμα εκτείνεται σε ολόκληρο το ποσό. Το αυτό ισχύει και για ατύχημα που προκλήθηκε από το αυτοκίνητο σε βάρος υπηκόων Κράτους-μέλους της ΕΟΚ υπό τις προϋποθέσεις του άρθρου 6 παράγραφος 3 του νόμου αυτού.

β Σε περίπτωση που ασφαλιστής, καταβάλει αποζημίωση, κατά το άρθρο 6 παράγραφος 3 εδάφιο α' του νόμου αυτού, χωρίς να έχει υποχρέωση προς τούτο από πιστοποιητικό διεθνούς ασφάλισης, έχει δικαίωμα αναγωγής κατά των κυρίου, κατόχου και οδηγού για το υπερβάλον του ορίου ευθύνης αυτού, που καθορίζεται στη σύμβαση ασφάλισης για ατυχήματα που επισυμβαίνουν στην Ελλάδα. Το αυτό δικαίωμα έχει και κατά του Γραφείου Διεθνούς Ασφάλισης υπό τις προϋποθέσεις του άρθρου 6 παράγραφος 3 εδάφιο (γ) του νόμου αυτού.

Φορολογικός Πολυκώδικας - Σεπτέμβριος 2022

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΜΠΑΡΜΠΑΣ

ΣΤΥΛΙΑΝΟΣ ΜΑΥΡΙΔΗΣ

 

Σύχρονα και κρίσιμα θέματα της συνταγματικής νομολογίας του ελεγκτικού συνεδρίου

ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ & ΘΕΜΕΛΙΩΔΗ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ / ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ