logo-print

Άρθρο 43 - Προεδρικό Διάταγμα 237/1986 - Αρχές λειτουργίας

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΙΣΧΥΟΣ:

18/07/1986

Ιδιωτικό Ασφαλιστικό Δίκαιο Ζ έκδοση
Ερμηνεία κατ΄ άρθρo του ΚΝ 489/1976 περί υποχρεωτικής ασφαλίσεως της εξ ατυχημάτων αυτοκινήτων αστικής ευθύνης"

ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΕΝΟΧΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΚΡΗΤΙΚΟΣ

1. Μέλη του Σ.Ε.Π.Τ.Α. είναι οι ειδικοί πραγματογνώμονες υλικών ζημιών. Το διοικητικό συμβούλιο του Σ.Ε.Π.Τ.Α. αναθέτει σ' αυτούς τη γνωμοδότηση για θέματα της παραγράφου 1 του προηγούμενου άρθρου. Τους πραγματογνώμονες στην εκτέλεση του έργου τους επικουρούν οι ασκούμενοι πραγματογνώμονας.

2. Ο Υπουργός Εμπορίου δύναται με απόφασή του να καταστήσει υποχρεωτική τη γνωμοδότηση του Σ.Ε.Π.Τ.Α. για περιπτώσεις δικαστικών διαφορών για αποζημίωση από αυτοκινητιστικό ατύχημα εφόσον το ύψος της αξιούμενης αποζημίωσης θα υπερβαίνει το ποσό που θα καθορίζεται με την ίδια απόφαση. Μετά την έναρξη ισχύος της απόφασης του προηγούμενου εδαφίου, η συζήτηση της κύριας αγωγής αναβάλλεται μέχρις ότου προσαχθεί οριστική γνωμοδότηση του Σ.Ε.Π.Τ.Α. Τη δίκη μπορεί να επισπεύσει κάθε διάδικος προσάγοντας την έκθεση πραγματογνωμοσύνης. Ο Υπουργός Εμπορίου μπορεί με απόφασή του να αναπροσαρμόζει το παραπάνω ποσό.

3. Το Σ.Ε.Π.Τ.Α. γνωμοδοτεί επίσης σε κάθε περίπτωση που το ζητήσει το δικαστήριο ή ο υπόχρεος ή ο δικαιούχος αποζημίωσης για ατύχημα που προκλήθηκε από αυτοκίνητο.

4. Η έκθεση πραγματογνωμοσύνης του Σ.Ε.Π.Τ.Α. εκτιμάται ελευθέρως από τα δικαστήρια.

5. Η ασφαλιστική εταιρία, για τις περιπτώσεις για τις οποίες καταβάλλει αποζημίωση χωρίς την πραγματογνωμοσύνη του Σ.Ε.Π.Τ.Α. τηρεί φακέλους στους οποίους περιέχονται όλα τα στοιχεία στα οποία βασίστηκε νια να καταβάλει την αποζημίωση αυτή. Το Σ.Ε.Π.Τ.Α.. έπειτα από εντολή του Υπουργού Εμπορίου, διενεργεί έλεγχο των φακέλων ζημιών του κλάδου αυτοκίνητων και υποβάλει σχολική έκθεση στον Υπουργό Εμπορίου. Σε περίπτωση άρνησης της ασφαλιστικής εταιρίας να επιτρέψει τον έλεγχο αυτόν ή σε περίπτωση που οι φάκελοι ζημιών επανειλημμένα δεν περιέχουν πλήρη τα παραπάνω στοιχεία, ο Υπουργός Εμπορίου επιβάλλει τις ποινές του άρθρου 38.

Ποινικός Κώδικας - Κατ΄ άρθρο Νομολογία, 2η έκδ., 2024
Εταιρική Διακυβέρνηση Ανωνύμων Εταιριών

ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΔΙΚΑΙΟ ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ