logo-print

Άρθρο 44 - Προεδρικό Διάταγμα 237/1986

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΙΣΧΥΟΣ:

18/07/1986

Δίκαιο εμπορικών δικαιοπραξιών/Αξιόγραφα-Ασφαλιστικό

ΑΧΙΛΛΕΑΣ ΜΠΕΧΛΙΒΑΝΗΣ

ΕΦΗ ΤΖΙΒΑ

ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΔΙΚΑΙΟ ΑΞΙΟΓΡΑΦΩΝ ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΔΙΚΑΙΟ ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ

Συλλογικό εργατικό δίκαιο - 3η έκδοση

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

Πρόσληψη πραγματογνωμόνων – Ασυμβίβαστα - Εξαιρέσεις

1. Οι πραγματογνώμονες υλικών ζημιών και οι ασκούμενοι πραγματογνώμονες προσλαμβάνονται από το Σ.Ε.Π.Τ.Α. έπειτα από διαγωνισμό με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου, σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν. 993/1979 (ΦΕΚ 281), όπως ισχύει. Με προεδρικό διάταγμα, που εκδίδεται με πρόταση του Υπουργού Εμπορίου, ρυθμίζονται συμπληρωματικά πέρα από όσα προβλέπονται από τον Ν. 993/1079 θέματα που αφορούν τις οργανικές θέσεις τους, τα προσόντα, τη διαδικασία και διάρκεια της πρόσληψής τους, καθώς και τις οργανικές θέσεις, τα προσόντα του μονίμου διοικητικού προσωπικού του Σ.Ε.Π.Τ.Α. και τη σύνθεση, συγκρότηση και λειτουργία του υπηρεσιακού συμβουλίου.

2. Κατά την εκτέλεση των καθηκόντων τους οι πραγματογνώμονες και οι ασκούμενοι πραγματογνώμονες έχουν πλήρη ανεξαρτησία.

3. Δεν συμβιβάζεται με την ιδιότητα του πραγματογνώμονα υλικών ζημιών και του ασκούμενου πραγματογνώμονα του Σ.Ε.Π.Τ.Α.

α) Οποιαδήποτε επαγγελματική σχέση ή άμεση ή έμμεση συμμετοχή σε κάθε μορφής ασφαλιστική επιχείρηση καθώς και η άσκηση διαμεσολαβητικού επαγγέλματος σχετικού με τις ασφαλίσεις.

β) Η άσκηση της επιχείρησης του επισκευαστή ή εμπόρου αυτοκινήτων και ανταλλακτικών, είτε άμεσα είτε με έμμεση συμμετοχή σε οποιασδήποτε μορφής επιχείρηση που έχει αντίστοιχες δραστηριότητες.

γ) Η παροχή υπηρεσιών σε φυσικά ή νομικά πρόσωπα που αναφέρονται στα εδάφια α' και β' με σύμβαση εντολής, εργασία; ή έργου.

δ) Η παροχή οποιασδήποτε έμμισθης η άμισθης υπηρεσίας στο δημόσιο τομέα.

4. Αποκλείεται από την άσκηση των καθηκόντων του πραγματογνώμονα ή του ασκούμενου πραγματογνώμονα και οφείλει να απέχει από αυτά όποιος:

α) Ζημιώθηκε από το ατύχημα ή φέρεται από τον ζημιωθέντα ως υπαίτιος.

β) Είναι σύζυγος των προσώπων του προηγούμενου εδαφίου ή συγγενής εξ αίματος των ίδιων προσώπων κατευθείαν γραμμή απεριόριστα και εκ πλαγίου μέχρι και τον τέταρτο βαθμό ή εξ αγχιστείας μέχρι και το δεύτερο βαθμό η σύζυγος των παραπάνω συγγενών. Ο πιο πάνω λόγος αποκλεισμού διατηρείται και μετά τη λύση ή ακύρωση του γάμου και

γ) Συνδέεται με πρόσωπα του εδαφίου α' με σχέση υιοθεσίας ή επιτροπείας. Ο λόγος αποκλεισμού υπάρχει και μετά τη λύση της υιοθεσίας ή τη λήξη της επιτροπείας.

Για την εξαίρεση των πραγματογνωμόνων εφαρμόζονται ανάλογα οι διατάξεις των άρθρων 376 και 377 του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας. Για τη συνδρομή των λόγων εξαίρετης κρίνει το Διοικητικό Συμβούλιο του Σ.Ε.Π.Τ.Α.

5. Έκθεση που συντάσσεται από πραγματογνώμονα στο πρόσωπο του οποίου υπάρχει λόγος αποκλεισμού σύμφωνα με την προηγούμενη παράγραφο, είναι άκυρη.

Η παραγραφή των εγκλημάτων

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΙΔΗΣ

ΠΟΙΝΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ / ΠΟΙΝΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

Πολιτική Δικονομία Ε έκδοση
send