logo-print

Ένοχη η Κριστίν Λαγκάρντ για αμέλεια κατά τη διαχείριση δημόσιου χρήματος

Ένοχη για την περίφημη υπόθεση Ταπί - Αναμένονται εξελίξεις στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο

19/12/2016

16/11/2017

Η απόδειξη στην ποινική δίκη

Άγγελος Ι. Κωνσταντινίδης

 

ΠΟΙΝΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ / ΠΟΙΝΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

Η παραγραφή των εγκλημάτων

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΙΔΗΣ

ΠΟΙΝΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ / ΠΟΙΝΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

Ένοχη κρίθηκε την Δευτέρα η Κριστίν Λαγκάρντ, διευθύνων σύμβουλος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, για κατηγορίες που αφορούν σε κατάχρηση δημοσίου χρήματος κατά τη διάρκεια της θητείας της ως υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας.

Σύμφωνα με τους New York Times, η κυρία Λαγκάρντ κατηγορείτο για επίδειξη αμέλειας κατά τη διάρκεια της θητείας της ως Υπουργός Οικονομίας το 2008 σε υπόθεση μεταξύ της γαλλικής κυβέρνησης και του Bernard Tapie, ιδιοκτήτη της Adidas και υποστηρικτή του τότε πρωθυπουργού, Νικολά Σαρκοζί, καθώς επέτρεψε να επιλυθεί μέσω της διαιτησίας, αντί να την αναθέσει στη δικαιοσύνη.

Η ίδια στην απολογία της κατέθεσε ότι αρνήθηκε να παραπέμψει την υπόθεση, η οποία κόστισε στο γαλλικό Δημόιο 400 εκατομμύρια ευρώ, στη δικαιοσύνη, επειδή αυτή η κίνηση θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια πληθώρα νέων αγωγών από τον κ Tapie, προκαλώντας πρόσθετο κόστος για το κράτος.

Η κα Lagarde, η οποία ξεκίνησε τη δεύτερη πενταετή θητεία της στο Δ.Ν.Τ. τον Φεβρουάριο, δεν θα αντιμετωπίσει ποινή φυλάκισης, σύμφωνα με την απόφαση του δικαστηρίου.

Η καταδίκη της, ωστόσο, αναμένεται να αποσταθεροποιήσει περαιτέρω τη λειτουργία του Δ.Ν.Τ., το οποίο αντιμετωπίζει ήδη έντονη αμφισβήτηση για τη στάση του σε μια σειρά από ακανθώδη ζητήματα, μεταξύ των οποίων και το σχέδιο διάσωσης ύψους δισεκατομμυρίων για την Ελλάδα.

Σημειώνεται ότι η ετυμηγορία του δικαστηρίου προκάλεσε έκπληξη, καθώς την περασμένη εβδομάδα ο εισαγγελέας της υπόθεσης είχε προτείνει ότι η υπόθεση εναντίον της ήταν αρκετά "αδύναμη" και μη επαρκής για να υπάρξει καταδίκη.

 

Πηγή: nytimes.com

Η αστική ιατρική ευθύνη στο πεδίο της ανθρώπινης αναπαραγωγής - Συμβολές Αστικού Δικαίου Νο 8 -

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΦΥΤΡΟΥ

ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΒΙΟΗΘΙΚΗ - ΒΙΟΔΙΚΑΙΟ - ΙΑΤΡΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΓΕΝΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

Δίκαιο επιταγής - 6η έκδοση