logo-print

Άρθρο 18 - Νόμος 4445/2016 - Εργαλεία αξιολόγησης Εθνικού Μηχανισμού: μεθοδολογία και σύστημα δεικτών

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΙΣΧΥΟΣ:

19/12/2016

Υπό κωδικοποίηση
Ο δικαστικός έλεγχος της δράσης των ανεξάρτητων αρχών

ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ & ΘΕΜΕΛΙΩΔΗ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ / ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

Συλλογικό Εργατικό Δίκαιο - 6η έκδοση

1. Για την αποτελεσμαστική αξιολόγηση και αποδοτική αποτύπωση των επιπτώσεων εφαρμοζόμενων πολιτικών, προγραμμάτων και παρεμβάσεων κοινωνικής ένταξης, το Τμήμα Σχεδιασμού και Αξιολόγησης της Διεύθυνσης Κοινωνικής Ένταξης και Κοινωνικής Συνοχής χρησιμοποιεί μεθοδολογικά εργαλεία ποιοτικού και ποσοτικού χαρακτήρα, ιδίως δε ερωτηματολόγια πριν, κατά τη διάρκεια και μετά την εφαρμογή του μέτρου, συνεντεύξεις, συγκριτική αξιολόγηση, μελέτες περιπτωσιολογικές, έρευνες, ομάδες ελέγχου ορθής εφαρμογής κοινωνικών προγραμμάτων και αναφορά δεδομένων, ομάδες εργασίας και διαβούλευσης, χρήση και επεξεργασία συγκεντρωτικών στοιχείων στατιστικού χαρακτήρα, ανάλυση με αντιπαραδείγματα.

2. Στο πλαίσιο λειτουργίας του Εθνικού Μηχανισμού καταρτίζεται «Σύστημα Κοινών Δεικτών». Στόχος του είναι η συστηματική παρακολούθηση της προόδου υλοποίησης κάθε προτεραιότητας της Ε.Σ.Κ.Ε. και της αποτελεσματικότητας και αποδοτικότητας των εθνικών, περιφερειακών και τοπικών παρεμβάσεων σε θέματα καταπολέμησης της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού.

Το Τμήμα Σχεδιασμού και Αξιολόγησης της Διεύθυνσης Κοινωνικής Ένταξης και Κοινωνικής Συνοχής μεριμνά για τη διαμόρφωση, εξειδίκευση και εφαρμογή του Συστήματος Κοινών Δεικτών. Για το σκοπό αυτόν, λαμβάνει υπόψη: α. τους δείκτες της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας (EUROSTAT), β. τους δείκτες της Ελληνικής Στατιστικής Υπηρεσίας (ΕΛ.ΣΤΑΤ.), γ. τους δείκτες ανεργίας του Ο.Α.Ε.Δ., καθώς και δ. τους εθνικούς στόχους για την κοινωνική ένταξη στο πλαίσιο της Στρατηγικής «Ευρώπη 2020», όπως καταπολέμηση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού, καταπολέμηση της παιδικής φτώχειας, δόμηση ενός «κοινωνικού δικτύου ασφαλείας», αύξηση της απασχόλησης και μείωση της σχολικής διαρροής.

Η καθ’ ύλην αρμόδια υπηρεσία της παρούσας παραγράφου μεριμνά για την κατάρτιση διακριτών κατηγοριών δεικτών, όπως δείκτες μέτρησης όλων των διαστάσεων αποκλεισμού, ιδίως φτώχειας, υλικής στέρησης, στέγασης, πρόσβασης σε βασικά αγαθά, ανεργίας, διακρίσεων, δείκτες εκροών, δείκτες αποτελέσματος, οικονομικούς δείκτες, δείκτες χωρικών παρεμβάσεων ανά φορέα και τομέα δράσης.

Το Σύστημα Κοινών Δεικτών εγκρίνεται με απόφαση του Υπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

Εργατικό Δίκαιο - Ατομικές εργασιακές σχέσεις - Ε έκδοση

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΖΕΡΔΕΛΗΣ

Mobbing Ευθύνη λόγω ηθικής παρενόχλησης στην εργασία

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΜΠΟΥΜΠΟΥΧΕΡΟΠΟΥΛΟΣ

send