logo-print

Άρθρο 31 - Νόμος 4445/2016 - Τροποποίηση του άρθρου 62 του ν. 4387/2016

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΙΣΧΥΟΣ:

19/12/2016

Υπό κωδικοποίηση
Διοικητική Δικονομία - Συλλογή Διατάξεων

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΔΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΤΑΚΤΙΚΑ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΑ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ

Διοικητικό Δικονομικό Δίκαιο

1. H παρ. 3 του άρθρου 62 του ν. 4387/2016 αντικαθίσταται, αφότου ίσχυσε, ως εξής:

«3. Επίσης στον Ε.Φ.Κ.Α. λειτουργούν:

Α) Γραφείο Επιτρόπου Ελεγκτικού Συνεδρίου.

Β) Γραφείο Νομικού Συμβούλου του Ε.Φ.Κ.Α. το οποίο λειτουργεί, σύμφωνα με τις εκάστοτε ισχύουσες περί ΝΣΚ διατάξεις, με το υφιστάμενο, κατά τη δημοσίευση του παρόντος νόμου, στα Γραφεία Νομικού Συμβούλου των εντασσομένων στον Ε.Φ.Κ.Α. Φορέων, Κλάδων, Τομέων, Λογαριασμών, κύριο προσωπικό του ΝΣΚ, στο οποίο προστίθενται ένας (1) Αντιπρόεδρος του ΝΣΚ δύο (2) Νομικοί Σύμβουλοι του Κράτους, τέσσερις (4) Πάρεδροι ΝΣΚ και οκτώ (8) Δικαστικοί Πληρεξούσιοι ΝΣΚ, κατ’ αντίστοιχη αύξηση των οργανικών θέσεων Αντιπροέδρων ΝΣΚ, Νομικών Συμβούλων του Κράτους, Παρέδρων και Δικαστικών Πληρεξουσίων του ΝΣΚ. Προϊστάμενος του Γραφείου τούτου ορίζεται Αντιπρόεδρος του ΝΣΚ, με Αναπληρωτή του Αντιπρόεδρο ή Νομικό Σύμβουλο του ΝΣΚ.

Στην αρμοδιότητα του Γραφείου Νομικού Συμβούλου του Ε.Φ.Κ.Α. ανήκει η νομική υπεράσπιση των συμφερόντων του Ε.Φ.Κ.Α. ενώπιον κάθε Δικαστηρίου και Αρχής, ιδίως δε:

α) Η δικαστική υποστήριξη και εκπροσώπηση του Ε.Φ.Κ.Α. στις δικαστικές υποθέσεις που δεν έχουν ανατεθεί στα Τμήματα της Διεύθυνσης Νομικών Υποθέσεων, κατά τα οριζόμενα στις επόμενες παραγράφους, και ιδίως οι υποθέσεις που αφορούν στους εντασσόμενους στον Ε.Φ.Κ.Α., κατά την παράγραφο 1 περιπτώσεις Α΄ και Ε΄ του άρθρου 53 Κλάδους, Τομείς και Λογαριασμούς των Φορέων, Ι.Κ.Α. - Ε.Τ.Α.Μ. και Ο.Γ.Α., στην ασφάλιση και συνταξιοδότηση δημοσίων υπαλλήλων και στρατιωτικών του άρθρου 4 και της παραγράφου 2 του άρθρου 53 του παρόντος, καθώς και στο Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Εισφορών (Κ.Ε.Α.Ο.).

β) Η έκδοση γνωμοδοτήσεων σε ερωτήματα της Διοίκησης του Ε.Φ.Κ.Α., σύμφωνα με τις εκάστοτε ισχύουσες περί ΝΣΚ διατάξεις.

γ) Η αναγνώριση απαιτήσεων, ο δικαστικός και εξώδικος συμβιβασμός του Ε.Φ.Κ.Α. μέχρι του ποσού των σαράντα χιλιάδων (40.000) ευρώ και η γνωμοδότηση για την υπαγωγή διαφορών σε διαιτησία, όπου τούτο επιτρέπεται από τις κείμενες διατάξεις.

δ) Η νομική υποστήριξη του Ε.Φ.Κ.Α. κατά την κατάρτιση συμβάσεων.

ε) Η νομοτεχνική υποστήριξη της Διοίκησης κατά την κατάρτιση σχεδίων νόμων και κανονιστικών πράξεων που αφορούν τον Ε.Φ.Κ.Α..

Στο πιο πάνω Γραφείο λειτουργεί Τριμελής Επιτροπή κατά τις διατάξεις περί ΝΣΚ, ενώπιον της οποίας εισάγονται εισηγήσεις επί όλων των υποθέσεων του Ε.Φ.Κ.Α.. Εφόσον την υπόθεση χειρίζεται δικηγόρος συντάσσεται έγγραφη προεισήγηση από αυτόν. Ο δικηγόρος αυτός, δύναται, εάν συντρέχει σημαντικός, κατά την κρίση του Προεδρεύοντος της Τριμελούς Επιτροπής, λόγος, να παρίσταται χωρίς δικαίωμα ψήφου και να αναπτύσσει την προεισήγησή του.

Γ) Διεύθυνση Νομικών Υποθέσεων (Δ.Ν.Υ.), υπαγόμενη απευθείας στον Διοικητή του Ε.Φ.Κ.Α., υπό την εποπτεία του Γραφείου Νομικού Συμβούλου του Ε.Φ.Κ.Α. και προϊστάμενο τον εκάστοτε προϊστάμενο αυτού. Στη Διεύθυνση υπάγονται οι δικηγόροι με έμμισθη εντολή που μεταφέρονται στον Ε.Φ.Κ.Α., σύμφωνα με την περίπτωση α΄ της παραγράφου 1 του άρθρου 71 του παρόντος και τοποθετούνται ή ανακατανέμονται στα Τμήματα στα οποία διαρθρώνεται η Δ.Ν.Υ. με πράξη του Διοικητή του Ε.Φ.Κ.Α., λαμβανομένης υπόψη της προηγούμενης εμπειρίας τους.

Η Διεύθυνση Νομικών Υποθέσεων διαρθρώνεται ως εξής:

1. Τμήμα Α΄ με αρμοδιότητα τη νομική υποστήριξη των δικαστικών και εξώδικων υποθέσεων που αφορούν στους εντασσόμενους στον Ε.Φ.Κ.Α. κατά την παράγραφο 1 περιπτώσεις Α΄ και Ε΄ του άρθρου 53, Κλάδους, Τομείς, και Λογαριασμούς των Φορέων, Ι.Κ.Α. - Ε.Τ.Α.Μ. και Ο.Γ.Α. στην ασφάλιση και συνταξιοδότηση δημοσίων υπαλλήλων και στρατιωτικών του άρθρου 4 και της παραγράφου 2 του άρθρου 53, καθώς και στο κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Εισφορών (Κ.Ε.Α.Ο.). Η αρμοδιότητα αυτή ασκείται από τους παραπάνω δικηγόρους και από το κύριο προσωπικό του Ν.Σ.Κ. που υπηρετεί στο γραφείο Νομικού Συμβούλου του Ε.Φ.Κ.Α., μετά από ανάθεση από τον Προϊστάμενο του Γραφείου αυτού.

2. Τμήμα Β΄ με αρμοδιότητα τη νομική υποστήριξη των δικαστικών και εξώδικων υποθέσεων που αφορούν στους εντασσόμενους στον Ε.Φ.Κ.Α., κατά την παράγραφο 1, περίπτωση Δ΄ του άρθρου 53 του παρόντος, Κλάδους, Τομείς και Λογαριασμούς του Ο.Α.Ε.Ε..

3. Τμήμα Γ΄ με αρμοδιότητα τη νομική υποστήριξη των δικαστικών και εξώδικων υποθέσεων που αφορούν στους εντασσόμενους στον Ε.Φ.Κ.Α. κατά την παράγραφο 1 περίπτωση Γ΄ του άρθρου 53 του παρόντος, Κλάδους, Τομείς και Λογαριασμούς του Ε.Τ.Α.Α..

4. Τμήμα Δ΄ με αρμοδιότητα τη νομική υποστήριξη των δικαστικών και εξώδικων υποθέσεων που αφορούν στο, εντασσόμενο, κατά την παράγραφο 1, περίπτωση ΣΤ΄ του άρθρου 53, στον Ε.Φ.Κ.Α., Ν.Α.Τ., συμπεριλαμβανομένου του Κεφαλαίου Δυτών αυτού, και του Κεφαλαίου Ανεργίας Ναυτικών (ΚΑΑΝ), στους εντασσόμενους στον Ε.Φ.Κ.Α., κατά την παράγραφο 1, περιπτώσεις Β΄ και Ζ΄ του άρθρου 53, Κλάδους, Τομείς και Λογαριασμούς των Φορέων Ε.Τ.Α.Π. - Μ.Μ.Ε. και Τ.Α.Υ.Τ.Ε.Κ.Ω., καθώς και στον εντασσόμενο στον Ε.Φ.Κ.Α., κατά την παράγραφο 1 περίπτωση Η΄ του άρθρου 53, Ε.Τ.Α.Τ..

5. Τμήμα Διοικητικής Υποστήριξης με τις εξής αρμοδιότητες:

α. Γραμματειακή υποστήριξη του Γραφείου του Νομικού Συμβούλου και της Διεύθυνσης Νομικών Υποθέσεων.

β. Παραλαβή επιδοθέντων δικογράφων.

γ. Τήρηση πρωτοκόλλου επιδοθέντων δικογράφων και εισερχομένων εγγράφων.

δ. Έλεγχο των δικογράφων και εισερχομένων εγγράφων και ενημέρωση για την πορεία των υποθέσεων, επιμέλεια για τη χρέωση των νέων δικογράφων και δημιουργία νέων δικογραφιών.

ε. Διαχείριση των κατασχέσεων εις χείρας του Ε.Φ.Κ.Α. ως τρίτου.

στ. Διαχείριση των υποβαλλομένων ερωτημάτων και των εκδιδομένων γνωμοδοτήσεων.

ζ. Διαχείριση των πρακτικών ή πράξεων της Τριμελούς Επιτροπής του Γραφείου Νομικού Συμβούλου του Ε.Φ.Κ.Α., του Επιστημονικού Συμβουλίου και των υποβαλλομένων από τους δικηγόρους του Ε.Φ.Κ.Α. προεισηγήσεων.

η. Έκδοση εξουσιοδοτήσεων για την παράσταση δικηγόρων του Ε.Φ.Κ.Α. στα ποινικά Δικαστήρια, έκδοση αποφάσεων για πρόσληψη συνεργαζομένων δικηγόρων κατά περίπτωση με το Γραφείο Νομικού Συμβούλου ή τα Υποκαταστήματα του Ε.Φ.Κ.Α..

θ. Διακίνηση της αλληλογραφίας, τήρηση αρχείων και αναπαραγωγή των εγγράφων και δικογράφων του Γραφείου Νομικού Συμβούλου του Ε.Φ.Κ.Α..

ι. Διαχειριστική υποστήριξη σε θέματα οικονομικά, προσωπικού, υλικού και Η/Υ.

ια. Τήρηση στατιστικών στοιχείων.

ιβ. Συγκέντρωση στοιχείων από τις μονάδες του Ε.Φ.Κ.Α. για την υποστήριξη των σχετικών υποθέσεων ενώπιον των Δικαστηρίων και κάθε Αρχής.

Οι αρμοδιότητες των Τμημάτων Α΄, Β΄, Γ΄ και Δ΄ της Δ.Ν.Υ. μπορεί να ανακατανέμονται ή να καταργούνται με απόφαση του Υπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, μετά από πρόταση του Δ.Σ. του Ε.Φ.Κ.Α..

Του Τμήματος Α΄ προΐσταται ένας εκ των υπηρετούντων στο Γραφείο Νομικού Συμβούλου του Ε.Φ.Κ.Α., Νομικός Σύμβουλος του Κράτους, ο οποίος ορίζεται από τον Προϊστάμενο του Γραφείου αυτού και στον οποίο δύναται να εκχωρηθεί η αρμοδιότητα ανάθεσης των υποθέσεων στους δικηγόρους του Τμήματος Α΄. Των Τμημάτων Β΄, Γ΄ και Δ΄ της ίδιας Διεύθυνσης προΐστανται οι ήδη υπηρετούντες Προϊστάμενοι των Δ.Ν.Υ. ή Νομικοί Σύμβουλοι των εντασσόμενων Φορέων, άλλως και σε περίπτωση μη ύπαρξης αυτών οι αρχαιότεροι στον Άρειο Πάγο έμμισθοι δικηγόροι των αντίστοιχων Φορέων που εντάσσονται στον Ε.Φ.Κ.Α., οι οποίοι αναθέτουν τις υποθέσεις στους λοιπούς δικηγόρους.

Του Τμήματος Διοικητικής Υποστήριξης προΐσταται υπάλληλος του κλάδου ΠΕ Διοικητικού - Οικονομικού του Ε.Φ.Κ.Α., κατά προτίμηση κάτοχος πτυχίου Νομικής Σχολής.

Δ) Μέχρι να ολοκληρωθεί η εκδίκαση σε οποιονδήποτε βαθμό των εκκρεμών ενώπιον παντός Δικαστηρίου δικαστικών υποθέσεων των εντασσομένων στον Ε.Φ.Κ.Α. Φορέων, Κλάδων, Τομέων, Λογαριασμών, Κεφαλαίων και λοιπών, αυτές διεκπεραιώνονται από τα μέλη του κύριου προσωπικού του Ν.Σ.Κ., καθώς και από τους δικηγόρους με έμμισθη εντολή ή κατά περίπτωση, στους οποίους έχουν ανατεθεί. Οι δικηγόροι αυτοί παρίστανται από 1.1.2017 και συνεχίζουν χωρίς διακοπή τις σχετικές δίκες για λογαριασμό πλέον του Ε.Φ.Κ.Α. ασκώντας όλες τις διαδικαστικές ενέργειες, πράξεις και ένδικα μέσα και βοηθήματα επ’ ονόματι του Φορέα αυτού.

Ε) Με απόφαση του Διοικητή του Ε.Φ.Κ.Α. που εκδίδεται ύστερα από εισήγηση του Προϊσταμένου του Γραφείου του Νομικού Συμβούλου του Ε.Φ.Κ.Α., μπορεί να απασχολούνται δικηγόροι, στους οποίους ανατίθεται κατά περίπτωση ο χειρισμός δικαστικών και εξωδίκων υποθέσεων του Γραφείου Νομικού Συμβούλου του Ε.Φ.Κ.Α. και των Τοπικών Υπηρεσιών του Ε.Φ.Κ.Α., με αμοιβή για κάθε υπόθεση ξεχωριστά. Ο αριθμός των δικηγόρων αυτών δεν μπορεί να υπερβαίνει τον αριθμό που ορίζεται με απόφαση του Διοικητή του Ε.Φ.Κ.Α. που εκδίδεται μέχρι 31 Μαρτίου κάθε έτους και δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, μετά από γνώμη του Διοικητικού Συμβουλίου του Ε.Φ.Κ.Α.. Μέχρι την έκδοση της απόφασης του προηγούμενου εδαφίου συνεχίζεται η ανάθεση υποθέσεων του Ε.Φ.Κ.Α. στους υφιστάμενους κατά περίπτωση δικηγόρους των εντασσομένων Φορέων.

ΣΤ) Στο Γραφείο Νομικού Συμβούλου του Ε.Φ.Κ.Α., καθώς και στη Διεύθυνση Νομικών Υποθέσεων μπορεί να ασκούνται υποψήφιοι δικηγόροι κατά τις διατάξεις του Κώδικα Δικηγόρων. Οι ασκούμενοι δικηγόροι στις νομικές διευθύνσεις των εντασσομένων Φορέων συνεχίζουν την άσκησή τους στον Ε.Φ.Κ.Α. από την έναρξη της λειτουργίας αυτού.

Ζ) Συνιστάται στον Ε.Φ.Κ.Α. Επιστημονικό Συμβούλιο, το οποίο συγκροτείται με απόφαση του Υπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και απαρτίζεται από τον προϊστάμενο του Γραφείου Νομικού Συμβούλου του Ε.Φ.Κ.Α. ως Πρόεδρο με αναπληρωτή του τον αρχαιότερο Νομικό Σύμβουλο του Κράτους στο Γραφείο, και μέλη του δύο (2) εκ των υπηρετούντων σε αυτό Νομικών Συμβούλων του Κράτους ή Παρέδρων, με αναπληρωτές τους, Νομικούς Συμβούλους ή Παρέδρους του Γραφείου, καθώς επίσης και τους Προϊσταμένους των Α΄, Β΄, Γ΄ και Δ΄ Τμημάτων της Δ.Ν.Υ., με αναπληρωτές, του μεν προϊσταμένου του Α΄ Τμήματος, Νομικό Σύμβουλο του Κράτους ή Πάρεδρο του πιο πάνω Γραφείου, των δε Προϊσταμένων των λοιπών Τμημάτων, έμμισθο παρ’ Αρείω Πάγω ή παρ’ Εφέταις δικηγόρο τούτων.

Αρμοδιότητα του Επιστημονικού Συμβουλίου είναι η παροχή οδηγιών για την τηρητέα πορεία επί κάθε δικαστικής ή εξώδικης υπόθεσης αρμοδιότητας των Τμημάτων της Δ.Ν.Υ., που παραπέμπεται σε αυτό από τον Διοικητή του Ε.Φ.Κ.Α. λόγω εξαιρετικής σημασίας.

Στο Επιστημονικό Συμβούλιο είναι δυνατόν να καλούνται από τον Πρόεδρό του να συμμετέχουν χωρίς ψήφο, μέλη του Ν.Σ.Κ. που υπηρετούν στο Γραφείο Νομικού Συμβούλου και δικηγόροι του Ε.Φ.Κ.Α. με έμμισθη εντολή που διαθέτουν εμπειρία και εξειδίκευση στο υπό συζήτηση θέμα.

Με την απόφαση συγκρότησης του Επιστημονικού Συμβουλίου ορίζεται και η γραμματέας αυτού.

Η) Οι λειτουργοί του ΝΣΚ, καθώς και οι δικηγόροι με έμμισθη εντολή που υπηρετούν στο Γραφείο ΝΣΚ και στην ΔΝΥ του Ε.Φ.Κ.Α. αντίστοιχα, έχουν, με μόνη την ιδιότητά τους αυτή, και χωρίς τη χρήση άλλου αποδεικτικού στοιχείου την πληρεξουσιότητα που απαιτείται από το νόμο για την παράσταση και υπεράσπιση του Ε.Φ.Κ.Α. ενώπιον όλων των Δικαστηρίων και Αρχών και ενεργούν όλες τις διαδικαστικές πράξεις, ασκούν όλα τα ένδικα μέσα και βοηθήματα και γενικά προβαίνουν σε οποιαδήποτε ενδεικνυόμενη νόμιμη ενέργεια μέχρι την αμετάκλητη περαίωση των υποθέσεων που τους έχουν ανατεθεί.

Θ) Ο Ε.Φ.Κ.Α. έχει τα ουσιαστικά, δικονομικά και οικονομικά προνόμια του Δημοσίου, απαλλάσσεται δε από κάθε τέλος, φόρο, παράβολο και κράτηση για την παράστασή του και εκπροσώπησή του ενώπιον παντός Δικαστηρίου και Αρχής, καθώς και για την άσκηση οποιουδήποτε ενδίκου βοηθήματος και μέσου ή άλλης διαδικαστικής πράξης ενώπιον τούτων.»

2. Στο πρώτο εδάφιο της παρ. 1 του άρθρου 17 του ν. 3086/2002 (Α΄ 324) μετά τις λέξεις «στο Ίδρυμα Κοινωνικών Ασφαλίσεων» προστίθενται οι λέξεις «και από 1.1.2017 στον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης.».

Ηλεκτρονικό Κτηματολόγιο - Βιβλιοθήκη Δικάιου Κτηματολογίου Νο 24
Φορολογικός Πολυκώδικας - Σεπτέμβριος 2022

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΜΠΑΡΜΠΑΣ

ΣΤΥΛΙΑΝΟΣ ΜΑΥΡΙΔΗΣ