logo-print

Άρθρο 3 - Κοινή Υπουργική Απόφαση 26083/887 - Προσδιορισμός ετήσιου ή μέσου ετήσιου ποσοστού αναπλήρωσης (ARo ) καταβαλλόμενων συντάξεων με τα ισχύοντα προ του Ν. 4387/2016

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΙΣΧΥΟΣ:

07/06/2016

Κωδικοποιημένο
Συλλογικό Εργατικό Δίκαιο - 6η έκδοση
Συλλογικό Εργατικό Δίκαιο - 6η έκδοση

1. Όταν το ετήσιο ποσοστό αναπλήρωσης (ARo ) των ήδη καταβαλλόμενων επικουρικών συντάξεων ανά τομέα, ταμείο ή Κλάδο του ΕΤΕΑ προκύπτει από τις καταστατικές διατάξεις και αφορά όλες τις συντάξεις, αυτό προσδιορίζεται με τον ακόλουθο τύπο:

ARo =AR*(1-a%).

Όπου:

AR: Ετήσιο ποσοστό αναπλήρωσης των συντάξεων, όπως προκύπτει από τις καταστατικές διατάξεις του κάθε τομέα, ταμείου ή κλάδου του ΕΤΕΑ και

a%: Ποσοστό μείωσης έκαστης σύνταξης, όπως προσδιορίζεται στο άρθρο 4 της παρούσης.

2. Ειδικά για τομείς, ταμεία ή κλάδους του ΕΤΕΑ, από τις καταστατικές διατάξεις των οποίων δεν προκύπτει ετήσιο ποσοστό αναπλήρωσης, η διαδικασία υπολογισμού του Μέσου Ετήσιου Ποσοστού Αναπλήρωσης (ARo) πραγματοποιείται λαμβάνοντας υπόψη τα στοιχεία των μηχανογραφημένων Μητρώων των επικουρικών συντάξεων ανά τομέα, ταμείο ή Κλάδο του ΕΤΕΑ.

Σε αυτή την περίπτωση προσδιορίζεται το μέσο ετήσιο ποσοστό αναπλήρωσης των καταβαλλόμενων, κατά την έννοια της παρ. 1 του άρθρου 2 της παρούσας, συντάξεων γήρατος κάθε Τομέα, Ταμείου ή Κλάδου του ΕΤΕΑ, το οποίο και αποτελεί το ποσοστό ARo κάθε Τομέα, Ταμείου ή Κλάδου.

Ο γενικός τύπος υπολογισμού του ARo κάθε σύνταξης είναι:

ARo = Ρ / PS * Ys

Όπου

Ρ: καταβαλλόμενη σύνταξη γήρατος τομέα κατά την έννοια της παρ. 1 του άρθρου 2 της παρούσας

PS: συντάξιμες ασφαλιστέες αποδοχές υπολογισμού της σύνταξης του απονέμοντος Τομέα, Ταμείου ή Κλάδου του ΕΤΕΑ

YS: συνολικός αριθμός ετών ασφάλισης στον κλάδο επικουρικής ασφάλισης.

Για την ανωτέρω διαδικασία υπολογισμού του ARo γίνεται χρήση των στοιχείων των συντάξεων γήρατος ανά Τομέα, Ταμείο ή Κλάδο του ΕΤΕΑ, για τις οποίες υπάρχουν πλήρη στοιχεία, με βάση τα οποία μπορεί να επιβεβαιωθεί το ποσό της μεικτής σύνταξης, με ποσοστό απόκλισης κατ' απόλυτη τιμή έως 5%. Από τη διαδικασία αυτή, για τον υπολογισμό του ARo, εξαιρούνται οι συντάξεις γήρατος με ποσό μικρότερο ή ίσο από αυτό που αντιστοιχεί στο κατώτατο όριο σύνταξης γήρατος του Τομέα, όπου αυτό προβλεπόταν.

Σημειώσεις επί του νόμου

Όπως διορθώθηκε με το ΦΕΚ 1623/8.6.2016

Διοικητικό Δικονομικό Δίκαιο
Τα υποκειμενικά και αντικειμενικά όρια της συμφωνίας περί διαιτησίας

ΔΙΑΙΤΗΣΙΑ

send