logo-print

Άρθρο 2 - Κοινή Υπουργική Απόφαση 25909/470 - Επανυπολογισμός των ήδη καταβαλλόμενων συντάξεων

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΙΣΧΥΟΣ:

07/06/2016

Κωδικοποιημένο
Ιδιωτικό Ασφαλιστικό Δίκαιο Ζ έκδοση
Συλλογικό εργατικό δίκαιο - 3η έκδοση

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

1. Οι, κατά την έναρξη ισχύος του Ν. 4387/2016, καταβαλλόμενες ανά Τομέα, Ταμείο ή Κλάδο του ΕΤΕΑ συντάξεις, συνυπολογιζομένων των κρατήσεων της εισφοράς αλληλεγγύης συνταξιούχου της παρ. 13 του άρθρου 44 του Ν. 3986/2011, και των κρατήσεων υπέρ υγείας, όπως καθορίζονται στις διατάξεις του άρθρου 44 του Ν. 4387/2016, επανυπολογίζονται με βάση το κατά περίπτωση ετήσιο ποσοστό αναπλήρωσης (ARn ), σύμφωνα με τις παραγράφους 1 και 2 του άρθρου 1.

2. Ο συντελεστής επανυπολογισμού (ΣΕ) των καταβαλλόμενων ανά Τομέα επικουρικών συντάξεων υπολογίζεται ως ακολούθως:

ΣΕ = ARn / ARο , με ΣΕ ≤ 1

Όπου:

ARn : Ετήσιο Ποσοστό Αναπλήρωσης συντάξεων γήρατος κάθε Τομέα, Ταμείου ή Κλάδου του ΕΤΕΑ, με βάση το οποίο επανυπολογίζονται οι καταβαλλόμενες συντάξεις

ARο : Ετήσιο Ποσοστό Αναπλήρωσης έκαστης σύνταξης κάθε Τομέα, Ταμείου ή Κλάδου του ΕΤΕΑ, σύμφωνα με τα ισχύοντα προ του Ν. 4387/2016, όπως αυτό καθορίζεται στο άρθρο 3 της παρούσης. Για τις περιπτώσεις των παρ. 2 του άρθρου 3 και παρ. 4 του άρθρου 5 της παρούσας, εφαρμόζεται το Μέσο Ετήσιο Ποσοστό Αναπλήρωσης.

3. Ο συντελεστής επανυπολογισμού εφαρμόζεται επίσης στις επικουρικές συντάξεις αναπηρίας και θανάτου. Για τις περιπτώσεις που εμπίπτουν στην παρ. 2 του άρθρου 3 καθώς και στην παρ. 4 του άρθρου 5 της παρούσας, ο, ανά Τομέα, Ταμείο ή Κλάδο του ΕΤΕΑ, συντελεστής επανυπολογισμού, όπως αυτός προκύπτει σύμφωνα με τα ανωτέρω, εφαρμόζεται επίσης στις επικουρικές συντάξεις αναπηρίας και θανάτου.

4. Κάθε καταβαλλόμενη επικουρική σύνταξη, ανά ήδη συνταξιούχο, κατά την έννοια της παρ. 1 του παρόντος άρθρου, επανυπολογίζεται ως το γινόμενο του ύψους της καταβαλλόμενης, κατά την έννοια της παρ. 1 του παρόντος άρθρου, σύνταξης επί του ΣΕ.

Η διαδικασία του επανυπολογισμού πραγματοποιείται ανά σύνταξη.

Σημειώσεις επί του νόμου

Όπως διορθώθηκε με το ΦΕΚ 1623/8.6.2016

Δίκαιο αναγκαστικής εκτελέσεως ΙΙ, 3η έκδ.
Διεθνής εμπορική διαιτησία - Τόμος Ι -Β έκδοση