logo-print

Άρθρο 6 - Προεδρικό Διάταγμα 343/2002 - Ένδικα βοηθήματα αποκατάστασης

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΙΣΧΥΟΣ:

22/11/2002

Κωδικοποιημένο
Το μέτρο απόδειξης στην πιθανολόγηση ΕΠολΔ 30
ΕΣΔΑ Κατ΄άρθρο ερμηνεία

ΙΩΑΝΝΗ ΣΑΡΜΑΣ
ΞΕΝΟΦΩΝ ΚΟΝΤΙΑΔΗΣ
ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΑΝΘΟΠΟΥΛΟΣ

ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

1. Για την αποκατάσταση κάθε είδους ζημίας και βλάβης που προξενούνται από τις δραστηριότητες του άρθρου 4, οι έχοντες έννομο συμφέρον μπορούν να ασκήσουν αγωγή αποζημιώσεως, σύμφωνα με τις οικείες διατάξεις του Αστικού Κώδικα και του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας. Επίσης, οι έχοντες έννομο συμφέρον μπορούν να ζητήσουν τη λήψη ασφαλιστικών μέτρων σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων 682 επ. του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας και των άρθρων 63 και 64 του Ν. 2121/1993 (ΦΕΚ Α' 25).

2. Σε κάθε περίπτωση άσκησης των δραστηριοτήτων του άρθρου 4, οι έχοντες έννομο συμφέρον μπορούν να αξιώσουν από τα αρμόδια δικαστήρια την παύση των δραστηριοτήτων αυτών καθώς και την παράλειψη της διενέργειά τους στο μέλλον. Εάν το δικαστήριο αποφασίσει την παύση ή την παράλειψη της παράνομης δραστηριότητας στο μέλλον, απειλεί για κάθε παράβαση την καταβολή χρηματικής ποινής τουλάχιστον χίλια πεντακόσια (1.500) ευρώ υπέρ του ενάγοντος καθώς και, εφόσον διατυπώθηκε σχετικό αίτημα, προσωπική κράτηση μέχρι ένα (1) έτος. Το προηγούμενο εδάφιο εφαρμόζεται και όταν η απόφαση για την παύση και την παράλειψη εκδοθεί στο πλαίσιο εκδίκασης αιτήσεως ασφαλιστικών μέτρων. Κατά τα λοιπά ισχύουν τα άρθρα 947 και 1047 επ. του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας.

3. Οι κάτοχοι άδειας παροχής συνδρομητικών υπηρεσιών του άρθρου 1 του ν. 2644/1998 καθώς και οι διαχειριστές Προγράμματος του άρθρου 3 του ίδιου νόμου, θεωρούνται, σε κάθε περίπτωση, ότι έχουν έννομο συμφέρον για την άσκηση των ενδίκων βοηθημάτων του παρόντος άρθρου.

Κλινικές δοκιμές φαρμάκων - Συμβάσεις ευθύνη και ειδικά ζητήματα Αστικού Δικαίου

ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ΣΚΟΥΤΕΛΗ

Κλινικές δοκιμές φαρμάκων - Συμβάσεις ευθύνη και ειδικά ζητήματα Αστικού Δικαίου

Αοριστία και Νομική Αβασιμότητα της Αγωγής
send