logo-print

«Εθνικό, Ευρωπαϊκό ή Διεθνές σήμα;»

Τί είναι το καθένα και με ποια κριτήρια επιλέγουμε

«Τί με συμφέρει; Να κατοχυρώσω ελληνικό, πανευρωπαϊκό ή διεθνές σήμα;». Αυτή είναι η συνηθέστερη ερώτηση όταν κάποιος σκέφτεται να καταθέσει εμπορικό σήμα. Τί είναι όμως καθένα από αυτά;

Το σήμα κατατίθεται στο Τμήμα Σημάτων του Υπουργείου Οικονομίας και ισχύει (δηλαδή υπάρχει και προστατεύεται) μόνο για την Ελλάδα.

Το «Ευρωπαϊκό Σήμα» (Σήμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, πρώην Κοινοτικό σήμα) κατατίθεται στο Ευρωπαϊκό Γραφείο Διανοητικής Ιδιοκτησίας (EUIPO) και έχει ισχύ στις 28 (μέχρι στιγμής) χώρες της ΕΕ, όπου και προστατεύεται.

Τί θα συμβεί μετά το Brexit; Το μόνο σίγουρο είναι ότι θα είναι και αυτό ένα από τα ζητήματα προς διαπραγμάτευση.  

Το Διεθνές σήμα προϋποθέτει να έχει προηγηθεί κατάθεση ή καταχώριση ελληνικού ή Σήματος της ΕΕ. Με αίτηση του δικαιούχου, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Διανοητικής Ιδιοκτησίας (WIPO) φροντίζει ώστε το ίδιο σήμα να διαβιβαστεί και να εξεταστεί ως κατάθεση σήματος σε όσες συμβαλλόμενες  χώρες επιθυμεί ο δικαιούχος. Το Διεθνές σήμα δεν είναι, λοιπόν, ένα σήμα που ισχύει σε όλον τον κόσμο: είναι δέσμη εθνικών σημάτων, καθένα από τα οποία καταρχήν αντιμετωπίζεται ως κατάθεση εθνικού σήματος στις χώρες που επιλέγει ο δικαιούχος. 

«Τελικά, τί με συμφέρει να καταθέσω»; Εξαρτάται. Κάθε καταθέτης έχει διαφορετικές ανάγκες, πχ δραστηριοποιείται μόνο στην Ελλάδα ή και εκτός συνόρων; Επίσης το κόστος είναι βασικός παράγοντας  για τη λήψη της σχετικής απόφασης, μιας και η κατάθεση σήματος απαιτεί την καταβολή σημαντικών τελών. 

Ένα είναι σίγουρο: Αναζητήστε την κατάλληλη επαγγελματική συμβουλή.

Βρείτε αναλυτικές πληροφορίες και απαντήσεις στις συχνότερες ερωτήσεις για το καθεστώς των εμπορικών σημάτων στην Ελλάδα στο Οδηγό Εμπορικών Σημάτων της Drakopoulos Law Firm.

Οδηγός Εμπορικών Σημάτων 2.0. by Drakopoulos Law Firm on Scribd

Δίκαιο πληροφορικής - E έκδοση
Τα υποκειμενικά και αντικειμενικά όρια της συμφωνίας περί διαιτησίας

ΔΙΑΙΤΗΣΙΑ