logo-print

Διαγωνισμοί GMAT: Απόρριψη αίτησης για συλλογή και διαβίβαση βιομετρικών δεδομένων των συμμετεχόντων στις ΗΠΑ

Το βιοµετρικό σύστηµα στις εξετάσεις GMAT δεν έχει ακόµα εφαρµοστεί στην Ελλάδα, όπου τα φαινόµενα εξαπάτησης στις ακαδηµαϊκές εξετάσεις παραµένουν υψηλά

Δίκαιο πληροφορικής - E έκδοση
Γενικός Κανονισμός για την Προστασία των Προσωπικών Δεδομένων και Ευθύνη για Αποζημίωση

Με την υπ’ αριθμ. 82/2016 απόφασή της η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα απέρριψε την αίτηση  του οργανισµού Graduate Management Admission Council (GMAC), για συλλογή και διαβίβαση στις ΗΠΑ βιομετρικών δεδομένων των συμμετεχόντων στους διαγωνισμούς GMAT.

Ειδικότερα, ο GMAC ζητεί από την Αρχή να του επιτραπεί να θέσει σε λειτουργία βιοµετρικό σύστηµα αναγνώρισης της μοναδικής διάταξης των φλεβών που βρίσκονται στην παλάµη του χεριού του ατόµου, να κάνει χρήση του συστήµατος αυτού για την πιστοποίηση της ταυτότητας των εξεταζοµένων που εµφανίζονται στα εξεταστικά κέντρα στα οποία διεξάγεται η εξέταση GMAT και να διαβιβάζει στις ΗΠΑ τα σχετικά βιοµετρικά δεδοµένα προσωπικού χαρακτήρα των ενδιαφεροµένων εξεταζοµένων στο διαγωνισµό GMAT.

Η αρχή έκρινε τους σκοπούς επεξεργασίας των δεοδομένων, ήτοι την αποτροπή φαινοµένων υποκατάστασης του εξεταζοµένου κατά τη διάρκεια της εξέτασης, της αποτροπής φαινοµένων υποκατάστασης του εξεταζοµένου μεταξύ περισσότερων εξετάσεων, και της αποτροπής της δυνατότητας των εξεταζοµένων να χρησιµοποιούν τις υπηρεσίες υποκατάστατων, καταρχής καθορισµένους, σαφείς και νόµιµους.

Ωστόσο, από τα στοιχεία του φακέλου της υπό κρίση υπόθεσης προκύπτει ότι η ως άνω ζητηθείσα από τον οργανισµό GMAC, ως υπεύθυνο επεξεργασίας, επεξεργασία των προαναφεροµένων βιοµετρικών δεδοµένων προσωπικού χαρακτήρα των υποψηφίων του διαγωνισµού GMAT συνιστά δυσανάλογο μέτρο σε σχέση με τους ως άνω προβαλλόµενους από τον ίδιο σκοπούς επεξεργασίας και, συνεπώς, δεν συνάδει με τις διατάξεις του άρθρου 4 παρ. 1 στοιχ. (β΄) του Ν. 2472/1997.

Και τούτο, διότι οι ως άνω προβαλλόµενοι από τον οργανισµό GMAC, ως υπεύθυνο επεξεργασίας, σκοποί επεξεργασίας δύνανται να πραγµατοποιηθούν επαρκώς με άλλα, ηπιότερα για τα υποκείµενα των δεοµένων, εναλλακτικά μέσα, που ο οργανισµός GMAC, ως υπεύθυνος επεξεργασίας, έχει ήδη στη διάθεσή του.

Δείτε αναλυτικά την απόφαση 86/2016 εδώ.

Ο ρατσιστικός λόγος μίσους ως μορφή του ρατσιστικού εγκλήματος

ΠΟΙΝΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΉΜΕΣ / ΠΟΙΝΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

ΓΙΩΡΓΟΣ ΝΟΥΣΚΑΛΗΣ

Ο ρατσιστικός λόγος μίσους ως μορφή του ρατσιστικού εγκλήματος

ΠΟΙΝΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΉΜΕΣ / ΠΟΙΝΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

ΓΙΩΡΓΟΣ ΝΟΥΣΚΑΛΗΣ