logo-print

Άρθρο 2 - Νόμος 4451/2017 - Επιστημονικό Συμβούλιο

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΙΣΧΥΟΣ:

13/02/2017

Υπό κωδικοποίηση
Συνταγματικό Δίκαιο - Γ έκδοση

ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ & ΘΕΜΕΛΙΩΔΗ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ / ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

ΚΩΣΤΑΣ ΧΡΥΣΟΓΟΝΟΣ

Δικαστικός Έλεγχος της Συνταγματικότητας των Νόμων και Ερμηνεία του Συντάγματος

Ευάγγελος Βενιζέλος

ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ & ΘΕΜΕΛΙΩΔΗ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ / ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

Μετά το άρθρο 35 του Οργανισμού προστίθεται άρθρο 35Α ως εξής:

«Άρθρο 35Α

Επιστημονικό Συμβούλιο

1. Συνιστάται στο Υπουργείο Εξωτερικών Επιστημονικό Συμβούλιο. Το Επιστημονικό Συμβούλιο γνωμοδοτεί για ερωτήματα νομικής φύσης μείζονος σημασίας που του υποβάλλει ο Υπουργός Εξωτερικών.

2. Στο Επιστημονικό Συμβούλιο ορίζονται ως μέλη καθηγητές πανεπιστημίων του διεθνούς ή του ευρωπαϊκού ή του δημοσίου δικαίου πανεπιστημιακών ιδρυμάτων της ημεδαπής ή της αλλοδαπής, καθώς και ο Επιστημονικός Διευθυντής του Κέντρου Ανάλυσης και Σχεδιασμού. Στις συνεδριάσεις συμμετέχει με εισηγητικό ρόλο χωρίς δικαίωμα ψήφου και ο Προϊστάμενος της Ειδικής Νομικής Υπηρεσίας (Ε.Ν.Υ.) ή Τμήματος αυτής. Τα μέλη του Επιστημονικού Συμβουλίου ορίζονται με απόφαση του Υπουργού Εξωτερικών, μετά από επιλογή από έναν κατάλογο μελών ΔΕΠ στα ως άνω γνωστικά αντικείμενα, ο οποίος διαμορφώνεται κατόπιν αξιολόγησης από τριμελή Επιτροπή, η οποία αποτελείται από τον Υπηρεσιακό Γενικό Γραμματέα, τον Α΄ Γενικό Διευθυντή Πολιτικών Υποθέσεων και τον Γενικό Διευθυντή Προσωπικού Διοικητικής Οργάνωσης και Οικονομικής Διαχείρισης του Υπουργείου Εξωτερικών. Η θητεία τους είναι τριετής, που μπορεί να ανανεωθεί άπαξ, και ο αριθμός τους δεν μπορεί να υπερβαίνει τα επτά (7). Με την ίδια απόφαση ορίζεται ο Πρόεδρος του Επιστημονικού Συμβουλίου. Με όμοια απόφαση, η οποία εκδίδεται ύστερα από γνώμη του Επιστημονικού Συμβουλίου, μπορεί να ορίζονται μέχρι δύο (2) εισηγητές. Τα μέλη και οι εισηγητές αμείβονται για τη συμμετοχή τους στο Επιστημονικό Συμβούλιο. Οι εισηγητές είναι κάτοχοι διδακτορικού διπλώματος ή καθηγητές πανεπιστημίων με ειδίκευση στο διεθνές ή το ευρωπαϊκό ή το δημόσιο δίκαιο, μετέχουν χωρίς δικαίωμα ψήφου στις συνεδριάσεις του Επιστημονικού Συμβουλίου και υποστηρίζουν τα μέλη ερευνητικά στην προετοιμασία εισηγήσεων και γνωμοδοτήσεων. ΄Ενας από τους εισηγητές εκτελεί και χρέη γραμματέα του Συμβουλίου. Το Επιστημονικό Συμβούλιο ενημερώνεται τακτικά από τις Διευθύνσεις, και τις Υπηρεσίες του Υπουργείου Εξωτερικών, καθώς και από τα Τμήματα της Ειδικής Νομικής Υπηρεσίας του Υπουργείου Εξωτερικών και υποστηρίζεται διοικητικά στο έργο του από το Κέντρο Ανάλυσης και Σχεδιασμού.

3. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Εξωτερικών και Οικονομικών ορίζεται η αμοιβή των μελών και των εισηγητών του Επιστημονικού Συμβουλίου.

4. Με απόφαση του Υπουργού Εξωτερικών μπορεί να ρυθμίζονται θέματα εσωτερικής οργάνωσης και λειτουργίας του Επιστημονικού Συμβουλίου».

H διατάραξη της κυριότητας

ΜΑΡΙΑ ΠΕΡΤΣΕΛΑΚΗ

ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΕΜΠΡΑΓΜΑΤΟ ΔΙΚΑΙΟ

Δικαστικός Έλεγχος της Συνταγματικότητας των Νόμων και Ερμηνεία του Συντάγματος

Ευάγγελος Βενιζέλος

ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ & ΘΕΜΕΛΙΩΔΗ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ / ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

send