logo-print

Άρθρο 13 - Νόμος 4451/2017 - Πληρεξούσιοι της Ελληνικής Δημοκρατίας ενώπιον Διεθνών Δικαιοδοτικών Οργάνων

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΙΣΧΥΟΣ:

13/02/2017

Υπό κωδικοποίηση
Δικαστικός Έλεγχος της Συνταγματικότητας των Νόμων και Ερμηνεία του Συντάγματος

Ευάγγελος Βενιζέλος

ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ & ΘΕΜΕΛΙΩΔΗ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ / ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

Φορολογικός Πολυκώδικας - Σεπτέμβριος 2022

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΜΠΑΡΜΠΑΣ

ΣΤΥΛΙΑΝΟΣ ΜΑΥΡΙΔΗΣ

 

Το άρθρο 9 του Οργανισμού και ο τίτλος του άρθρου αντικαθίστανται ως εξής:

«Άρθρο 9

Πληρεξούσιοι της Ελληνικής Δημοκρατίας ενώπιον Διεθνών Δικαιοδοτικών Οργάνων

1. Στην αρμοδιότητα του Υπουργού Εξωτερικών ανήκει η εκπροσώπηση της Ελληνικής Δημοκρατίας ενώπιον παντός διεθνούς δικαστηρίου, των δικαστηρίων της Ευρωπαϊκής Ενωσης, του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου ή άλλου διεθνούς δικαιοδοτικού οργάνου. Ο Υπουργός Εξωτερικών ορίζει τους πληρεξουσίους της Ελληνικής Δημοκρατίας.

2. Ως πληρεξούσιοι της Ελληνικής Δημοκρατίας, διοριζόμενοι με απόφαση του Υπουργού Εξωτερικών, παρίστανται μέλη της Ειδικής Νομικής Υπηρεσίας (Ε.Ν.Υ.) του Υπουργείου Εξωτερικών και κατά περίπτωση και μέλη του κύριου προσωπικού του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους. Ενώπιον των Δικαστηρίων της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ως πληρεξούσιοι της Ελληνικής Δημοκρατίας, διοριζόμενοι με απόφαση του Υπουργού Εξωτερικών παρίστανται μέλη της Ε.Ν.Υ. και, κατά περίπτωση, και μέλη του κύριου προσωπικού του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους. Ενώπιον του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου ως πληρεξούσιοι της Ελληνικής Δημοκρατίας διοριζόμενοι με απόφαση του Υπουργού Εξωτερικών παρίστανται μέλη του κύριου προσωπικού του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, συνεπικουρούμενα, σε ειδικές περιπτώσεις που αφορούν σε εξειδικευμένα θέματα δημοσίου διεθνούς δικαίου, από μέλη της Ε.Ν.Υ..

3. Σε εξαιρετικές περιπτώσεις, οι πληρεξούσιοι της Ελληνικής Δημοκρατίας μπορεί να συνεπικουρούνται από μέλη Δ.Ε.Π. των πανεπιστημίων και δικηγόρους, σε υποθέσεις δε που απαιτούν εξειδικευμένη αντιμετώπιση και από αλλοδαπούς δικηγόρους ή νομικούς συμβούλους με αντίστοιχη ειδίκευση.

4. Οι διατάξεις της παρ. 11 του άρθρου 2 του ν. 2732/ 1999 (Α΄ 154) διατηρούνται σε ισχύ.».

Δικαιοδοσία και Εκτέλεση επί διασυνοριακών ευρπωαϊκών οικογενειακών διαφορών

ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΔΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΔΙΚΑΙΟ ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

Ηλεκτρονικό Κτηματολόγιο - Βιβλιοθήκη Δικάιου Κτηματολογίου Νο 24